Čili papričky sú napriek svojej ohnivej pálivosti jedným z veľmi obľúbených korenín, ktoré sú známe svojimi liečivými a zdraviu prospešnými vlastnosťami. Čili je plodový struk rastliny patriacej do čeľade nočné (Solanaceae), rodu Capsicum.
Pôvod čili
Čili rastlina je malý, vytrvalý ker s drevnatou stonkou dorastajúci do výšky jedného metra. Pochádza z oblasti Strednej Ameriky, kde sa po stáročia používala ako jedna z hlavných koreninových zložiek v mexickej kuchyni. Neskôr ho španielski a portugalskí objavitelia v 16. a 17. storočí zaviedli do zvyšku sveta. V súčasnosti sa čili paprička vo veľkom pestuje v mnohých častiach sveta ako dôležitá komerčná plodina.
Pálivosť čili
Na celom svete sa pestuje niekoľko odrôd čili papričiek. V závislosti od typu kultivaru vytvára rastlina čili kvety, z ktorých sa následne vyvinú plodové struky rôznej veľkosti, tvaru, farby a ostrosti. V závislosti od typu kultivaru, sa ich pálivosť pohybuje od miernej a mäsitej (mexické papriky) až po ohnivú, ako je to v prípade drobných čili papričiek Nag Jalokiya z indického subkontinentu.
Pálivosť čili sa meria v "Scovilleho tepelných jednotkách" (SHU). Na Scovilleho stupnici má sladká paprika 0 jednotiek, paprička jalapeño približne 2 500 - 4 000 jednotiek a mexické papričky habañeros môžu mať 200 000 až 500 000 jednotiek. Silná pálivá chuť pochádza z aktívnych alkaloidných zlúčenín: kapsaicínu, kapsantínu a kapsorubínu.
Zdravotné účinky čili papričiek
Čili papričky tvoria pôsobivý zoznam chemických zlúčenín rastlinného pôvodu, ktoré sú známe svojimi vlastnosťami zabraňujúcimi chorobám a podporujúcimi zdravie.Čili papričky obsahujú alkaloidnú zlúčeninu kapsaicín, ktorá im dodáva silný pálivý a štipľavý charakter.
Prvé laboratórne štúdie na pokusných cicavcoch naznačujú, že kapsaicín má antibakteriálne, antikarcinogénne, analgetické a antidiabetické vlastnosti. Zistilo sa tiež, že znižuje hladinu LDL cholesterolu u osôb s nadváhou.
Čerstvé červené a zelené čili papričky sú bohatým zdrojom vitamínu C. 100 g čerstvých čili papričiek poskytuje približne 143,7 µg alebo približne 240 % RDA.
Vitamín C je silný vo vode rozpustný antioxidant. Je nevyhnutný pre syntézu kolagénu v ľudskom tele. Kolagén je jedným z hlavných štrukturálnych proteínov potrebných na udržanie integrity ciev, kože, orgánov a kostí.
Pravidelná konzumácia potravín bohatých na vitamín C pomáha chrániť pred skorbutom, rozvíjať odolnosť voči infekčným agensom (posilňuje imunitu) a odstraňovať z tela škodlivé, prozápalové voľné radikály.
Obsahujú aj ďalšie antioxidanty, ako je vitamín A a flavonoidy, napríklad β-karotén, α-karotén, luteín, zeaxantín a kryptoxantín. Tieto antioxidačné látky v paprike pomáhajú chrániť telo pred škodlivými účinkami voľných radikálov vznikajúcich počas stresu a chorobných stavov.
Čili papričky obsahujú primerané množstvo minerálnych látok, ako je draslík, mangán, železo a horčík. Draslík je dôležitou súčasťou buniek a telesných tekutín, ktoré pomáhajú regulovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak. Ľudské telo využíva mangán ako kofaktor pre antioxidačný enzým superoxiddismutázu.
Čili papričky obsahujú aj vitamíny skupiny B-komplex, ako sú niacín, pyridoxín (vitamín B-6), riboflavín a tiamín (vitamín B-1). Tieto vitamíny sú esenciálne v tom zmysle, že ľudské telo ich potrebuje na doplnenie z vonkajších zdrojov.
Čili papričky majú úžasne vysoký obsah vitamínov a minerálov. Len 100 g poskytuje (v % odporúčanej dennej dávky):
- 240 % vitamínu C (kyselina askorbová),
- 39 % vitamínu B-6 (pyridoxín),
- 32 % vitamínu A,
- 13 % železa,
- 14 % medi,
- 7 % draslíka,
- neobsahuje však žiadny cholesterol.
Výber správnych čili papričiek a skladovanie
Čili papričky sú celoročne dostupné na trhoch buď v čerstvej, sušenej alebo práškovej forme. V obchodoch kupujte čerstvé čili papričky namiesto prášku, pretože často môžu obsahovať falšované korenené zmesi.
Hľadajte surové, čerstvé čili papričky vyznačujúce sa žiarivými farbami (zelená, žltá, oranžová, červená v závislosti od odrody), so stopkou, zdravé a kompaktné. Vyhnite sa čili so škvrnami alebo s poškodenými špičkami spôsobenými plesňami.
Po príchode domov by sa mali skladovať v chladničke v plastovom vrecku, kde vydržia čerstvé približne týždeň. Na trhoch sú k dispozícii aj úplne sušené červené čili papričky. Suché čili papričky sa môžu skladovať pri izbovej teplote na chladnom a tmavom mieste vo vzduchotesných nádobách po dobu mnohých mesiacov a podľa potreby sa môžu rozomlieť na prášok pomocou mixéra/mlynčeka.
Ak si chcete kúpiť suché čili v prášku, vyberte si radšej autentické a značkové výrobky. Práškové čili korenie by sa malo skladovať na chladnom mieste vo vzduchotesnej nádobe.
Liečebné použitie
Čili papričky obsahujú chemickú zlúčeninu kapsaicín. Kapsaicín a jeho vedľajšie zlúčeniny sa používajú pri príprave mastí, nátierok a tinktúr pre ich adstringentné, protidráždivé a analgetické vlastnosti.
Tieto prípravky sa používajú pri liečbe artritickej bolesti, postherpetickej neuropatickej bolesti a bolesti svalov.
Recept: Pikantné tofu s ryžou a zeleninou
Ingrediencie:
- 400g pevného tofu
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica ryžového octu
- 1 lyžica sezamového oleja
- 1 lyžička mletej rasce
- 1-2 čili papričky (podľa chuti)
- 1 lyžička agávového sirupu alebo cukru
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 200g ryže (najlepšie basmati alebo jazmínovej)
- 2 lyžice sezamových semienok na posypanie
Postup:
- Ryžu uvarte podľa návodu na obale v mierne osolenej vode.
- Tofu nakrájajte na kocky veľkosti približne 1,5 cm a opatrne ho osušte papierovou utierkou, aby ste odstránili prebytočnú vlhkosť.
- Papriky a cibuľu nakrájajte na tenké prúžky, cesnak najemno posekajte a čili papričky nakrájajte na kolieska (odstráňte semienka, ak chcete menej pálivé jedlo).
- V miske zmiešajte sójovú omáčku, ryžový ocot, sezamový olej, mletú rascu, agávový sirup (alebo cukor) a trochu soli a korenia. Pridajte nakrájané tofu a nechajte ho marinovať aspoň 15 minút.
- Na panvici rozohrejte trochu oleja a opečte tofu z každej strany dozlatista.
- Pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak a čili papričky. Restujte 2-3 minúty, kým cibuľa nezačne hnednúť.
- Pridajte nakrájané papriky a restujte ďalšie 2-3 minúty, až kým papriky mierne nezmäknú, ale stále zostanú chrumkavé.
- Nakoniec pridajte zvyšok marinády a premiešajte. Podávajte s uvarenou ryžou a posypte sezamovými semienkami.
Benefity tohto jedla: Toto pikantné vegetariánske jedlo je nielen chutné, ale aj plné živín a zdraviu prospešných látok. Tofu je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín, ktoré sú dôležité pre budovanie a udržiavanie svalovej hmoty. Navyše obsahuje aj vápnik, železo a iné minerály. Farebné papriky sú bohaté na vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a podporuje zdravie pokožky. Obsahujú aj antioxidanty, ako sú beta-karotén a vitamín E, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
Čili papričky, okrem toho, že dodávajú jedlu pikantnosť, majú aj rôzne zdravotné benefity. Obsahujú látku kapsaicín, ktorá má protizápalové účinky a môže pomôcť pri znižovaní bolesti. Kapsaicín tiež stimuluje metabolizmus a môže tak podporiť chudnutie. Cesnak a cibuľa sú známe svojimi antibakteriálnymi a antivírusovými vlastnosťami, vďaka čomu môžu posilniť imunitu a chrániť pred rôznymi ochoreniami.