Skrotená divočina
Druh mrkvy, ktorý dnes konzumujeme najčastejšie, vznikol kultiváciou a šľachtením divých odrôd, ktoré pochádzajú z Európy a juhozápadnej Ázie. Koreň divej mrkvy bol pôvodne príliš zdrevnatený a ťažko stráviteľný, a tak sa biológovia pri kultivácii postarali práve o jej stráviteľnú verziu. Mrkva je dnes preto vhodná tak pre dospelých, ako aj pre deti. Je chrumkavá, príjemne sladká a len málokto má na ňu alergiu. Po celom svete sa používa ako súčasť šalátov, polievok, omáčok, zeleninových snackov, štiav či kaší.
Mrkva je cenená kvôli obsahu beta-karoténu a vlákniny. Koreňová zelenina je i výborným zdrojom antioxidantov. Obsahuje vitamíny C, K a B8, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, draslík, železo, meď či mangán.
Máte vysoký cholesterol?
Vďaka špecifickej kombinácii živín vám ho dokáže pravidelná konzumácia surovej mrkvy znížiť. Keďže vysoký cholesterol je jedným z hlavných príčin srdcových ochorení, mrkva sa v tomto smere považuje za výbornú preventívnu potravinu. Taliansky inštitút Maori Negri potvrdil, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú čerstvú mrkvu si riziko infarktu znížia až o dve tretiny v porovnaní s tými, ktorí jedia len málo tejto zeleniny, alebo ju nekonzumujú vôbec.
Trápi vás vysoký tlak?
Mrkva obsahuje i draslík, ktorý dokáže uvoľniť tlak v krvných cievach a povzbudiť prietok krvi, následkom čoho sa zníži vysoký krvný tlak. Ten sa priamo spája s aterosklerózou, mŕtvicou aj infarktom, a preto lekári pacientom často odporúčajú práve konzistentnú konzumáciu mrkvy.
Máte slabú imunitu?
Kúpte si zopár mrkiev a jabĺk a odšťavujte! Mrkva má mnoho antiseptických a antibakteriálnych vlastností, ktoré dokážu nabudiť imunitný systém. Je výborným zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje aktivitu bielych krviniek, a ktorý je jedným z najdôležitejších stavebných článkov imunity.
Nepracuje vám trávenie?
Mrkva, podobne ako ďalšie druhy zeleniny, má množstvo vlákniny, ktorá je kľúčová pre dlhodobo zdravé a funkčné trávenie. Vďaka vláknine sa odpadové látky v črevách hýbu ľahšie, stimulujú sa peristaltické pohyby čriev, uvoľňovanie žalúdočných štiav a následné vyprázdňovanie. Vláknina uľavuje od problémov, akými je napríklad zápcha a chráni hrubé črevo a žalúdok pred mnohými vážnymi ochoreniami vrátane rakoviny. Ak si chcete zvýšiť príjem vlákniny, mrkvu odporúčame konzumovať v neupravenej verzii, prípadne rozmixovanú. Odšťavovanie zeleninu vlákniny zbavuje, a preto za týmto účelom nie je vhodné.
Bojíte sa o svoj zrak?
Makulárna degenerácia je ochorenie, ktoré bežne trápi mnohých ľudí v zrelom veku. Výskumy jasne ukazujú, že ľudia, ktorí konzumujú dostatočne veľké množstvo beta-karoténu, si znížia riziko tohto ochorenia až o 40 %. Vďaka beta-karoténu sa v tele tvorí i vitamín A, antioxidant, ktorý sa často spája s pozitívnym dopadom na zrak. Bojíte sa o svoj zrak? Zaraďte do svojho jedálnička kopec čerstvej mrkvy a stavte na prevenciu.
Máte cukrovku?
Potom by mala byť mrkva súčasťou vášho jedálnička. Je výborná na reguláciu hladín cukru v krvi, pretože obsahuje cenné karotenoidy. Tie pozitívne ovplyvňujú inzulínovú rezistenciu a znižujú krvný tlak, čím diabetikom uľahčujú život. Regulujú i množstvo inzulínu a glukózy, ktoré sa v tele metabolizujú. Pridajte si mrkvu do každého šalátu, urobte si mrkvovo-jablkový šalát s citrónovou šťavou, mrkvové paličky s humusom alebo čerstvé mrkvové špagety a bojujte proti svojej chorobe aktívne.
Tip Vitariána
Ak vás trápia časté zápaly v ústach, zubné kazy alebo problémy s ďasnami, mrkvu by ste si na tanier mali servírovať čo najčastejšie. Obsahuje totiž výborné minerálne antioxidanty, ktoré pôsobia blahodarne na zdravie ďasien a podporujú vylučovanie slín. Sliny obsahujú látky, ktoré bojujú proti baktériám a nechceným vonkajším látkam ovplyvňujúcim vznik zubného kazu, halitózu a ďalšie ústne ochorenia.