Cukor sa premieňa na tuk a tuk, keď obklopuje naše orgány, je veľmi nebezpečný pre mnohé aspekty nášho zdravia. Vaše telo mení cukor na dva až päťkrát viac tuku ako škrob (takže tá cukrová tyčinka, ktorú ste zjedli, je pre vás horšia ako kus chleba). To je dôvod, prečo sa cukor nazýva Tichý Zabijak. Nevieme, či nás zabije, kým sa nám naša váha nevymkne spod kontroly a s tým nepríde celý rad ochorení.
Tu je pár vecí, čo vám môže cukor spôsobiť:
- potlačovať váš imunitný systém a narušiť ochranu proti infekčným ochoreniam
- spôsobiť stratu elasticity a funkcie tkanív
- oslabiť zrak
- spôsobovať predčasné starnutie
- viesť k alkoholizmu
Ak vám nestačí, cukor prispieva aj k:
- obezite, zubným kazom, ochoreniam ďasien
- artritíde, astme, skleróze multiplex, žlčovým kameňom
- zápalu slepého čreva, hemeroidom a kvasinkovým infekciám
- osteoporóze, kardiovaskulárnym ochoreniam
- letargii u detí, alergiám na jedlo, dýchavičnosti
- problémom s pokožkou, predčasnému starnutiu pleti
- šedému zákalu, krátkozrakosti, Parkinsonovej chorobe
- ochoreniam pečene, obličkovým kameňom, bolestiam hlavy a migrénam
- depresii, Alzheimerovej chorobe, dne, závraty, riziko obrny
- epileptické záchvaty, vysoký krvný tlak, hypoglykémiu
- gastrointestinálne poruchy, cukrovku, zníženú hladinu vitamínu E
- toxémiu v tehotenstve
- ..... a ešte horšie, cukor môže skutočne narušiť štruktúru vášho DNA a je NÁVYKOVÝ.
Je to dostatok dôkazov, že jesť veľa cukru je nebezpečné? Nie? Tu je ešte niečo, čo cukor môže spôsobiť normálne fungujúcemu telu:
- obmedziť absorpciu vápnika a horčíka
- značne zvýšiť celkový cholesterol, triglyceridy a zlý cholesterol a znížiť dobrý cholesterol
- zmeniť spôsob, ako pôsobia bielkoviny v tele
- narušiť fyziologickú homeostázu v tele
- znížiť schopnosť fungovania enzýmov, narušiť kapiláry a oslabiť vaše šľachy
- znížiť schopnosť jasne uvažovať, spôsobuje hormonálnu nerovnováhu a zvyšovanie voľných radikálov a oxidačného stresu
To už je naozaj dosť k tomu, čo vám môže spôsobiť cukor. Ale čo môže spôsobiť vašim deťom?
- rýchle zýšenie adrenalínu, hyperaktivity, úzkosti, ťažké sústredenie sa a mrzutosť
- ak sa dáva nedonoseným deťom, môže ovplyvniť množstvo oxidu uhličitého, ktoré produkujú. Zníženie príjmu cukru môže zvýšiť emocionálnu stabilitu.
- cukor môže vyvolať bunkovú smrť. V rehabilitačnýchtáboroch pre mladých, keď boli deti na strave s nízkym obsahom cukru, tak nastal 44 % pokles antisociálneho správania.
- cukor dehydruje novorodencov
- môže znižovať schopnosti učiť sa, nepriaznivo ovplyvňovať známky detí a spôsobovať poruchy učenia
- u tehotných dospievajúcich môže cukor viesť k podstatnému skráteniu doby tehotenstva a spája sa s dvojnásobným zvýšeným rizikom na porodenie dieťaťa malého na svoj gestačný vek
- cukor môže zhoršovať symptómy detí s poruchou pozornosti s hyperaktivitou (ADHD).
Prekvapivé je, že bežné müsli tyčinky obsahujú viac cukru, ako napríklad čokoláda, či nutella. Pozor si dávajte aj na sladené nápoje, pretože piť by sme mali viac ako jesť a udané množstvo cukru je len na 100 ml.
Ako sú na tom Slováci?
Vedeli ste, že sme už na 4. mieste na svete (ale netešte sa), čo sa týka obezity? Na prvom mieste je USA, ďalej Mexiko a Veľká Británia. Česi sú na desiatom mieste.
Optimálnu váhu na Slovensku (z r. 2009-2011) má len 38,2% obyvateľstva, nadváhu 36,2% a obezitu má 25,6 % Slovákov. Situácia sa zhoršuje vekom a je horšia u mužov.
Cukrovku na Slovensku má až 400 000 ľudí, pričom až polovica z nich o tom nemusí vedieť. Diabetes môže život skrátiť až o 15-20 rokov.
Veľa cukru = veľa zisku
Potravinový výrobcovia vás chcú spraviť závislými na ich výrobkoch. Ak výrobok obsahuje cukry, tuky a soľ súčasne, je postarané o celý orchester biochemických procesov, ktoré spôsobia v mozgu výbuch príjemných emócií (najskôr), a počiatok závislosti je na svete.
Glykemický index
Glykemický index udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu. Čím je vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi.
Vysoký GI ešte neznamená, že potravina je nevhodná. Vhodnosť totiž závisí od aj od množstva cukrov v potravine. Potravina môže mať vysoký index (napríklad pivo) ale nízky obsah uhľovodíkov (cukrov) a celkovú tzv. glykemickú nálož nízku. Nízky glykemický index spôsobuje pomalé vstrebávanie cukrov do krvi. Vysoký glykemický index spôsobuje rýchle vstrebávanie cukru, hyperglykémiu, vlčí hlad, cukrovku a obezitu. Na tejto stránke v sekcii nástroje si môžete zistiť, aký glykemický index majú rôzne potraviny.
Odrovnajte Tichého Zabijaka – čo môžete spraviť s vaším príjmom cukru
Teraz, keď viete, čo cukor vášmu telu spôsobuje, dáva vám zmysel prestať ho jesť? USDA odporúča obmedziť pridávanie cukru na 40 gramov alebo 10 čajových lyžičiek denne pri strave s denným príjmom 2000 kalórií.
Tu sú štyri kroky, ako cukor zo stravy eliminovať:
Vyhoďte limonády
Dobrým začiatkom na vylúčenie cukru z vášho organizmu je zbaviť sa všetkých sódových malinoviek. Ak pijete sladké sýtené nápoje, je to to isté, akoby ste pili sirup. Koniec koncov, nealkoholické nápoje obsahujú 40 gramov cukru na 336 gramov. Tiež sa nenechajte oklamať synonymami ako sacharóza, vysoko fruktózový kukuričný sirup, dextróza, glukóza, fruktóza, maltóza, melasa a med. Všetky sú CUKRAMI. Radšej pite vodu.
Čítajte etikety
Cukor je NÁVYKOVÝ a spôsobuje, že veci chutia lepšie. Výrobcovia pridávajú cukor do všetkého, myslím tým VŠADE! Dali by ste si cukor do polievky? Alebo cukor na váš šalát? Dobre, pozrite sa na etikety a cukor nájdete v konzervovaných polievkach a šalátových dresingoch. Niet divu, že sa cukru nemôžeme vyhnúť. Je všade v našej strave.
Znížte príjem dezertov
Toto je ťažké, ale raz, keď to dokážete, bude ľahšie úplne vylúčiť všetky pridávané cukry z vašej stravy.
Sledujte ovocné nápoje
Dávajte si pozor na ovocné nápoje a šťavy, ktoré kupujete. Väčšina z nich neobsahuje žiadnu naozajstnú šťavu – menej ako 5 % - takže všetko, čo dostávate, je ochutená cukrová voda. Znovu, pite vodu alebo čisté šťavy.
Poznámka: Ovocie a zelenina tiež obsahujú cukor, ale tie nepovažujeme za pridávané cukry, tak sa ich nebojte. Väčšina ovocia má veľa prospešných zložiek, ktoré v nich prevýšia účinky cukru.
Tip Vitariána
Chuť na sladké máva takmer každý, je to pre ľudí prirodzené. Práve na to tu máme ovocie.
Okrem toho, v prírode existujú potraviny a superpotraviny, ktoré sú prirodzene sladké a dokonca majú aj nízky glykemický index. Patrí sem napríklad sladký struk mesquite alebo ovocie lucuma. Tieto potraviny sú také zdravé, že si s nimi môžu prisladiť jedlo dokonca aj diabetici.