Odkiaľ chlebovník pochádza?
Chlebovník rôznolistý má pôvod v Indii. Patril a stále patrí k základným potravinám miestnych obyvateľov. Do Európy priviezol v roku 1789 na slávnej lodi Bounty kapitán Bligh tisíc sadeníc z Tahiti, ktoré potom boli poslané do Južnej Ameriky.
V súčasnosti sa chlebovník pestuje vo všetkých tropických a subtropických oblastiach Ázie a na ostrovoch Polynézie. K najväčším producentom patrí Thajsko, Vietnam, Indonézia, India a Srí Lanka. Do Európy sa najčastejšie dováža z Kene a Brazílie.
Plody majú len niektoré druhy chlebovníku. V trópoch sa najčastejšie pestuje chlebovník obyčajný a rôznolistý.
Základný popis
Chlebovník rôznoslitý je večne zelený strom, ktorého plody môžu dosiahnuť dĺžku až 1 m a priemer 50 cm. Plody sú oválne s drsným zelenožltým povrchom a dosahujú hmotnosť od 8 do 40 kilogramov. Rastú na krátkych stopkách priamo na kmeni stromu alebo hlavných vetviach. Listy sú menšie a elipsovitého tvaru.
Plody chlebovníka rôznolistého patria medzi najväčšie, ktoré rastú na stromoch. Dokonca je záznam aj plode, ktorý vážil neuveriteľných 80 kilogramov!
Čo plody chlebovníka obsahujú a aké majú účinky?
Plody chlebovníka obsahujú veľa vody a minerálov. Majú vysoký obsah vlákniny a v neposlednom rade dobre chutia. Obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín C, provitamín A a beta-karotén, minerály draslík, vápnik, horčík, fostor, meď, železo, mangán, selén, zinok esenciálne aminokyseliny a enzýmy.
Jackfruit nie je len zaujímavou exotickou lahôdkou, ale dokáže aj pozitívne ovplyvňovať naše zdravie. Tento mimoriadne veľký plod v čerstvej i sušenej verzii prospieva detoxikácii organizmu, podporuje imunitu, chráni bunky pred voľnými radikálmi, prečisťuje tráviaci trakt a hrubé črevo, podporuje tvorbu červených krviniek a podporuje pevnosť kostí, zubov a kĺbov.
Použitie chlebovníka
Dužina nezrelých plodov sa varí, dusí, peče a smaží. Pripravuje sa ako zemiaky, nakladá sa s korením a mäsom či rozličnou zeleninou. Usušená a rozomletá sa používa ako múka a peče sa z nej chlieb - z tohto dôvodu získal chlebovník svoje meno.
Plody chlebovníka sú jednou zo základných potravín v tropických a subtropických oblastiach. Nezrelé sa používajú ako zelenina a zrelé ako ovocie.
Bežným jedlom v obliastiach výskytu chlebovníka je zmes kvasenej chlebovníkovej kaše a kokosového mlieka, ktorá sa zapeká v listoch banánovníka. Celé plody sa tiež opekajú na otvorenom ohni, potom sa vydlabú a naplnia sa inými potravinami – napríklad kokosovým mliekom, cukrom a maslom, pečeným mäsom alebo rôznymi druhmi ovocia. Naplnený plod sa potom môže ešte znovu tepelne upraviť a chuť náplne prenikne do celej dužiny. Sušený chlebovník sa servíruje ako chutný dezert.
Dužina zrelých plodov sa najčastejšie konzumuje čerstvá alebo sušená. Pridáva sa do šalátov. Varí sa tiež s ryžou alebo kokosovým mliekom. Využíva sa aj na prípravu džemov, likérov a kompótov. Semená zrelých plodov sa konzumujú najmä pražené.
Tip Vitariána
Naše plody sa pestujú na Srí Lanke, zberajú a spracovávajú sa bez chemických prísad a konzervačných látok. Sušia sa šetrne pri teplotách pod 40 °C, vďaka čomu si zachovajú tú najlepšiu arómu a najvyššiu kvalitu. Môžete si ich objednať tu.