Čistí vnútorné orgány od jedovatých látok
Šalát jedovatý pochádza z oblasti Stredozemného mora, ale vyskytuje sa tiež v Severnej Amerike a teplejších častiach Európy. Obvykle rastie na kamenistých a slnečných miestach, pri okrajoch ciest a v blízkosti ľudských sídiel.
Je bohatý na vitamíny A, B a C, meď, fosfor, draslík, železo, vápnik a horčík. Šalát jedovatý priaznivo pôsobí na pečeň, obličky, žlčník, pankreas a slezinu podobne ako púpava. Má upokojujúci účinok na nervovú sústava a pomáha pri problémoch so spánkom. Pôsobí tiež proti kašľu, astme, dne a má aj afrodiziakálne účinky. Horká chuť šalátu jedovatého stimuluje tvorbu žalúdočných štiav a pomáha s trávením. Navyše vám prečistí vnútorné orgány od jedovatých látok a nečistôt.
Suchá šťava z rastliny (latex) se niekedy nazýva aj šalátové ópium. Má totiž podobné účinky ako ópium, ale žiadne opiáty neobsahuje. Nevyvolává zápchu, ztratu chuti do jedla, ani závislost. Známa americká bylinkárka Catherine Hunziker podáva šalát jedovatý aj deťom a má s ním výborné skúsenosti.
Šalát jedovatý užíval aj jeden z najznámejších španielskych architektov Antoni Gaudí. Údajne pre získanie inšpirácie.
Použitie šalátu jedovatého a zaujímavosť
Korene môžete použiť ako mrkvu v polievkach, dusených pokrmoch alebo zapekanej zelenine. Mladé krehké listy, výhonky, púčiky a kvety sa môžu jesť surové. Zo sušenej šalátovej vňate si môžete pripraviť aj bylinný čaj. Z rastliny je možné pripraviť aj sirup alebo tinktúru.
Premýšlali ste niekedy na tým, ako vyzeralo a chutilo jedlo pred tisíckami rokov? Už nemusíte, pretože šalát jedovatý je pôvodný druh všetkých šalátov. Tisícky rokov predtým, ako sa začal pestovať rímsky a kučeravý šalát, ľudia poznali šalát práve v podobe šalátu jedovatého , ktorý rastie aj dnes.
Základná charakteristika
Upozornenie: Šalát jedovatý je absolútne bezpečný na jedenie. Odporúča sa dávkovanie v menších množstvách.
Latinský názov: Lactuca virosa
Čeľaď: Asteraceae/Astrovité
Jedlé: Listy, kvety, mladé výhonky a korene.
Chuť: Horká.
Popis: Šalát jedovatý má podobné listy ako púpava, rastú na štíhlej stonke. Stonky sú pokryté vláknitými tŕňmi. Hlavná žila na spodnej strane listu
je tiež zarastená „čírom“ z tŕňov. Stonky sú plné mliečnej šťavy.
Obdobie kvitnutia: Júl – august.
Tip Vitariána
Najlepší spôsob ako konzumovať šalát jedovatý je v zelenom smoothie. Malé tŕne na spodnej strane listov a na stonke sa rozomelú na prach a vy sa nemusíte obávať, že sa pichnete.