Krík vhodný aj na parapetu
Oregano (Origanum vulgare) sa slovensky nazýva pamajoran obyčajný a je to aromatická bylinka, ktorá v ideálnych podmienkach dorastie až do výšky viac ako 50 cm. Tento drevnatý krík je charakteristický svojím kompaktným rastom, a preto sa hodí aj pre pestovanie v nádobách. Poteší aj ako izbová rastlinka, pretože má drobné zelené lístky a v lete kvitne drobnými ružovými alebo fialovými kvetmi. Takto máte rastlinku aspoň vždy na dosah, pripravenú na použitie v kuchyni v tej najčerstvejšej podobe!
Na trávenie i kašeľ
Z liečivého hľadiska je pamajorán výborný na trávenie, ktoré dokonale podporí. Používa sa taktiež k liečbe kašľa a pri bolestiach hrdla - má totiž antiseptické účinky. Takisto sa odporúča žuvať jeho listy, a to pri bolestiach zubov. Menej známe, no nie menej účinné je jeho priaznivé pôsobenie na psychiku. Bylinka svojím zložením totiž zlepšuje kondíciu mozgu a stará sa o stav „pohodovej mysle“.
Chuť Talianska
Pamajorán obyčajný je spojovaný s talianskou kuchyňou, kde je spolu s bazalkou neoddeliteľnou súčasťou pokrmov z paradajok. Nájdeme ho tiež spoločne s rozmarínom, saturejkou, tymiánom a majoránkou v zmesi byliniek označované ako tzv. provensálske korenie. V Mexiku tvorí súčasť korenia "chilli", čo je zmes rôznych druhov štipľavých papričiek a vonných bylín.
Využitie v kuchyni
Z bylinky užívame celé listy, pokojne aj s kvetmi, buď čerstvé alebo vysušené v tieni. Vysušené bylinky skladujeme v uzavierateľných nádobách, nie na priamom slnku, aby sa ich aróma uchovala čo najdlhšie. Využitie oregana v kuchyni nemá hraníc. Perfektné a veľmi obľúbené sú jedlá zo surových paradajok a paprík, dochutené práve oreganom. Domáci „kečup“ alebo pesto, aj tu sa voňavá bylina uplatní tak, že sa budete zalizovať!
Nech posypete oreganom skrátka čokoľvek - keksy zo sušených rastlinných semien, alebo ho čerstvý rozmixujete v zeleninovom smoothie, dosiahnete vždy fantastickú chuť. Na zdravie!