Objav
Kyselina pantoténová bola prvýkrát osamostatnená v roku 1938. O dva roky neskôr výskumníci syntetizovali tento vitamín v laboratóriu.
Funkcie: čo vitamín B5 v tele robí?
Vitamín B5 má niekoľko praktických využití a zdravotných prínosov. Najčastejšie sa kyselina pantoténová spája s metabolizmom, kde zohráva úlohu pri rozklade stravy, ktorú jete. Kyselina pantoténová je súčasťou koenzýmu A, organickej látky, ktorá hrá rozhodujúcu úlohu v mnohých bunkových metabolických dráhach. Je tiež dobrým zdrojom energie, keďže sacharidy, ktoré sa uvoľnia, keď vaše telo rozkladá potravu, môžu byť potom premenené na energiu.
Ako iné vitamíny skupiny B, aj kyselina pantoténová je užitočná pre vývin a udržiavanie zdravo vyzerajúcej pokožky a vlasov ako aj udržiavanie správneho fungovania očí a pečene.
Existujú niektoré kľúčové oblasti, v ktorých kyselina pantoténová vyniká medzi ostatnými vitamínmi skupiny B. Napríklad je pre telo potrebná na tvorbu červených krviniek. Tiež je v tele potrebná na výrobu dôležitých látok, ako napríklad sexuálnych hormónov, ktoré sa nachádzajú v nadobličkách. V skutočnosti sa veľmi úzko spája so zmierňovaním stresu, vďaka jej vplyvu na nadobličky. Telo musí mať dostatočné zásoby vitamínu B5, aby bolo schopné vytvoriť dostatok týchto látok pre normálne fungovanie.
Kyselina pantoténová tiež pomáha udržiavať zdravie tráviaceho traktu. Sčasti to prebieha vďaka skutočnosti, že vitamín B5 môže telu pomôcť syntetizovať cholesterol.
Veľa štúdii naznačuje, že vitamín B5 môže pomôcť znížiť hladinu triglyceridov v krvi a súčasne znižovať hladinu LDL cholesterolu a zvyšovať HDL cholesterol.
To by potenciálne mohlo pomôcť ľuďom, ktorí trpia vysokým cholesterolom a jeho negatívnymi účinkami, ale na to sú potrebné ďalšie štúdie.
Potravinové zdroje vitamínu B5
Existuje veľa multivitamínových doplnkov, kde sa nachádza kyselina pantoténová alebo pantoténan vápenatý. Avšak väčšina ľudí nepotrebuje brať doplnky, a špeciálne doplnky kyseliny pantoténovej, pretože je ľahko dostupná v bežných potravinách. Bohatými zdravými zdrojmi kyseliny sú naklíčené strukoviny a obilniny a zelenina. V potrebnom množstve sa nachádza aj v živočíšnych potravinách.
Medzi zdroje vitamínu B5 patria tieto
živočíšne potraviny:
- vajcia (1,4 mg),
- mliečne výrobky: najviac srvátka (5,6 mg), mlieko (0,4 mg),
- ryby: pstruh (2,2 mg)
- mäso: : hovädzie, kačacie, morčacie, kuracie (približne 1 mg).
a rastlinné potraviny:
- surové strukoviny: šošovica (2,1 mg), mungo (1,9 mg), arašidy a hrach (1,8 mg), cícer (1,6 mg), fazuľa azuki (1,5 mg), sójové klíčky (1,2 mg)
- celozrnné obilniny: veľa vitamínu B5 je najmä v otrubách, ryžové otruby (7,4 mg), celozrnná ryža, amarant, raž a ovsené otruby (1,5 mg), ovos (1,3 mg)
- zelenina: klasické a sladké zemiaky, paradajky, kučeravý kel, karfiol, avokáda, brokolica a kapusta.
Zdrojom vitamínu B5 sú aj huby a droždie.
Vitamín B5 je relatívne stabilný, aj keď významné množstvá sa strácajú pri varení.
Merania
Množstvá kyseliny pantoténovej sa vyjadrujú v miligramoch.
Potreby
Telesné potreby kyseliny pantoténovej pre deti aj dospelých splní 4 až 7 mg denne.
Účinky nedostatku
Nedostatok kyseliny pantoténovej bol odpozorovaný len u laboratórnych zvierat. Tento vitamín je široko dostupný v bežných potravinách, takže jeho nedostatok mimo laboratórnych podmienok je nepravdepodobný. Prejavy nedostatku sú vracanie, únava, pocit celkovej slabosti, bolesť brucha, pálivé kŕče, zmeny osobnosti, depresia a krvné abnormality.
Účinky nadbytku
Symptómy nadbytočného príjmu užívania kyseliny pantoténovej nie sú časté, ale patrí sem hnačka a môže to byť aj zvýšené riziko krvácania. Tieto prejavy sa však neobjavujú bežne, ale len pri užívaní výživových doplnkov a nehrozia ľuďom, ktorí vitamín B5 prijímajú len z potravinových zdrojov.
Tip Vitariána
Vitamín B5 sa hojne nachádza v strukovinách a obilninách, ale môže sa ničiť varením. Preto je najlepším spôsobom ich úpravy nakličovanie. Jednými z potravín, ktoré vám vyklíčia čo najrýchlejšie, je fazuľka mungo, šošovica a quinoa. Prípravu klíčkov vám uľahčia moderné nakličovadlá.