Japonský kuchynský nôž - priamy potomok samurajského meča
Nože japonského typu sú dokonalým spojením legendárnych tradícií minulosti a špičkových technológií budúcnosti. Japonská kultúra, náboženstvo a zvyky sú z veľkej časti pripisované zbraniam. Výroba zbraní tu bola vždy rešpektovaným a veľmi žiadaným remeslom, privilegované informácie a tajomstvo výroby boli odovzdávané v každej rodine z generácie na generáciu, čím sa toto remeslo stalo súčasťou filozofie a kultu zeme.
Vysoká konkurencia medzi majstrami vyžadovala neustále zlepšovanie a modernizáciu výroby nožov aj nožov ako takých. Výsledkom je, že katana, wakizashi, tati a tanto a mnoho ďalších typov dokonalých japonských zbraní sa vďaka svojim bezkonkurenčným vlastnostiam preslávili po celom svete.
V momente, keď sa samurajská epocha stala históriou a nosenie mečov bolo zakázané, výrobné techniky vylepšované po celé stáročia neupadli do zabudnutia, profesionálni majstri boli úspešní vo využití nazhromaždených skúseností a znalostí na výrobu kuchynských nožov.
Môžeme povedať, že večný záväzok Japoncov k dokonalosti sa oplatí v každom odbore podnikania. Japonské nože sú všeobecne známe a oceňované po celom svete, pričom ich sláva nie je v žiadnom prípade menšia ako u ich legendárnych bojových kolegov; kuchynské nože si úplne zachovali všetky vlastnosti dokonalého výkonu, vrátane spoľahlivosti, trvanlivosti, vynikajúceho rezného výkonu a jednoducho neuveriteľné kirenaga (retencia ostrie), teda rovnaké vlastnosti, pre ktoré boli vždy oceňované japonské bojové meče.
Kvalita nielen pre šefkuchárov
Takýto vzor kvality, ostrosti a trvanlivosti nemohol ujsť pozornosti ako šéfkuchárov, tak výrobcov nožov z ďalších krajín. V súčasnej dobe existuje niekoľko spoločností, ktoré sa špecializujú na výrobu nožov japonského typu používaných na špeciálne účely. Medzi tieto spoločnosti sa radí aj výrobca nožov zn. Samura. Nože japonského typu sú široko používané ako v profesionálnych kuchyniach, tak aj amatérskymi gastronómami, a to nielen na prípravu národných jedál, pre ktoré boli pôvodne určené.
Existuje len málo ľudí, ktorí nikdy nepočuli o slávnom santoku - úžitkovom noži , ktorý dokonale krája, porciuje a kosí takmer všetky produkty. Alebo nakiri - ideálny nástroj pre prácu s akoukoľvek zeleninou . Alebo nože deba ktoré sú rovnako nevyhnutné pre správne porciovanie rýb ako nože yanagiba na prípravu sushi, sashimi alebo krájanie surovín na tenké plátky.
Tenká čepeľ, dokonalá ostrosť a bezkonkurenčná geometria tradičných tvarov – to všetko dodáva týmto nožom ohromujúce vlastnosti, ktoré im zaručili skvelý úspech po celom svete.
V súčasnej dobe japonské nože predstavujú symbol modernej výroby nožov, všeobecne uznávaný a neprekonateľný štandard, a sú hodným dedičom starovekých samurajských zbraní.