Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Maltodextrín - skrytý cukor

Mnohé "nízko-kalorické" vysoko spracované potraviny obsahujú skrytý nebezpečný cukor

26. 02. 2024 Stravovanie Trávenie Cukry Glykemický index Cukrovka a diabetes  Andrej Maťko
Maltodextrín - skrytý cukor

Nie, maltodextrín je absolútne nezdravý. Tento syntetický uhľohydrát spôsobuje prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi a inzulínu Bohužiaľ, maltodextrín sa nachádza v mnohých spracovaných potravinách a nemusí byť na etiketách potravín uvádzaný ako pridaný cukor. To môže pre spotrebiteľov sťažiť vyhýbanie sa maltodextrínu a jeho nepriaznivým účinkom na reguláciu glukózy v krvi a zdravie metabolizmu.
 

Čo je maltodextrín?

Maltodextrín je syntetický a vysoko spracovaný sacharid s mierne sladkou chuťou. Kvôli svojej chemickej štruktúre nie je maltodextrín klasifikovaný ako cukor, napriek tomu, že má vysoký glykemický index, ktorý meria, ako rýchlo sa sacharid absorbuje a ako rýchlo zvyšuje hladinu cukru v krvi.
Čím vyšší je glykemický index, tým väčší vplyv má sacharid na hladinu cukru v krvi a hladinu inzulínu, čo zvyšuje riziko inzulínovej rezistencie, obezity a metabolického syndrómu.
Maltodextrín nie je taký sladký ako cukor, ale má výrazne vyšší glykemický index ako väčšina ostatných uhľohydrátov a skóre 110 na glykemickom indexe. Na porovnanie, bežný stolový cukor a hnedý cukor majú glykemický index 65.
 

Ako sa vyrába maltodextrín?

Maltodextrín sa vyrába hydrolýzou škrobu získaného z kukurice, zemiakov, pšenice alebo ryže, výsledkom čoho je biely prášok bez zápachu s mierne sladkou chuťou. Proces nazývaný čiastočná hydrolýza láme chemické väzby a skracuje dlhé reťazce glukózy pomocou tepla, enzýmov alebo, častejšie, kyseliny sírovej.

Kyselina sírová je agresívna chemikália, ktorá sa používa aj na výrobu kukuričného sirupu a môže spôsobiť gastrointestinálne problémy a imunitné reakcie u citlivých jedincov.
 
 

Bežné maltodextrínové potraviny, ktorým sa treba vyhnúť

Hoci maltodextrín má väčší vplyv na hladinu glukózy v krvi ako bežný cukor, je klasifikovaný ako sacharid a nie je uvedený ako pridaný cukor na výživových štítkoch.
Pre spotrebiteľov je preto náročné identifikovať potraviny obsahujúce maltodextrín, čím sú vystavení riziku vysokej hladiny cukru v krvi a súvisiacich zdravotných následkov.
Napriek vysokému glykemickému indexu maltodextrínu sa zvyčajne nachádza v potravinách s nízkym obsahom cukru a tuku.



 

Tu sú bežné potraviny obsahujúce maltodextrín:

  • Proteínové prášky
  • Pečivo
  • Náhradky mäsa
  • Šalátové dresingy
  • Nealko nápoje
  • Doplnky stravy
  • Športové výkonnostné gély
  • Elektrolytové prášky
  • Umelé sladidlá
  • Detská výživa

Je dôležité poznamenať, že niektoré práškové produkty zo stévie obsahujú maltodextrín ako plnidlo na zlepšenie textúry a konzistencie a je nevyhnutné čítať etikety, aby ste sa vyhli maltodextrínu, ak používate stéviu ako ketogénnu alternatívu cukru.

 

Päť vedľajších účinkov maltodextrínu

Zatiaľ čo Food and Drug Administration (FDA) vyhlásil maltodextrín za bezpečnú potravinovú prísadu, výskum publikovaný v Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology naznačuje potenciálne vedľajšie účinky spojené s príjmom syntetických sacharidov. Autori dospeli k záveru, že konzumácia potravinárskej prídavnej látky maltodextrín môže byť rizikovým faktorom pre populáciu náchylnú na zápalové ochorenia čriev, ako aj faktorom podporujúcim chronický črevný zápal nízkeho stupňa vedúci k metabolickým abnormalitám vo všeobecnej populácii.“

1. Inzulínová rezistencia

Maltodextrín sa rýchlo rozkladá a vstrebáva do krvného obehu, čím zvyšuje hladinu cukru v krvi. To spúšťa uvoľňovanie veľkého množstva inzulínu na vyrovnanie hladiny glukózy v krvi, aby sa predišlo škodlivým účinkom zvýšenej hladiny cukru v krvi.  Zatiaľ čo inzulín je potrebný na reguláciu rovnováhy krvného cukru, chronicky zvýšené hladiny inzulínu prispievajú k inzulínovej rezistencii, metabolickému stavu charakterizovanému bunkovou rezistenciou voči inzulínovej signalizácii. Inzulínová rezistencia je vážna metabolická nerovnováha, ktorá zvyšuje riziko metabolického syndrómu, cukrovky a obezity.

2. Priberanie na váhe

Konzumácia maltodextrínu spôsobuje uvoľňovanie inzulínu potrebného na udržanie normálnej hladiny glukózy v krvi. Inzulín je silný hormón regulujúci energiu, ktorý posúva váš metabolizmus do režimu ukladania tukov, čo môže prispieť k zvýšeniu telesnej hmotnosti, obezite, stukovateniu pečene a inzulínovej rezistencii. Ak máte trvalý prírastok hmotnosti, je dôležité poradiť sa s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, aby ste určili základné metabolické príčiny a sformulovali vhodný plán liečby.

3. Zdravie čriev

Dôkazy publikované v Gut Microbes ukazujú, že maltodextrín ovplyvňuje črevnú mikroflóru a môže spôsobiť premnoženie škodlivých baktérií a kvasiniek v hrubom čreve. Patogénne črevné baktérie môžu spôsobiť tráviace problémy, citlivosť na potraviny, črevné zápaly a zmenené imunitné reakcie, čo môže vysvetľovať, prečo je konzumácia maltodextrínu spojená so zvýšeným rizikom zápalového ochorenia čriev a Crohnovej choroby.

4. Geneticky modifikovaný škrob

Maltodextrín je syntetický škrob typicky vyrábaný z geneticky modifikovanej (GMO) kukurice, pšenice alebo zemiakov. Zatiaľ čo GMO produkty sú široko dostupné, výskumníci ešte nerozumejú dlhodobým účinkom GMO produktov na vaše zdravie a konzumácia maltodextrínu získaného z GMO plodín môže spôsobiť nepriaznivé zdravotné dôsledky, vrátane gastrointestinálnych problémov, zlého zdravia pečene a problémov s plodnosťou.

5. Alergické reakcie

Maltodextrín sa zvyčajne získava z kukurice, ale môže byť vyrobený aj z pšenice, čo vyvoláva alergické reakcie u jedincov s intoleranciou na pšenicu alebo lepok. Okrem toho, Journal of Nutritional Science and Vitaminology publikoval štúdiu, ktorá zistila, že maltodextrín môže spôsobiť gastrointestinálne symptómy, ako je nadúvanie, plynatosť a hnačka, a je spájaný so zápalmi tráviaceho traktu a kožnými problémami.


Štyri alternatívne sladidlá

1. Stévia

Stévia je prírodné sladidlo získané z listov rastliny Stevia rebaudiana. Stévia je 200-krát sladšia ako bežný cukor, ale neobsahuje žiadne sacharidy a žiadne kalórie. Stévia je vynikajúce sladidlo, ktoré skvele funguje v mnohých receptoch na dezerty. Je však nevyhnutné vyhnúť sa produktom zo stévie, ktoré obsahujú maltodextrín.

2. Monk fruit cukor

Ovocné sladidlo Monk Fruit je bezsacharidová, nekalorická náhrada cukru. Extrakt z mníšskeho ovocia je výrazne sladší ako bežný cukor, ale neovplyvňuje hladinu cukru v krvi a inzulínu, vďaka čomu je perfektným sladidlom, ktoré pomáha vyrovnávať hladinu cukru v krvi a podporuje chudnutie.

3. Erytritol

Erytritol je cukrový alkohol s chemickým zložením podobným čistému cukru. Erytritol sa nestrávi a nezvyšuje hladinu cukru v krvi ani inzulínu a je vynikajúcou možnosťou, ako nahradiť cukor. V porovnaní s inými cukrovými alkoholmi, erytritol nezanecháva horkú pachuť a má chuťový profil podobný cukru, čo z neho robí obľúbenú voľbu medzi ľuďmi s diétou.

4. Xylitol

Xylitol je prírodný, nízkosacharidový cukrový alkohol získaný z kôry brezy. Hoci je xylitol vhodný pre ketolátky, obsahuje nejaké sacharidy a mal by byť pridaný do vášho denného čistého počtu sacharidov.


Záver

Maltodextrín, tiež známy ako najhorší skrytý cukor, nie je vhodný a spája sa s inzulínovou rezistenciou, priberaním na váhe, zhoršeným zdravím čriev a môže spôsobiť problémy s pečeňou. Bohužiaľ, maltodextrín sa nachádza v množstve potravín a často sa pridáva do potravín s nízkym obsahom cukru, vrátane práškov stévie.



 

Súvisiace produkty

Wartmann WM-1902 DH

Wartmann WM-1902 DH

399,00 €

Sušička z ušľachtilej ocele Sušička Wartmann WM-1902 DH s 10 zásobníkmi je prístroj vyrobený kompletne z nehrdzavejúcej ocele (okrem podnosov a napájacieho kábla) a dosahuje vynikajúce výsledky sušenia / dehydratácie pri najlepšom pomere cena / výkon. S týmto strojom je možné sušiť až 10 kilogramov potravín za jeden cyklus. Každý z 10 zásobníkov pojme maximálne 1 kg. Čerstvé ovocie, zelenina a bylinky sa dajú šetrne vysušiť pomocou sušičky Wartmann. Je tiež ideálna na výrobu ovocných koží, sušeného ovocia a sušienok, ako aj na udržanie teploty jedla. Tento šetrný typ konzervácie je novým trendom „Hnutie bez odpadu“. Doma sušené jedlá majú kvalitu, ktorá sa nedá nikde kúpiť. Automatická sušička Wartmann má na zadnej strane výkonný tichý ventilátor, ktorý vytvára horizontálne prúdenie vzduchu cez všetkých 10 štrbín medzi zásobníkmi. Požadovanú teplotu a čas sušenia je možné nastaviť pomocou prehľadne umiestneného ovládacieho panela. Teplotu sušenia je možné zvoliť od 35-80 stupňov Celzia. Zabudovaný časovač je možné programovať od 30 minút do 72 hodín. Podnosy a ovládací panel sú vyrobené z plastu bez (BPA) a sklo v dvierkach prístroja je vyrobené z nerozbitného skla, takže priebeh procesu sušenia je dobre viditeľný. Podnosy a zásobníky sú vhodné do umývačky riadu. Sušička Wartmann má ochranu proti prehriatiu. To znamená, že prístroj sa automaticky vypne, keď teplota stúpne nad 100 stupňov Celzia. Voliteľne príslušenstvo k dokúpeniu Sušiace fólie Wartmann WM-1902 DH, Sedona Combo z silikónu Tieto sušiace folie sa dajú použiť na sušenie silno kvapkajúcich potravín, ako sú paradajky alebo mango, aby zásobníky zostali čisté. Používanie fólií má zmysel aj pri výrobe ovocných koží, sušeného ovocia, krekrov a bylín, pretože sušené produkty sa oveľa ľahšie dajú oddeliť a neostanú prilepené mriežke zásobníkov ani sa cez mriežku neprepadávajú. Profesionálny hoblík vyrobený z nehrdzavejúcej ocele

Kúpiť

Hurom H310

Hurom H310

349,00 €

Tenší a ľahší, ale so všetkými funkciami.H310A je stvorený na viac než len odšťavovanie. Bezproblémové šťavy, smoothies, orechové mlieka a dokonca aj zmrzlina.Popis produktu Hurom H310Automatické podávanieSpomedzi mnohých skvelých funkcií modelu H310 je obzvlášť pozoruhodná implementácia technológie samopodávania. Jeho schopnosť odšťavovať prísady bez pomoci piestu umožňuje skutočne vynikajúci zážitok z odšťavovania a jediným potrebným úkonom s asistenciou používateľa je naplnenie hornej komory prísadami.Navyše dokáže spracovať a odšťaviť celé ovocie a zeleninu. Šetrí teda čas potrebný na prípravu ingrediencií pred odšťavovaním nad rámec úspor už pri samotnom procese odšťavovania..Unikátny mechanizmus odšťavovaniaOkrem schopnosti samočinného podávania je H310 vybavený najnovšou technológiou odšťavovania Hurom. V tomto najnovšom variante sú šnek a sitko, ktoré sa nachádzajú vo všetkých nízkootáčkových odšťavovačoch, spojené do jednej časti.Táto zmena nielen znižuje počet dielov, ktoré je potrebné vyčistiť, ale tiež zlepšuje efektivitu procesu. Výsledkom sú o niečo lepšie výťažky a kratšie časy odšťavovania.Patentovaná technológia pomalého odšťavovania od spoločnosti Hurom navyše zaisťuje optimálnu extrakciu živín a vitamínov z prísad, ktoré sa odšťavujú stabilnou rýchlosťou 43 otáčok za minútu.Optimalizované čisteniePopri optimalizovanom procese odšťavovania ponúka Hurom H310 aj skvelý zážitok z čistenia. Novo navrhnutá kombinácia sita a šneku zmenší odšťavovač na iba 4 časti, ktoré je potrebné vyčistiť po každom použití a všetky je možné umyť a opláchnuť v priebehu niekoľkých sekúnd.Navyše, malé optimalizácie odšťavovacej misy v podobe ľahko odnímateľných silikónových tesnení a sklopného otvoru pre žľab na dužinu zaisťujú prístup do každého kúta a dôkladné vyčistenie. Pomáha udržiavať odšťavovač v špičkovom stave aj pri častom používaní.Navyše dokáže spracovať a odšťaviť celé ovocie a zeleninu. Šetrí teda čas potrebný na prípravu ingrediencií pred odšťavovaním nad rámec úspor už pri samotnom procese odšťavovania.Fitness tréner Maroš prekvapil rodinu tým že odšťavovanie neznamená utrpenie ale zábavuUnikátny mechanizmus odšťavovaniaNa zavŕšenie vynikajúceho balíka, ktorý ponúka Hurom H310, sú všetky diely vyrobené podľa skvelého štandardu z radu vysokokvalitných plastov bez BPA vrátane Tritanu a Ultemu. To zaisťuje, že dokážu zvládnuť vysokotlakové odšťavovanie bez rizika zlyhania.Navyše, H310 bol navrhnutý s ohľadom na štýl a ponúka veľmi elegantný a kompaktný balík pri zachovaní moderného a uhladeného vzhľadu.Video: Rozbalenie prístroja a začatie odšťavovania...... Jediný šnek "na všetko" Všetko v jednom bez výmeny dielov!Jedným multi-závitovým šnekom (skrutkou) kombinovanou s filtrom aj závitmi je možné odšťvovať od mäkkého, cez tvrdé ovocie / zeleninu až po zmrzlinu. Menšia veľkosť - viac priestoru v kuchyni Minimalistická a kompaktnejšia veľkosť produktu umožňuje jeho umiestnenie kdekoľvek v kuchyni. Proces prípravy a odšťavovania bol zjednodušený, čím sa uvoľnil priestor v kuchyni. Veľkosť, ktorú uchopíte jednou rukou Aplikuje priemer kompaktného produktu, ktorý možno držať v jednej ruke, a štruktúru veľkosti dlane, ktorú možno ľahko otočiť a otvoriť, čo umožňuje jednoduché použitie. Kryt zásobníka, ktorý sa ľahko otvára Kryt zásobníka vyrobený z intuitívnej a pohodlnej konštrukcie sa dá kedykoľvek ľahko otvoriť a zatvoriť. Ak sa kryt počas odsávania otvorí, z bezpečnostných dôvodov sa operácia automaticky zastaví. Len základné komponenty pre menej odpadu Hodnota alebo životný štýl šetrný k životnému prostrediu, ktorého cieľom je predchádzať znečisťovaniu životného prostredia a chrániť prírodu znížením množstva emisií odpadu Nielen džús alebo orechové mlieko, ale dokonca aj zmrzlina! Zmrzlina sa ľahko vyrába zmrazením ovocia a mlieka a vložením do H310A.Vychutnajte si domácu zmrzlinu s použitím rôznych zdravých ingrediencií podľa vlastného výberu. . 3 Vlastnosti H310A v porovnaní so špičkovým modelom konkurencie 1. Vstup H310A je širšíModel konkurenta: 82 mmH310A: 114 mm2. H310A je tichšíModel konkurencie: 60 dBH310A: 45 dB3. Model konkurencie: 3 typy filtrov, samostatná skrutkaH310A: Všetko v jednom (skrutka + všetky typy sitiek) Krásny dizajnový prvok vo vašej domácnosti Jednoduchá montáž H310A je možné zostaviť veľmi jednoduchým, intuitívnym spôsobom bez akéhokoľvek špeciálneho postupu. Video: Zážitok z odšťavovania Automatický reštart Ďalšie prísady je možné pridať kedykoľvek. Aj keď sa kryt násypky počas odsávania otvorí a potom zatvorí, automaticky sa reštartuje predchádzajúca operácia. Pohodlné čistenie Užívateľsky orientovaný typ s jednoduchým umývaním, ktorý sa dá pohodlne odpojiť a ľahko sa čistí pod tečúcou vodou! Tichý a ľahko sa čistí Náš tichý motor vám umožní naštartovať ráno bez rozruchu a čistenie vám zaberie len pár minút. Odšťavujte bezpečne Odšťavovače Hurom sú 100% bez BPA a sú bez čepelí alebo ostrých častí, vďaka čomu sú bezpečné pre celú vašu rodinu. Lahodne nespracované Odšťavovaním sa získa viac šťavy z ingrediencií pre skvelú chuť šťavy, ktorá vydrží až 72 hodín. Viac živín, minimálna oxidáciaPrirodzený pohyb odšťavovacieho kužeľa minimalizuje poškodenie ingrediencií a zachováva prirodzenú chuť a výživu nedotknutú.

Kúpiť

AKCIA

Vitamix Explorian E310

Vitamix Explorian E310

549,00 € 499,00 €

S novým modelom Vitamix Explorian E310 predstavuje výrobca Vitamix USA zariadenie, ktoré vám ešte jednoduchšie a atraktívnejšie umožní vstup do vysokovýkonného mixovania. Pri nákupe kuchynských spotrebičov zákazníkov najviac ovplyvňujú faktory ako je jednoduchosť používania, dlhovekosť, všestrannosť a túžba uľahčiť si prácu. Stále viac hobby kuchárov objavuje jedinečné výhody vysokovýkonných a vysokorýchlostných mixérov. Tieto umožňujú rýchle a jednoduché vykonávanie nespočetných spracovateľských techník s jediným zariadením a s dokonalými výsledkami. S Vitamix Explorian E310 si aj začiatočníci nájdu svoj ideálny model za atraktívnu cenu. Pri vývoji zariadenia sa inžinieri zamerali predovšetkým na ľahkú manipuláciu a všestranné aplikácie, spojené s osvedčeným výkonom a spoľahlivosťou značky Vitamix. Vďaka variabilnej regulácii otáčok a funkcii Pulz má spotrebiteľ plnú flexibilitu a kontrolu nad prípravou širokej škály chutí a textúr. Môže kreovať nespočetné množstvo receptov, od krémových smoothies a jemných pyré, až po chutné omáčky a dipy či polevy na zákusky a zmrzliny. Rovnako ako všetky prístroje Vitamix, má aj Explorian E310 taký silný motor, že horúce polievky môžu byť pripravené výlučne teplom vznikajúcim trením surovín pri mixovaní. Využitie Vitamixom Explorian E310 môžete okamžite nahradiť množstvo kuchynských spotrebičov. Vhodný je najmä na: Výrobu jemných smoothie Prípravu teplých krémových polievok Rýchle a jednoduché sekanie byliniek a zeleniny Mletie orieškov a semien Miesenie cesta Strúhanie syrov Šľahanie smotany a krémov Nový model je vybavený nádobou s objemom 1,4 litra, takže je ideálny pre malé a stredné porcie. Vzhľadom na odolnosť nádoby bez obsahu BPA je umývanie jednoduché a nekomplikované.

Kúpiť

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency