Sladké a veselé!
Pri pojedaní vianočného pečiva mávame zväčša výčitky svedomia – cukor, kalórie, múka... Môže to však byť úplne inak. Predstavte si, že zjete malú, úžasne chutnú guľôčku a poviete si – vitamíny, minerály, enzýmy a skvelá chuť! Nechajte sa inšpirovať našimi štyrmi predvianočnými receptami a vyskúšajte ich už teraz, aby ste si našli svoj najobľúbenejší. Môžete navyše zabudnúť na zdĺhavé miesenie, pečenie a plnenie. Na prípravu vám postačí vysokovýkonný stolný mixér a menej než hodina času. Žiadna kopa špinavých hrncov, rozpálená rúra, kuchynské roboty ani obrovské dosky na vaľkanie. Jeden mixér, jedna hodina, jedna misa.
Čokoládo-kokosové guľôčky: Bez cukru, bez lepku, bez vajec
Ingrediencie na 24 guľôčok
- ⅓ šálky rastlinného mlieka
- 1 šálka surových mandlí
- ¾ šálky odkôstkovaných datlí
- 2 PL agáve
- 1 PL surového kakaového prášku
- ¼ šálky strúhaného kokosu
Všetky ingrediencie vložte do mixéra a mixujte od najnižšej postupne až po najvyššiu rýchlosť, kým zmes nie je homogénna. Na riadne premixovanie celej zmesi používajte piest na stieranie ingrediencií zo stien mixéra. Po približne po dvoch minútach by ste mali získať konzistenciu podobnú cestu. Ak sa vám zdá zmes príliš hustá, pridajte viac rastlinného mlieka. Zmes preložte do misky a nechajte asi hodinu odležať. Potom formujte pevné guľôčky s priemerom asi 2,5 cm. Môžete ich rovno konzumovať, alebo ich pár dní skladovať v chladničke.
Orechovo-datľové energetické guľôčky na dlhú lyžovačku
Ingrediencie na 38 guľôčok
- 1 šálka surových mandlí
- 1 šálka vlašských orechov
- 2 šálky hrozienok
- 6 vykôstkovaných datlí
- ¼ ČL vanilkového extraktu
- 1 šálka strúhaného kokosu
Vložte mandle a vlašské orechy do mixéra a mixujte funkciou PULSE asi 8-krát. Následne pridajte hrozienka, datle, kokos a vanilku. Mixujte na strednej rýchlosti a za pomoci piestu ingrediencie posúvajte smerom k nožom. Keď je zmes homogénna, vyberte ju z nádoby mixéra a formujte malé guľôčky, ktoré nechajte pred podávaním vychladnúť. Ak používate kvalitný vysokovýkonný mixér, potom sa vám orechy a mandle podarí rozmixovať na maslovú konzistenciu a guľôčky budú mať skutočne intenzívnu orieškovú chuť. Po stuhnutí budú navyše skvele držať tvar.
Guľôčky s arašidovým maslom: viete, že arašidy sa hodia i ku kokosu a škorici?
Ingrediencie na 25 guľôčok
- 1 a ½ šálky surových kešu orechov
- ½ šálky konopných semienok
- ½ šálky nesoleného arašidového masla (ideálne raw ale nemusí byť)
- ½ šálky kakaového masla
- ½ šálky kokosového masla
- ¼ šálky agáve
- 1 ČJ škorice
- ½ ČJ Himalájskej soli
Kakaové maslo roztopte v jemnom vodnom kúpeli spolu s kokosovým maslom. Všetky ingrediencie vložte do mixéra a začnite mixovať na najmenšej rýchlosti. Postupne rýchlosť zvyšujte, až kým zmes nie je homogénna. Na strednej rýchlosti mixujte asi 45 sekúnd a mixér vypnite. Cesto preložte do misy a nechajte ho v chladničke vychladiť asi na pol hodinu. Za pomoci lyžičky zmes naberajte a formujte malé guľôčky. Konzumujte ihneď alebo skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.
Čokoládovo-avokádová torta: vitariánska, čokoládová a plná vzácnych tukov
Ingrediencie na 1 tortu s 24-cm priemerom
- 3 a ½ šálky lieskových orieškov
- ½ šálky a 1 PL kokosového oleja
- štipka soli
- 1 šálka sušených vykôstkovaných datlí
- 1 vanilkový struk
- ½ šálky agáve
- 5 vykôstkovaných a očistených avokád
- 1 šálka raw kakaového prášku
- 3 PL rozdrvených goji bobúľ
Vložte polovicu lieskovcov do nádoby mixéra a za pomoci funkcie PULSE mixujte asi 10-krát. Potom proces zopakujte s prisypanou druhou polovicou orechov a rozdrvené oriešky preložte do misy. Priložte 1 PL kokosového oleja a soľ. Riadne premiešajte a túto korpusovú zmes natlačte do formy.
½ šálky kokosového oleja, datle, vanilku z lusku a agáve vložte do nádoby mixéra a mixujte od najnižšej rýchlosti po najvyššiu. Mixujte asi pol minúty a za pomoci piestu ingrediencie stierajte smerom k nožom. Premiestnite obsah nádoby do misy a podobným spôsobom rozmixujte polovicu avokád. Rozmixované avokáda pridajte do datľovej zmesi. Rozmixujte druhú polovicu avokád a znovu pridajte do misy s datľovou zmesou. Pridajte kakao a goji a riadne premiešajte. Dobre spojenú zmes naneste na korpus z lieskových orieškov, prikryte a nechajte na noc stuhnúť v chladničke. Tortu krájajte až pred podávaním.
Tip Vitariána
Ak chcete, aby boli vaše guľôčky ešte výživnejšie a chuťovo a esteticky ešte rôznorodejšie, môžete ich po vyformovaní obaliť v prášku zo superpotravín alebo korenín. Obaľovať môžete v baobabovom prášku, ktorý guľôčkam dodá príjemnú citrusovú chuť, v snehobielom kokose, hnedej škorici, v múčke z lieskových orieškov, v prášku zo zeleného jačmeňa alebo vo fialovom acai prášku.