Kvalitu olív a olivového oleja poznali už starí Gréci. Hippokrates, najznámejší starogrécky lekár, odporúčal olivový olej na liečbu vredov, cholery a bolesti svalov. Dnes sa olivy pestujú hlavne v Stredomorí.
Olivovník, stále zelený strom, pochádza z Ázie. Má rozvetvenú korunu a tuhé listy v tvare hrotu kopije, ktoré vyrastajú znovu každé tri roky. Nízky strom s uzlovitým kmeňom a vetvami ľahko rozpoznáte. Keďže vzdoruje vetrom, suchu, aj plesniam, prezývajú ho aj "večným stromom". Trvá mu sedem rokov, kým začne rodiť. Ako dvadsaťročný je na vrchole plodnosti, v sezóne má dosť olív na vylisovanie dvoch litrov oleja. Po stopäťdesiatych narodeninách začne jeho produktivita mierne klesať.
Pasterizácia škodí
Obsiahnuté látky urobili z týchto plodov hviezdu zdravej výživy. Ktoré sú najzdravšie? Väčšina olív na trhu je, žiaľ, pasterizovaná. Zaváranie a konzervácia olív ničí enzýmy, vitamíny a oberá ich o výživnú hodnotu. Ďalšou skupinou olív na trhu sú zelené. Nie je to odlišná odroda, len nezrelé čierne olivy. Pasterizácia je v tomto prípade nutnosťou, inak by boli príliš tvrdé. Niektoré zavarené čierne olivy sú len zafarbené zelené plody. Ako súčasť dokonalého vitariánskeho jedálnička sú najvhodnejšie čierne nepasterizované olivy, spracované tradičnou receptúrou v slanom náleve.
Odborníci odporúčajú 25 gramov olív denne, čo je asi sedem plodov. Pomáhajú pri vredovej chorobe žalúdka a dvanástnika. Olivový olej stimuluje vylučovanie žlče, a tak sa podieľa na uvoľňovaní a vyplavovaní menších žlčníkových kameňov. Obsahuje aj látku, ktorá sa podobá na bežný nesteroidný protizápalový liek. Dlhodobou konzumáciou mierneho množstva sa znižuje riziko srdcovo-cievnych chorôb. Olivový olej posilňuje každú bunku v tele, robí membrány odolnejšími proti voľným radikálom. Veľký význam má najmä pre ľudí s vysokým krvným tlakom, cukrovkou, Alzheimerovou chorobou, so srdcovo-cievnymi ochoreniami a s rakovinou, najmä hrubého čreva. Olivy a olej z nich sú jedným z najvýdatnejších prírodných zdrojov vitamínu E, ktorý lieči obehový systém a regeneruje spojivové tkanivá. Niekoľko plodov pred hlavným jedlom vám uľahčí a urýchli trávenie.
Odhlieňujú
Olivy sú perfektné pre budovanie tela. Majú podobný pomer tukov a proteínov ako hovädzie mäso. Olivový tuk je pritom kvalitnejší a na rozdiel od mäsa a väčšiny olejnatých semien pôsobia olivy v tele alkalicky. Samozrejme, že im chýbajú všetky negatívne stránky konzumácie mäsa, ako je prítomnosť toxínov a zvyškov liečiv, zložité a neefektívne trávenie živočíšnej bielkoviny a nakoniec nasýtené tuky.
Olivy obsahujú polyfenoly, vo vode rozpustné antioxidanty, účinné proti baktériám a plesniam. Ďalšou úžasnou vlastnosťou je ich schopnosť rozpúšťať v tele hlieny. Pre ľudí, ktorí roky konzumovali tepelne upravenú potravu a mliečne výrobky, je to veľmi dôležité. Olivy sú pritom trikrát silnejšie rozpúšťadlo hlienu ako vysoko odporúčané pomaranče.
Najlepší je panenský
Deväťdesiat percent plodov sa vylisuje na olej – liter z piatich kíl olív. Nie každý je skutočným olivovým olejom a prospieva zdraviu. Na trhu sú aj lacné varianty vyrobené zo zvyškov olív, zo šupiek a ostatného odpadu. Tieto oleje, označené „olio d´oliva“ bývajú zmesami rôznych olejov a môžu obsahovať aj chemické látky. Vyrábajú sa z olejových výliskov za pomoci použitia rozpúšťadiel. Sú preto veľmi lacné a balené väčšinou v plastových obaloch.
Pri kupovaní olivového oleja sa ubezpečte, že je extra panenský a lisovaný za studena. Ešte lepšie, keď je balený v tmavej fľaši a označený certifikátom BIO. Iba tieto oleje vášmu telu prospievajú. V zahraničí dostať olej spracovaný tradičným spôsobom - olivy sú drvené veľkými mlynskými kameňmi. Nedochádza tak ku kontaktu s kovom, ktorý na kvalitu oleja vplýva negatívne. Navyše máte stopercentnú istotu, že pri drvení nedochádza k žiadnemu zahriatiu. Výsledkom je vysoko kvalitný olej označený "Stone Crushed". Ak ste niekedy ochutnali domáci olivový olej, napríklad na dovolenke v Stredomorí, určite ste si všimli rozdiel v chuti, vôni a farbe v porovnaní s olejom z obchodu. Veľkovýrobcovia totiž kvôli dlhšej životnosti olej filtrujú. Aj takýto olej je však stále kvalitný.
Olivový olej je skvelý pri starostlivosti o pokožku celého tela, tiež o poškodené nechty a vlasy. Pozitívny účinok oleja na ľudský organizmus dokázali aj vedci. Obyvateľom severnej Európy našli v moči výrazne viac produktov oxidácie ako južným národom, ktoré denne konzumujú olivový olej. Po troch týždňoch pravidelnej konzumácie 25 mililitrov kvalitného extra panenského olivového oleja denne starli pomalšie a zdravšie aj Nemci, Dáni a Fíni. Ešte váhate?
Tip Vitariána
Olivy sú neoceniteľnou súčasťou zeleninových šalátov. Nahradia tiež rôzne kalorické pochutiny, ako sú lupienky, čokoláda, či slané oriešky. Do zobkania!