Ak zatiaľ nemáte dostatočný príjem na to, aby ste si zabezpečili organické a exotické ovocie a zeleninu na každý deň, máme pre Vás niekoľko tipov potravín, ktoré by ste cez zimu mali mať vždy po ruke.
14+ vitariánskych tipov, čo jedávať cez zimu
Keďže ovocie a zelenina sú základom surovej stravy, začneme ovocím:
Tip č. 1 : hurmikaki
Ešte ste im nepodľahli? Majú jedinečnú sladkú chuť. Medzi jednotlivými odrodami sú rozdiely v chuti, ale hlavne si dajte pozor, aby ste ich nejedávali nezrelé. Niektoré odrody sú v nezrelom stave trpké. Zrelé hurmikaki sú sladké ako med, čo uspokojí vaše chuťové bunky a úplne mäkké, až sa vám idú rozpadnúť v ruke a počas jedenia. Avšak v obchode také nedostanete, preto si ich nakúpte aspoň týždeň vopred a nechajte dozrievať. Rýchlejšie dozrievajú, ak ich zabalíte do mikroténového vrecka spolu s banánom.
Tip č. 2: datle
Ľudia sú často zvyknutí na „vianočné“, nie veľmi kvalitné datle, ktoré sú navyše sladené nezdravým glukózovým sirupom (napriek tomu, že sú samy o sebe veľmi sladké) a často sú červivé, tvrdé a nechutia dobre.
Kvalitné datle sú prvou pomocou v každom prípade, keď nemôžete zohnať žiadny čerstvý zdroj energie. Jednou z najlepších odrôd datlí sú veľké datle Medjool. Vynikajúco chutia aj menšie čerstvé datle, ich chuť by sa dala prirovnať k mäkkému nugátu a často sa dajú zohnať za veľmi dostupnú cenu.
Datle si môžete pridávať do smoothies spolu s iným ovocím, dosládzať nimi iné potraviny alebo ich jesť len tak.
Tip č. 3: Banánová klasika
Banány sú ovocím, ktoré vás zasýti, a sú dostupné počas celého roka. V tomto prípade si tiež dajte pozor na to, aby boli zrelé – teda šupka je tenšia, mäkšia a majú už na nej čierne bodky (zrelé, ale nie obité). Všetko ovocie by sa malo jesť ako zrelé (aj keď ste možno počuli, že nezrelé zelené banány sú zdravšie, pretože obsahujú menej cukru). Banány môžete používať ako základ smoothies a vynikajúcou pochúťkou, ktorá navyše pozdvihne aj vašu náladu, sú zrelé banány rozmixované spolu s kakaom a vodou, prípadne aj s datlami – z čoho vám vznikne vynikajúci nízkotučný mliečny raw kakaový nápoj.
Tip č. 4: Jablká, hrušky
Ovocie z našich krajín, ktoré vydrží aj cez zimu. Nakupujte radšej od pestovateľov alebo na tržnici, pretože v organickom ovocí a zelenine je veľký rozdiel v chuti (a aj v živinách). Príkladom jednoduchého jedla môže byť nastrúhané jablko s mrkvou doplnené hrozienkami a škoricou a prípadne medom.
Tip č. 5: Citrusové ovocie
Zima je aj sezónou pomarančov, mandarínok, pomela, grepov... Môžete ich odšťavovať, jesť celé alebo napríklad mixovať do zelených smoothies. Ďalší tip na špeciálnu príležitosť: rozmixujte šťavu z jedného pomaranča spolu s datlami, aby vznikol krémový nugátovo-pomarančový puding. Môžete ho dochutiť škoricou, vanilkou alebo kakaom. S týmto vynikajúcim sladkým dezertom s ľahkosťou odoláte aj najlepším zákuskom!
Tip č. 6: sušené ovocie
Dobre ste spravili, ak ste si svoje nadbytky ovocia a zeleniny počas sezóny nasušili a pripravili si tak vlastné zásoby na zimu. Ak nie, môžete si sušené produkty kupovať v obchode, avšak dajte si pozor, aby neobsahovali oxid siričitý, farbivá a cukor alebo iné sladidlá. Nie všetko sušené ovocie je zdravé (napríklad tvrdý sušený ananás, ktorý je aj sírený aj sladený, a naopak, kvalitný sušený ananás je zvyčajne drahší, ale má nádhernú ananásovú vôňu a chuť a neobsahuje žiadne iné prísady).
Výber je veľký: sušené jablká a hrušky, hrozienka, figy, ananás, atď., ale pozor, na kvalite záleží.
Tip č. 7: Exotické ovocie: mango, ananásy, avokáda
To sa v supermarketoch nachádza počas celého roka a v dnešnej dobe už nie je nedostupné. Spravte si prehľad, čo sa nachádza vo vašich obchodoch, poochutnávajte a vyberte si svojich obľúbencov. Avšak v bežných obchodoch si treba dávať pozor na kvalitu, či je ovocie už zrelé (ak je mango alebo avokádo tvrdé, tak ich ešte treba nechať dozrieť), či už nehnije (ananás ovoňajte, mal by voňať, nie smrdieť, a avokádo nemá byť zvnútra čierne), atď.
Tip č. 8: orechy, semienka a rastlinné mlieka z nich!
Ak vám je zima a chceli by ste sa niečím zahriať, pripravte si orieškové alebo semienkové mlieko (chutnejšie ako obyčajné!). Jeho zahrievacie čaro spočíva v dvoch veciach: v tukoch, ktoré orechy a semienka obsahujú a v teplote podávaného nápoja. Vopred na noc namočte napríklad semienka maku a na druhý deň ich vo vode rozmixujte. Ak ich rozmixujete spolu s teplou vodou alebo budete mixovať vo Vitamixe, pokým sa nápoj nezahreje, získate príjemný zahrievajúci nápoj. Sladiť môžete napríklad datľami, medom alebo sirupom z kokosových kvetov a dochutiť škoricou alebo nepraženým kakaom.
Tip č. 9: mrkva, karfiol, kapusta, cvikla
Vyskúšajte šaláty zo zimnej zeleniny ako je mrkva, zeler, surový karfiol a kapusta. Zmiešajte ich s citrónovou šťavou, bylinkami a inou zeleninou a príležitostne so sezamovou pastou tahini či s olivovým olejom a výbornú večeru máte hotovú.
Pár poznámok: ak robíte kapustový šalát z kapusty, ktorá nie je práve mladá a sladká, ale štipľavá, tak ju krájajte/strúhajte na veľmi jemné pásiky a pokvapkajte citrónom (a ľubovoľne napríklad olivovým olejom alebo tahini), vtedy bude štípať menej. Aj karfiol býva niekedy štipľavý. Ak to nemáte radi, použite z neho iba kvety a stonky odrežte, sú zvyčajne štipľavejšie.
Tip č. 10: kučeravý kel
Zelenina, ktorú môžete pestovať po celý rok. Kučeravý kel prežije vonku aj mrazy a sneh a vy môžete do svojich zelených smoothies používať čerstvé zelené listy aj po celú zimu. Ak nemáte záhradu, zasaďte si ho na balkón do kvetináča.
Tip č. 11: superpotraviny
Superpotraviny dodajú jedlu veľa živín a výnimočných chutí, ktoré potravinám v našich podmienkach práve cez zimu chýbajú. Napríklad surové kakao dodá skvelú chuť takmer každému sladkému jedlu a zlepší aj vašu náladu. Vynikajúcim doplnkom stravy cez zimu je aj kvalitný včelí med a peľ. Detoxikáciu zosilní napríklad zelený jačmeň alebo špaldová tráva, trávenie a prácu čriev cez zimu posilnia riasy ako chlorella, spirulina a AFA.
Zaujímavé nové príchute môžete vyskúšať so sladkou lucumou a mesquite, sladidlami, ktoré môžu používať aj diabetici.
Tip č. 12: pohánka
Pohánka je ľahko stráviteľná bezlepková obilnina, ktorá vám dodá veľa energie. Stačí, ak ju vopred na 1-4 hodiny namočíte a môže sa jesť. Hodí sa na sladko aj na slano. Chutnou kombináciou na spôsob kakaového termixu je namočená pohánka rozmixovaná s jablkami a surovým kakaom. Iným receptom je namočená precedená pohánka zmiešaná s makom, medom a strúhaným jablkom alebo banánom.
Tip č. 13: klíčky
Cez zimu nemáme dostatok čerstvej zeleniny. Nakličovanie je spôsob, ako si môžete sami pripraviť vlastné zásoby čerstvých vitamínov a enzýmov. Semienka, obilniny a strukoviny sa vopred namočia do vody, potom sa voda scedí a zrnká sa pravidelne preplachujú. Veľmi skoro sa na nich objavia klíčky, ktoré sú mnohonásobne bohatšie na živiny a enzýmy ako zelenina.
Tip č. 14: škorica, zázvor
Ak sa vám zdá, že potravinám chýba chuť, použite do smoothie alebo do receptu svoje obľúbené korenie. Cez zimu sa špeciálne hodia zahrievacie korenia, ku ktorým patrí napríklad škorica a zázvor.
Veríme, že sme vám dali niekoľko tipov, ktoré sa vám podarí cez zimu využiť. Hurmikaki, banánovo-datľové smoothies, jablká a orieškové mlieka sú jednými zo spôsobov, ako sa cez zimu udržať na surovej strave čo najjednoduchšie.
Tip Vitariána
Ak sa potrebujete zahriať, dajte si potraviny, ktoré obsahujú tuky, ako semienka, orechy, orieškové a semienkové maslá, alebo mlieka z nich, ktoré zmiešate s teplou vodou. Pravidelne sa hýbte, doprajte si saunu alebo si spravte aj výlet do teplých krajín, prečo nie?