Tento protizápalový nápoj je ideálny pre ľudí, ktorí hľadajú zdravý spôsob, ako zápalom predísť či liečiť. Obsahuje účinné zložky, ktoré sú známe svojimi vlastnosťami pri znižovaní zápalu.
Čo je zápal?
Všetci vieme, že zápal môže byť nepríjemný — a chronický zápal je koreňom najrôznejších zdravotných problémov, ale čo to je? Prečo sa to deje? Zápal nie je nič iné ako imunitná odpoveď organizmu na škodlivé podnety, ako je ožiarenie, patogény, poškodené bunky alebo toxické zlúčeniny. Naše telo funguje tak, že spúšťa proces hojenia prostredníctvom zápalu, čo je obranný mechanizmus, ktorý je dôležitý pre naše zdravie. To je dôvod, prečo je dôležité udržiavať zápal v určitom súlade, a to tak, aby naše telo dostalo potrebné potraviny a odstránilo tie, ktoré sú škodlivé. Chronický zápal sprevádza problémy s kĺbmi, artritídu, astmu, demenciu, srdcové choroby aj rakovinu. Môže tiež spôsobiť, že vírusové infekcie budú problematickejšie.
Ingrediencie na protizápalovú šťavu
Tento recept na protizápalovú šťavu je plný protizápalových potravín, ktoré sú ľahko dostupné vo väčšine obchodov s potravinami.
- Ananás
- Zeler
- Mrkva
- Citrón
- Voliteľné: čerstvý zázvor
Postup
Všetko okrem citróna hoďte do odšťavovača a striedajte kúsky zeleniny a ananásu, aby ste sa vyhli neporiadku. Na vrch čerstvo naservírovanej šťavy pridajte citrónovú šťavu. Šťavu môžte skladovať až 48 hodín, ale najlepšia bude samozrejme čerstvá, v ktorej budú mať živiny najsilnejší účinok.
Aké potraviny znižujú zápal?
Táto šťava je plná silných antioxidantov a živín, ktoré pomáhajú pri zápalových ochoreniach a zlepšujú zdravie kĺbov. Pozrime sa teraz podrobnejšie na protizápalové vlastnosti týchto zložiek:
Zeler
Zeler pomáha znižovať hladinu glukózy, krvných lipidov a krvného tlaku. To môže pomôcť udržať vaše srdce zdravé. Okrem toho má zeler protiplesňové a protizápalové vlastnosti, ako aj antibakteriálne účinky vďaka svojim esenciálnym olejom. Pitie zelerovej šťavy nalačno má mnoho ďalších zdravotných výhod.
Ananás
Ananásová šťava je lahodný nápoj, ktorý môže pomôcť v boji proti zápalu. Táto čerstvá šťava má nielen veľa vitamínu C, ale obsahuje aj zlúčeniny bromelaínu, ktoré znižujú zápal a môžu pomôcť zmierniť bolesť. Z vedeckých štúdií vyplíva, že kombinácia bromelaínu, trypsínu a rutínu znižuje bolesť a akútny zápal rovnakým spôsobom ako diklofenak pri liečbe artritídy kolena. Bromelaín sa tiež odporúča ako pomoc pri zvládaní chronických zápalových, malígnych a autoimunitných ochorení okrem artritídy.
Mrkva
Čerstvá mrkva je skvelým zdrojom beta-karoténu, karotenoidov, vitamínu A a antioxidantov. Štúdie zistili, že konzumácia mrkvovej šťavy, bohatej na protizápalový beta-karotén a vitamín A, pomáha znižovať zápalové krvné markery. Môžete skonzumovať čistú mrkvovú šťavu alebo si pripraviť mrkvovo-jablkovo-zelerovú šťavu, pretože jablká sú tiež plné vlastností, ktoré sú skvelé na zmiernenie zápalu.
Citróny
Citróny majú antioxidanty, ktoré tiež pomáhajú pri zápaloch, ako je vitamín C. To môže pomôcť vášmu telu liečiť poškodené bunky. Antioxidanty v citrónoch majú silné protizápalové zlúčeniny, ktoré znižujú zápal a zmierňujú opuchy (dokonca aj menšie vnútorné opuchy). Citrónovú vodu si môžete pripraviť pomocou citrónovej kôry pre ľahký a chutný nápoj. Skvelou možnosťou je aj limetková voda. Citrónová šťava takiež pomáha posilňovať prirodzenú obranyschopnosť organizmu.
Zázvor
Štúdia za štúdiou nám ukazuje, že zázvor je neuveriteľne účinný pri znižovaní chronického zápalu a pri obnovovaní zdravia a vitality vášho tela. Zázvor je spojený so znížením bolesti u ľudí, ktorí majú osteoartritídu. Veda neustále dokazuje, že kurkuma a zázvor sú veľmi prospešné pri liečení zápalu. Zázvor aj kurkuma sú koreniny (a silné), čo môže sťažiť ich konzumáciu v optimálnom množstve.
Ďalšie nápoje, ktoré majú protizápalové vlastnosti, sú zelený čaj, ananásová voda, citrónová voda, limetková voda a CBD čaj.
Potraviny, ktoré zvyšujú zápal
Zatiaľ čo konzumácia protizápalových potravín je dôležitá, je potrebné dbať na to, aby ste z jedálnička odtránili tie potraviny, ktoré zvyšujú zápalové markery. Vyhýbajte sa polotovarom, rafinovaným cukrom, alkoholu, rafinovanej múke, sladidlám, syrom, hranolčekom, nezdravému jedlu, spracovanému mäsu a soli.
Tip Vitariána:
Ak máte doma BIO ananás, nezabudnite si z neho odložiť šupky, môžete ich použiť na prípravu čaju - stačí povariť 15 minút. Šupky si môžete dať aj zamraziť a čaj si pripraviť neskôr. Je dôležité, aby bol ananás BIO, pretože normálny ananás je asi najviac striekaný pesticídmi.