Zmrzlinu alebo sorbet si môžete vyrobiť bez mlieka a mliečnych výrobkov (konzumácia mliečnych výrobkov spôsobuje napríklad akné), bez pridaného cukru a dokonca aj bez drahého stroja na výrobu zmrzliny! Tieto vynikajúce recepty sú perfektné ako príležitostné letné dezerty.
Existuje niekoľko spôsobov, ako si zmrzlinu vyrobiť. Prvý spôsob je skutočne rýchly a jednoduchý:
Mrazený banánový jogurt
Ošúpte banán a zmrazte ho. Vložte do Vitamixu alebo do kuchynského robota a nechajte mixovať, kým zmes nie je krémová. Naberte si kopček do misky a vychutnajte si hotovú zmrzlinu! Môžete pridať vanilkový extrakt, kakao, mätu (dobrá s kakaom!), mrazené jahody alebo čokoľvek iné, aby ste si vyrobili svoju obľúbenú zmrzlinu. Ak sa zmrzlina vyšľahá, jej štruktúra začne pripomínať mrazený jogurt.
Ďalšia zmrzlina obsahuje viac tuku ako banánová, ale je krémová a vynikajúca:
Krémová kokosovomliečna zmrzlina
Prísady:
- 4 dl plnotučného kokosového mlieka, chladeného
- 1-2 mrazené banány (určite ich pred tým ošúpte a môžete aj nakrájať na kúsky)
- ½ ČL vanilkového extraktu
- ak potrebujete, pridajte si extra sladidlo (surový med, agávový sirup, kokosový sirup)
- na dochutenie si pridajte napríklad kakaový prášok alebo kúsky, orechy, bobuľovité ovocie, viac kokosu, atď. Môžete pridať aj štipku kvalitnej morskej soli, aby sa zvýraznila sladká chuť.
V mixéry zmixujte kokosové mlieko, banány, zdravé sladidlo, vanilku a ovocie alebo extrakty. Ochutnajte, či netreba nič pridať a vložte do mrazničky alebo zmrzlinovača.
Zmrazte v mrazničke a potom:
- ak máte zmrzlinovač, nechajte cezeň prejsť zmrzlinu. Na koniec môžete primiešať suché prísady (kakaové kúsky, orechy, atď.). Zmrzlinu naložte do vzduchotesných nádob a uložte do mrazničky.
- ak nemáte stroj na výrobu zmrzliny, nemusíte si ho ísť kupovať! Štruktúra síce nebude úplne rovnaká (nie taká krémová), ale zmes môžete naliať do nádobiek na mrazenie a potom každých 30-60 minút premiešať/prešľahať, aby nezamrzla na jeden veľký kus, až kým nie je hotová (asi 3 hodiny).
Tu je ešte niekoľko kombinácií k tejto zmrzline na vyskúšanie:
- jahody (čerstvé alebo mrazené) a čerstvá bazalka
- mandľové maslo a kakao
- kokos a mandle
- kakaové kúsky a mätové lístky (pridajte spirulinu na dofarbenie!)
- zmes vašich obľúbených bobúľ
- kokos a limetková šťava
Tiež to môžete ponechať jednoduché, napríklad si vybrať jeden druh ovocia (broskyne, čerešne) a štipku vanilky. Samozrejme, nezmixujte všetky prísady na dochutenie naraz – vyberte si nejakú, v jednoduchosti je krása.
Konopná zmrzlina
Ak nie ste veľkým fanúšikom kokosových orechov, niečo podobné získate rozmixovaním ½ šálky konopných semienok s dvomi šálkami vody (vodu do mixéra pridávajte postupne a stopnite, keď sa zmes stane krémovou). Potom to použite namiesto kokosového mlieka v predchádzajúcom recepte.
Ovocný sorbet
Na tento letný mrazený ovocný dezert budete potrebovať:
- 2-3 šálky ovocia
- ½ šálky tekutiny, vyberte si podľa chuti (alebo vodu, ak to chcete jednoduché)
- vaše obľúbené sladidlo, napríklad stéviu, kokosový sirup (dobrovoľne)
Vyberte si vaše obľúbené ovocie, nakrájajte a vložte do mrazničky na niekoľko hodín. Mrazenie vopred je lepšie a jednoduchšie, len treba mať dobrý mixér, ktorý si s mrazeným ovocím poradí. Nezaberie to veľa času, ovocie len vyberiete z mrazničky a rozmixujete s ½ šálkou tekutiny (vody, citrónovej šťavy, kokosového mlieka, atď.) a nejakým sladidlom. Ale ak by si s tým váš mixér neporadil, nezmrazte ovocie dopredu.
Ďalšou možnosťou je dať suroviny do veľkej misky a použiť ručný mixér na rozšľahanie na správnu štruktúru (je to jednoduché a rýchle a zmrzlinu môžete jesť hneď z misy).
V závislosti na ovocí, aké použijete, budete potrebovať vodu navyše, ale pridajte naraz len niekoľko polievkových lyžíc a pozorujte štruktúru. Vždy je ľahšie pridať ako potom zachraňovať...
Keď je zmrzlina hotová, len vypnite mixér a môžete jesť. Ak ste ho však náhodou nechali zapnutý príliš dlho, zmes znovu vložte do mrazničky a každých 30 minút ju premiešajte, kým nie je hotová.
Ak chcete jemnejšiu štruktúru, môžete tekutinu precediť, potom naliať do veľkej nádoby, ktorá už je studená (napríklad zmrazený pekáč), vložiť to do mrazničky a potom (ako predtým) každých 30 minút premiešať alebo prešľahať, pokým to nie je hotové.
Tip Vitariána
Buďte kreatívni! Do zmrzlín môžete použiť aj ľubovoľné rastlinné mlieka.