Hrejivé ingrediencie
Smoothies sa väčšine ľudí spájajú s horúcim letom. Sú to nápoje mnohých chutí, ktoré nás počas niekoľkých mesiacov v roku príjemne zasycujú a ochladzujú. Ich príprava trvá len pár minút a ich zdravotné prínosy sú nespočetné.
S ubúdajúcimi stupňami na vonkajšom teplomere sa však redukuje aj naša chuť na tieto husté nápoje. Hoci v záhradách a na trhoch už maliny a čučoriedky nájdeme len ťažko, skvelé smoothie vyhovujúce práve takej potrebe, akú máme na jeseň, si môžeme bez problémov pripraviť aj v týchto dňoch.
Hoci jahody či maliny voňajú krásne a chutia ešte lepšie, jeseň so sebou prináša aj v našich zemepisných šírkach šťavnaté a voňavé ovocie, ktoré chute jesenných smoothies ozvláštni a spestrí.
Kľúčom k smoothies, na ktoré sa budete tešiť aj na jeseň, je zámena niektorých ochladzujúcich ingrediencií za kvalitné potraviny, ktoré telo zahrievajú. Pridajte si do smoothies štipku čili, kardamomu, zázvoru, škorice, klinčekov alebo kajenského korenia. Experimentujte. Zabudnite na pár mesiacov na chuť melónov a čučoriedok a ponorte sa do chutí krémových jablkových smoothies, raw latté alebo voňavého slivkové smoothie s makom.
Smoothie a la tekvicové latté
Na prípravu dvoch porcií tohto lahodného nápoja vám postačí 15 minút a nasledujúce ingrediencie:
- 1 šálka nesladeného mandľového mlieka
- 2 šálky čerstvo postrúhanej tekvice
- 1 kávová lyžička perníkového korenia
- 5 - 6 vykôstkovaných medjool datlí
- ½ kávovej lyžičky vanilkového prášku
- 4 kocky ľadu
- štipka morskej soli
Vložte všetky ingrediencie do vysokovýkonného mixéra a mixujte, kým nie je smoothie homogénne. Množstvá korenín si môžete upraviť podľa potreby a chute a podobne môžete učiniť aj s množstvom mandľového mlieka. Ak si ho pred mixovaním jemne zohrejete, smoothie sa vám bude piť v chladných dňoch ešte lepšie.
Smoothie a la jablkový koláč
Určite máte jablká na záhrade, narážate na ne na farmárskych trhoch, alebo sa k vám dostal košík čerstvých voňavých plodov jesene od babičky, rodičov, kamarátky či kolegyne. Jablká sú symbolom slovenskej jesene a majú svoje miesto aj v receptoch jesenných vitariánskych smoothies. Na prípravu dvoch porcií smoothie, ktoré chutí lepšie ako samotný jablkový koláč, budete potrebovať:
- 1/2 šálky mandľového mlieka
- 3 pokrájané sladké jablká
- 1 kávovú lyžičku perníkového korenia
- 2 - 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 3 polievkové lyžice chia semienok
- 1 čajovú lyžičku vanilkového prášku
- štipku škorice
- agávový sirup podľa chute
Všetky ingrediencie rozmixujeme vo vysokovýkonnom mixéri a na záver smoothie posypeme trochou škorice. Ak máte k dispozícii kvalitnú zelenú listovú zeleninu, neotáľajte a vhoďte pár lístkov aj do tohto smoothie. Ak si vyberiete špenátové alebo mangoldové listy, chuť nápoja nezmeníte, no do tela si nalejete extra množstvo živín vrátane potrebného magnézia.
Smoothie a la slivkovo-maková štrúdľa
Ďalšia skvelá chuť z čisto slovenských ingrediencií by mohla byť chuťovou hymnou vitariánskej jesene. Máte osteoporózu? O to väčší dôvod zaradiť toto vápnikom nabité smoothie do svojho jesenného jedálnička:
- 3 polievkové lyžice nezomletého maku
- 8 stredne veľkých sliviek
- 1 polievková lyžica medu
- 1 a ½ šálky vody
Mak nasypte do nádoby vysokovýkonného mixéra a nechajte ho asi hodinu namáčať. Potom mixér pustite na najvyššie obrátky asi na 2 minúty. Vyrobíte si tak chutné makové mlieko, do ktorého stačí pridať vykôskované slivky a med. Mixujte ďalšie dve minúty a ihneď podávajte.
Tip Vitariána
Každý odborník na skutočne kvalitné smoothie vie, že za úspechom nestoja iba kvalitné ingrediencie, ale i prístroj, ktorý ich dokáže pretvoriť v jednoliatu zmes s intenzívnou chuťou. Novinkou na trhu tých najlepších mixérov na svete je Vitamix Ascent, mixér s detailmi dovedenými k dokonalosti. Je to multifunkčný mixér, ktorý dokáže mixovať, miešať, sekať, vyrábať sorbety, ovocné dezerty, koktaily, nátierky aj zmrzliny. Krémové jesenné smoothie vyčaruje už za 45 sekúnd.