Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Aký zdravý je Beyond Meat Burger?

WHO varuje pred vysoko spracovanými rastlinnými potravinami

03. 11. 2023 Stravovanie Trávenie Potraviny Diéta  Andrej Maťko
Aký zdravý je Beyond Meat Burger?
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) minulý rok zverejnila informácie o rastlinných náhradách mäsa a mliečnych výrobkov. Podľa nich by mohli vysoko spracované rastlinné náhradné produkty byť zdraviu škodlivé. Organizácia hovorí o vplyve silne spracovaných rastlinných produktov na zdravie, udržateľnosť a životné prostredie


Horšia náhrada prírodných potravin?   

Podľa WHO by extrémne spracované potraviny mohli mať vysokú energetickú hustotu, vysoký obsah sodíka, nasýtených tukov a jednoduchých cukrov. Zároveň majú nízky obsah vlákniny, vitamínov a dôležitých minerálov. Táto škodlivá kombinácia nemá nič spoločné s nutričnou hodnotou prírodných potravín živočíšneho pôvodu, ktoré majú nahradiť.


Silne spracované rastlinné produkty: účinky na zdravie nejasné

WHO vidí a potvrdzuje zásadné výhody rastlinnej stravy, ale nepovažuje všetky rastlinné diéty za zdravé bez výnimky. Rastlinná strava je zvyčajne spojená so zdravými, celistvými, nízko spracovanými rastlinnými potravinami, ako sú celé zrná, ovocie a zelenina, strukoviny, orechy a semená.

Nápoje, pochutiny a cukrovinky s vysokým obsahom cukru môžu byť vegánske, teda čisto rastlinné a bez živočíšnych produktov, no stále sú nutrične nevýhodné. "Moderná rastlinná strava môže obsahovať ultraspracované potraviny." Podľa WHO medzi ne patria výrobky napodobňujúce spracované mäso, ako sú vegetariánske párky, nugety a hamburgery, náhrady mlieka (mandľové a ovsené mlieko), ako aj rastlinné „syry“ a „jogurty“.

Hoci vysoko spracované potraviny obsahujú látky z prírodných potravín – ako sú škroby, cukry, tuky a proteínové izoláty – ide o laboratórne produkty, ktoré obsahujú len veľmi malé množstvá celých prírodných potravín. Obsahujú aj aromatické prísady, farbivá, emulgátory a iné umelé prísady, ktoré zachovávajú, napodobňujú chuť a zlepšujú vzhľad.

Zatiaľ nie je možné odhadnúť, aké účinky majú na zdravie intenzívne spracované laboratórne produkty na rastlinnej báze. Medzery v poznatkoch, ktoré v súčasnosti existujú v oblasti nutričného zloženia takýchto mäsových a mliečnych náhrad, ešte nie sú úplné. 



Čo obsahuje bezmäsitý Burger?

Namiesto mŕtveho živočícha ho tvorí najmä voda, hrachové bielkoviny (teda bielkoviny z hrachu), ale aj repkový olej a kokosový olej. Tým, že sa hráškový proteín pri výrobe zahrieva, chladí a dostáva pod tlak, má vraj burger mäsovú konzistenciu. Mäsová chuť sa dosahuje okrem iného aj rôznymi soľami a príchuťami.

Zloženie podľa obalu: Voda, hrachový proteínový izolát (18%), repkový olej, rafinovaný kokosový olej, aróma, dymová aróma. Stabilizátory: celulóza, metylcelulóza, arabská guma. Zemiakový škrob, maltodextrín, kvasnicový extrakt, soľ, slnečnicový olej, sušené droždie. Antioxidanty: kyselina askorbová, kyselina octová. Farba: červená repa, modifikovaný škrob, jablkový extrakt, koncentrát citrónovej šťavy.

100g Beyond Burger obsahuje:

    • 252 kcal
    • 19 g tuku
    • 3,5 g sacharidov
    • 17 g bielkovín

    Čo je to metylcelulóza? Metylcelulóza je hlavnou zložkou lepidla na tapety. V našom kulinárskom prípade pomáha metylcelulóza nášmu vegánskemu burgeru vytvoriť textúru podobnú mäsu...

    Beyond Burgre sú prezentovane ako alternatíva ku konzumácii mäsa – ale so zdravým stravovaním nemájú veľa spoločného. "Obsahujú veľa nezdravých tukov, ako je rafinovaný kokosový olej alebo vysoko spracovaný slnečnicový olej," povedala Britta Schautz, expertka na výživu z Berlínskeho spotrebiteľského centra.


    Problematická aróma Grillin

    Ako uvádza "Der Spiegel", hamburgery Beyond Meat obsahujú príchuť Grillin, ktorá má poskytnúť údenú chuť ako priamo z grilu. Laboratórium Dr. Haase-Aschoff z Bad-Kreuznachu preskúmal zloženie placiek v mene spravodajského magazínu a objavil Grillin, tepelne oxidovaný slnečnicový olej. Hoci táto dochucovacia látka nie je zakázaná, odborník Klaus Haase-Aschoff látku stále považuje za problematickú. Podľa nariadenia EÚ o bezpečnosti života je Grillin „v skutočnosti nepredajný,.  Európska potravinová agentúra EFSA už v roku 2017 varovala, že údaje výrobcu o produkte nepostačujú na posúdenie genotoxického rizika látky.



    WHO neodstraňuje mäso a mliečne výrobky zo stravy

    Podľa WHO nie je potrebné úplne sa vyhýbať živočíšnym produktom. Je jednoduchšie obmedziť živočíšne produkty, ako je červené mäso a hydina, ako dodržiavať prísne diéty, ktoré živočíšne produkty úplne vylúčia zo stravy.


    McDonald's ukončil predaj Beyond Meat burgera    

    Ako oznámil reťazec rýchleho občerstvenia, test takzvaného McPlant burgeru v USA bol dokončený podľa plánu. McDonald's vo februári 2022 spustil hamburgery s karbonátkami Beyond Meat ako test v 600 svojich pobočkách. Hoci spoločnosť nikdy neposkytla žiadne informácie o trvaní poľného pokusu, vždy sa hovorilo, že ponuka je časovo obmedzená. Dôvodom podla McDonald's bol príliš nízky dopyt.


    TIP Vitariána

    Naše civilizačné choroby začali od časov priemyselnej revolúcie, kedy sa začali vyrábat masovo nielen stroje ale aj jedlo: od pestovania, cez spracovanie a podávanie. "Umelé mäso" je posledným výkrikom technologického "pokroku". Ak sa neviete vzdať jedenia mäsa, tak ho radšej ohraničte. To bude určite prospešnejšie vášmu zdraviu ako jedenie náhrad mäsa. To isté platí pre mlieko a mliečné výrobky. Rastlinné náhrady masla, mlieka a syrov neobsahujú žiadne vstrebateľné nutrične prospešné látky. Klamete seba, svoje telo a svoje zdravie.

    Zásady zdravej výživy:

    1. Nekupujte žiadne hotové produkty ani polotovary - neviete z čoho sú vyrobené a akým spôsobom boli vyrobené.
    2. Kupujte si prirodné produkty ako ovocie, zelenina najlepšie do farmára, na trhu, prípadne si časť vypestujte sami.
    3. Jedlo si pripravujte sami za šetrného použitia vysokých teplôt a dlhých časov tepelného spracovania. To zaručí maximálne dobrú chuť aj farbu jedla.
    4. Používajte na prípravu jedál čo najviac ingrediencií, korenín a bylín.
    5. Podla japonských predstav, má jedlo obsahovať aspoň 4 rôzne farby a byť estetické na pohľad - oči jedia a tým zlepšujú trávenie jedál.

    Súvisiace produkty

    NOVÉ

    Samura - DAMASCUS 67 Nôž Santoku 17,5 cm (SD67-0094M)

    Samura - DAMASCUS 67 Nôž Santoku 17,5 cm (SD67-0094M)

    96,00 €

    Nože Samura predstavujú symbiózu japonskej nožiarskej tradície a európskej spoľahlivostiNože značky Samura sú vyrobené z najlepšej japonskej a švédskej ocele , kalené na 58 - 61 HRC. Čepele majú japonský tvar a jemné zúženie zo špičky, vďaka čomu disponujú fantastickým rezným výkonom. Nože Samura sú naostrené v uhle 17 stupňov . To je viac ako pri japonských nožoch, ale menej ako pri európskych nožoch. Na rukoväť používame najlepšie moderné materiály: Micarta, G10, stabilizované drevo, plast s jemným povrchom, kratón a kompozity. Viac o histórii značky Samura.Tento malý nôž Santoku vyrobený z damaškovej ocele je jeden z najpopulárnejších a najviac multifunkčných kuchynských nožov. Jeho krátka čepeľ s dĺžkou 15 cm má hrúbku oveľa väčšiu ako je rukoväť, čo dáva kuchárovi absolútnu voľnosť pri manipulácii. S týmto nožom rýchlo nasekáte zeleninu na šalát alebo ľahko nakrájate šľachy - je ideálny pre zeleninu a mäsové výrobky.           Odporúčame ručné umývanie.Parametre produktu  Samura DAMASCUS 67 Nôž Santoku 17,5 cm (SD67-0094M)Celková dĺžka:    30 cmDĺžka čepele:    17,5 cmHmotnosť:   185 gPrednosti nožov Samuravyrobené z najlepšej japonskej a švédskej ocele, kalené na 58 - 61 HRCfantastický rezný výkon vďaka japonskému tvaru čepele a jemnému zúženiu zo špičkynaostrenie v uhle 17 stupňov (t.j. viac ako pri japonských nožoch, ale menej ako pri európskych nožoch)rukoväte vyrobené z najlepších moderných materiálov: Micarta, G10, stabilizované drevo, plast s jemným povrchom, kratón a kompozity Ako vybrať ten správny nôž?Ak si chcete uľahčiť výber a pochopiť, aké nože budete skutočne potrebovať, mali by ste sa zoznámiť s  hlavnými typmi nožov  a ich využitím. Viac k tejto téme sme pre vás zhrnuli v článku ako vybrať správny nôž .  Japonský kuchynský nôž - priamy potomok samurajského mečaJaponské nože sú dokonalým spojením legendárnych tradícií minulosti a špičkových technológií budúcnosti. Viacej o vlastnostiach japonských nožov.  Starostlivosť o kuchynské nožeSprávna starostlivosť o kuchynské nože je celá veda, jednoduchá, ale veľmi dôležitá. Dodržiavaním niekoľkých jednoduchých pravidiel môžete výrazne predĺžiť životnosť dobrého noža a pretvoriť vaše rutinné varenie na jednoduchý a fascinujúci proces. 5 zásad správnej starostlivosti o nože.Brúsenie a leštenie nožov - Účel a dôležitosťVlastnosti kvalitného kuchynského noža, značne závisia na stupni jeho konečného brúsenia a leštenia v poslednej fáze výroby . Týmto procesom je ovplyvnená nielen schopnosť noža udržať ostrosť po dlhšiu dobu, ale aj samotný výkon – maximálne výsledky s minimálnym úsilím. Navyše tiež odráža krásu a dokonalosť vzhľadu noža a poskytuje dodatočnú ochranu proti korózii. Kvalita a prísne dodržiavanie obrábacích techník nám poskytuje odpoveď na otázku, prečo sú niektoré nože lepšie, pokiaľ porovnávame ich reznú kapacitu a zachovanie ostrosti. Dôležitosť brúsenia a leštenia nožov.Ako na brúsenie nožov ľahko a rýchlo. Video: Kvalitné kuchynské nože Samura Video: Kvalitné kuchynské nože Samura

    Kúpiť

    NOVÉ

    Samura MO-V Základná sada pre šéfkuchára (SM-0220) - darčekové balenie

    Samura MO-V Základná sada pre šéfkuchára (SM-0220) - darčekové balenie

    146,00 €

    Nože Samura predstavujú symbiózu japonskej nožiarskej tradície a európskej spoľahlivostiNože značky Samura sú vyrobené z najlepšej japonskej a švédskej ocele , kalené na 58 - 61 HRC. Čepele majú japonský tvar a jemné zúženie zo špičky, vďaka čomu disponujú fantastickým rezným výkonom. Nože Samura sú naostrené v uhle 17 stupňov . To je viac ako pri japonských nožoch, ale menej ako pri európskych nožoch. Na rukoväť používame najlepšie moderné materiály: Micarta, G10, stabilizované drevo, plast s jemným povrchom, kratón a kompozity. Viac o histórii značky Samura.Cena za celú sadu kuchynských nožov je spravidla oveľa nižšia ako pri nákupe každého noža zvlášť. Táto z ákladná sada pre šéfkuchára MO-V nie je výnimkou. Zakúpenie takej sady v krásnom darčekovom balení poskytne každému šéfkuchárovi minimum potrebných kuchynských nožov. Táto sada tradične zahŕňa najaktuálnejšie a najobľúbenejšie nože pri varení - nôž na ovocie a zeleninu , univerzálny nôž a európsky šéfkuchársky nôž . Tieto nože sú vhodné pre prácu s takmer všetkými typmi potravín. Olúpte zeleninu, odstráňte povrchové vady a jadrovníky. Nakrájajte univerzálnym nožom ingrediencie do šalátu, pripravte si sendvič alebo nakrájajte suroviny do polievky. Európsky šéfkuchársky nôž vám umožní ukrojiť rybie hlavy alebo nakrájať mäso, nakrájať kapustu, nasekať zeleninu na šalát alebo rozkrojiť tortu. Séria Mo-V je vyrobená z ocele AUS-8. Každý, kto vlastní tento nôž sa stáva hrdým majiteľom. Vynikajúce naostrenie robí varenie potešením. Táto múdra sada sa z praktického darčeka okamžite zmení na veľkolepé prekvapenie.            Odporúčame ručné umývanie.Samura MO-V Základná sada pre šéfkuchára obsahuje:Samura MO-V Nôž na ovocie a zeleninuCelková dĺžka:     21,7 cmDĺžka čepele:       9 cmHmotnosť:            85 gSamura Univerzálny nôžCelková dĺžka:     25,1 cmDĺžka čepele:      13 cmHmotnosť:           88  g Samura  Šéfkuchársky nôžCelková dĺžka:     34,5 cmDĺžka čepele:      20 cmHmotnosť:           221 gPrednosti nožov Samuravyrobené z najlepšej japonskej a švédskej ocele, kalené na 58 - 61 HRCfantastický rezný výkon vďaka japonskému tvaru čepele a jemnému zúženiu zo špičkynaostrenie v uhle 17 stupňov (t.j. viac ako pri japonských nožoch, ale menej ako pri európskych nožoch)rukoväte vyrobené z najlepších moderných materiálov: Micarta, G10, stabilizované drevo, plast s jemným povrchom, kratón a kompozity Ako vybrať ten správny nôž?Ak si chcete uľahčiť výber a pochopiť, aké nože budete skutočne potrebovať, mali by ste sa zoznámiť s  hlavnými typmi nožov  a ich využitím. Viac k tejto téme sme pre vás zhrnuli v článku ako vybrať správny nôž .  Japonský kuchynský nôž - priamy potomok samurajského mečaJaponské nože sú dokonalým spojením legendárnych tradícií minulosti a špičkových technológií budúcnosti. Viacej o vlastnostiach japonských nožov.  Starostlivosť o kuchynské nožeSprávna starostlivosť o kuchynské nože je celá veda, jednoduchá, ale veľmi dôležitá. Dodržiavaním niekoľkých jednoduchých pravidiel môžete výrazne predĺžiť životnosť dobrého noža a pretvoriť vaše rutinné varenie na jednoduchý a fascinujúci proces. 5 zásad správnej starostlivosti o nože.Brúsenie a leštenie nožov - Účel a dôležitosťVlastnosti kvalitného kuchynského noža, značne závisia na stupni jeho konečného brúsenia a leštenia v poslednej fáze výroby . Týmto procesom je ovplyvnená nielen schopnosť noža udržať ostrosť po dlhšiu dobu, ale aj samotný výkon – maximálne výsledky s minimálnym úsilím. Navyše tiež odráža krásu a dokonalosť vzhľadu noža a poskytuje dodatočnú ochranu proti korózii. Kvalita a prísne dodržiavanie obrábacích techník nám poskytuje odpoveď na otázku, prečo sú niektoré nože lepšie, pokiaľ porovnávame ich reznú kapacitu a zachovanie ostrosti. Dôležitosť brúsenia a leštenia nožov.Ako na brúsenie nožov ľahko a rýchlo. Video: Kvalitné kuchynské nože Samura Video: Kvalitné kuchynské nože Samura

    Kúpiť

    NOVÉ

    Samura DAMASCUS 67 Štartovacia sada šéfkuchára 2 (SD67-0220M)

    Samura DAMASCUS 67 Štartovacia sada šéfkuchára 2 (SD67-0220M)

    192,00 €

    Nože Samura predstavujú symbiózu japonskej nožiarskej tradície a európskej spoľahlivostiNože značky Samura sú vyrobené z najlepšej japonskej a švédskej ocele , kalené na 58 - 61 HRC. Čepele majú japonský tvar a jemné zúženie zo špičky, vďaka čomu disponujú fantastickým rezným výkonom. Nože Samura sú naostrené v uhle 17 stupňov . To je viac ako pri japonských nožoch, ale menej ako pri európskych nožoch. Na rukoväť používame najlepšie moderné materiály: Micarta, G10, stabilizované drevo, plast s jemným povrchom, kratón a kompozity. Viac o histórii značky Samura.Táto najrozšírenejšia a najobľúbenejšia sada kuchynských nožov obsahuje 3 najpopulárnejšie nože - nôž na ovocie a zeleninu, univerzálny nôž a európsky šéfkuchársky nôž. Kolekcia týchto nástrojov je charakterizovaná mimoriadnou silou a ostrosťou vlastnou tomuto materiálu a umožňuje pokryť celé spektrum techník používaných pri varení. Súprava nožov Damascus s textúrou na čepeli, umiestnených do nádherného darčekového obalu bude skvelým a užitočným darčekom pre každú významnú udalosť!             Odporúčame ručné umývanie.Samura DAMASCUS 67 Sada 3 nožov obsahuje:Samura DAMASCUS 67 Nôž na ovocie a zeleninuCelková dĺžka:     21 cmDĺžka čepele:       9,8 cmHmotnosť:            83 gSamura DAMASCUS 67  Univerzálny nôžCelková dĺžka:     26,5 cmDĺžka čepele:      15 cmHmotnosť:           105  g Samura DAMASCUS 67 Šéfkuchársky nôžCelková dĺžka:     33 cmDĺžka čepele:      20,8 cmHmotnosť:           195 gPrednosti nožov Samuravyrobené z najlepšej japonskej a švédskej ocele, kalené na 58 - 61 HRCfantastický rezný výkon vďaka japonskému tvaru čepele a jemnému zúženiu zo špičkynaostrenie v uhle 17 stupňov (t.j. viac ako pri japonských nožoch, ale menej ako pri európskych nožoch)rukoväte vyrobené z najlepších moderných materiálov: Micarta, G10, stabilizované drevo, plast s jemným povrchom, kratón a kompozityAko vybrať ten správny nôž?Ak si chcete uľahčiť výber a pochopiť, aké nože budete skutočne potrebovať, mali by ste sa zoznámiť s  hlavnými typmi nožov  a ich využitím. Viac k tejto téme sme pre vás zhrnuli v článku ako vybrať správny nôž . Japonský kuchynský nôž - priamy potomok samurajského mečaJaponské nože sú dokonalým spojením legendárnych tradícií minulosti a špičkových technológií budúcnosti. Viacej o vlastnostiach japonských nožov. Starostlivosť o kuchynské nožeSprávna starostlivosť o kuchynské nože je celá veda, jednoduchá, ale veľmi dôležitá. Dodržiavaním niekoľkých jednoduchých pravidiel môžete výrazne predĺžiť životnosť dobrého noža a pretvoriť vaše rutinné varenie na jednoduchý a fascinujúci proces.5 zásad správnej starostlivosti o nože.Brúsenie a leštenie nožov - Účel a dôležitosťVlastnosti kvalitného kuchynského noža, značne závisia na stupni jeho konečného brúsenia a leštenia v poslednej fáze výroby . Týmto procesom je ovplyvnená nielen schopnosť noža udržať ostrosť po dlhšiu dobu, ale aj samotný výkon – maximálne výsledky s minimálnym úsilím. Navyše tiež odráža krásu a dokonalosť vzhľadu noža a poskytuje dodatočnú ochranu proti korózii. Kvalita a prísne dodržiavanie obrábacích techník nám poskytuje odpoveď na otázku, prečo sú niektoré nože lepšie, pokiaľ porovnávame ich reznú kapacitu a zachovanie ostrosti.Dôležitosť brúsenia a leštenia nožov.Ako na brúsenie nožov ľahko a rýchlo.Video: Kvalitné kuchynské nože SamuraVideo: Kvalitné kuchynské nože Samura

    Kúpiť

    Súvisiace články

    Brokolica

    Brokolica

    Žerucha

    Žerucha

    Výrobcovia

    © 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
    Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency