Chlorella je kompletná potravina, pretože je extrémne bohatá na vitamíny, minerály, aminokyseliny, esenciálne mastné kyseliny, polysacharidy a je hostiteľom ďalších užitočných zlúčenín. Podporuje funkciu mozgu a pečene, zlepšuje trávenie a vylučovanie, pomáha pri regenerácii tela (najmä v prípadoch degenerácie), detoxikuje telo, chráni pred ožiarením, uvoľňuje zápaly, podporuje zdravé chudnutie, zlepšuje imunitný systém a celkovo urýchľuje proces uzdravovania.
Chlorella je účinná pri redukcii symptómov mnohých druhov rakoviny, cukrovky, nízkej hladiny cukru v krvi, artritíde, AIDS, candide, pankreatitíde, cirhóze pečene, hepatitíde, peptických vredoch, vírusových a bakteriálnych infekciách, anémii a roztrúsenej skleróze.
Chlorofyl
Chlorella má meno odvodené od vysokého obsahu chlorofylu, ktorý vlastní. Chlorofyl je jednou z najúžasnejších potravinových látok na omladenie krvi, prečistenie čriev a iných vylučovacích systémov, ako je pečeň. Zelené mikroriasy sú najväčším zdrojom chlorofylu v rastlinnom svete. Chlorella sa pohybuje s AFA riasami na 1-2 mieste v obsahu chlorofylu zo všetkých rias. V chlorelle sa často pohybuje v rozmedzí od 3 po 5 % čistého prírodného chlorofylu.
Detoxikuje a podporuje pečeň
Chlorella sa považuje za prvotriedny detoxikačný prostriedok schopný odstrániť alkohol z pečene a odstraňovať ťažké kovy, niektoré pesticídy, herbicídy a polychlorbifenyly (PCBs) z telesných tkanív.
Veľa pozitívnych správ o chlorelle pochádza z japonských štúdií vedených po nukleárnych katastrofách v Hiroshime a Nagasaki v roku 1945. 8 gramov chlorelly denne trojnásobne zvýšilo vylučovanie kadmia vo výkaloch a sedemnásobne v moči. Iní výskumníci z Japonska dokázali, že chlorella pomáha detoxikovať urán a olovo.
Početné výskumy naznačujú, že chlorella môže pomôcť telu pri rozklade uhľovodíka a kovových toxínov, konkrétne ortuti (v našich telách vo forme toxických zubných „amalgámových“ výplní), kadmia, arzénu, olova, DDT a PCBs.
Chlorofyl tiež podporuje optimálne fungovanie a čistenie pečene, ktorá je orgánom zodpovedným za celkovú každodennú detoxikáciu tela. Podľa štúdie môže užívanie 4-6 gramov chlorelly pred konzumáciou alkoholu na 96% zabrániť opici, dokonca aj po noci ťažkého pitia. Chlorella môže tiež absorbovať toxíny z čriev a v kombinácií s jej schopnosťou priaznivo meniť obsah bakteriálnej flóry v črevách môže pomôcť uvoľňovať chronickú zápchu a vylučovať črevnú plynatosť.
Táto detoxikácia od ťažkých kovov a iných chemických toxínov v krvi zaberie tri až šesť mesiacov v závislosti od toho, koľko chlorelly človek berie.
Podporuje imunitu
Štúdie zistili, že chlorella urýchľuje obnovovanie vývoja buniek imunitného systému a obnovuje populáciu dospelých bielych krviniek.
Ukázalo sa, že chlorella zlepšuje imunitnú funkciu u ľudí podstupujúcich chemoterapiu a/alebo liečbu ožarovaním. Chlorella zvyšuje aktivitu makrofágov, aktivuje T-bunky a B-bunky a prejavila protinádorové účinky. Okrem toho, chlorellan, látka nájdená v chlorelle, stimuluje produkciu interferónu.
- Donald R. Yance, Herbal Medicine, Healing & Cancer
Ničenie baktérií, vírusov a ochorení prenášaných potravou
Chlorella môže zvyšovať odolnosť voči vírusovým infekciám a zvyšuje schopnosť zabíjať baktérie. Napríklad superoxid je mocnou zbraňou, ktorú používajú biele krvinky na „vystrieľanie“ baktérií. Pri tom istom počte imunitných buniek hladina vytvoreného superoxidu bola jeden a pol krát vyššia u myší, ktoré dostávali výťažok z chlorelly, čo ich posilnilo „schopnosť zabíjania“.
Ďalší príklad: cytomegalovírus je vírus herpesového typu, ktorý môže spôsobiť vážne choroby u pacientov liečených imunitu potláčajúcimi liekmi. Myši, ktoré boli pred podaním tohto vírusu liečené extraktom z chlorelly, smrteľné dávky infekcie prežili. Extrakt z chlorelly znížil replikáciu vírusu v orgánoch o 58 až 65 % a zvýšil aktivitu interferónu gama, ktorý stimuloval NK-bunky k útočeniu na vírus.
Listeria monocytogene je baktéria vyskytujúca sa v balených potravinách. Infekcia môže mať pre jedincov s oslabeným imunitným systémom smrteľné následky. Výťažok z chlorelly vytvoril u myší nakazených Listeriou monocytogenes 20 až 25 percentnú mieru prežitia v závislosti na dávke, zatiaľ čo v kontrolnej skupine, ktorá nedostávala výťažok z chlorelly, neprežili žiadne myši.
Chlorella rastový faktor
Chlorella má ďalšiu úžasnú vlastnosť nazývanú „chlorella rastový faktor“ (Chlorella Growth Factor, CGF), ktorá zmiatla vedcov po celom svete: chlorella sa sama každých 20 hodín zoštvornásobuje, a teda rastie rýchlejšie ako akákoľvek potravinová plodina známa človeku. Keď ľudské telo prijme chlorellu, dramaticky sa zvýši rýchlosť prebudovávania a liečenia v tkanivách, znásobí sa rýchlosť rastu lactobacillov (prospešných baktérií) v črevách, posilní sa imunitný systém a boj proti poškodeniu voľnými radikálmi. Chlorella tiež pomáha prebudovávať poškodenie nervového tkaniva po celom tele a je vynikajúca na liečbu degeneratívnych mozgových a nervových porúch. Táto superpotravina sa používa na pomoc pacientom pri liečbe Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.
Najbohatšie potravinové zdroje RNA
V minulosti sa verilo, že najbohatším potravinovým zdrojom esenciálnej RNA zvyšujúcej dlhovekosť sú sardinky, pretože najstaršie žijúci Američan (135 rokov) povedal, že jedával konzervované sardinky a kekse. Konzumácia potravín s vysokým obsahom RNA/DNA poskytuje materiál na opravu a produkciu ľudského RNA/DNA. Je to práve rozpad RNA a DNA v bunkách, čo sa považuje za najväčší faktor ovplyvňujúci starnutie a degeneratívne choroby.
Výskum z Japonska dokázal, že chlorella pyrenoidosa je najvyšším známym potravinovým zdrojom RNA. Chlorella má dvadsaťkrát viac RNA ako sardinky (sardinky obsahujú 0,59 percenta RNA, chlorella 10 percent RNA). Výnimočnými zdrojmi RNA a DNA sú tiež včelí peľ a materská kašička.
Enzýmy v chlorelle
Chlorella obsahuje enzýmy ako je chlorofyláza a pepsín, oba sú tráviace enzýmy. Enzýmy vykonávajú v tele veľa dôležitých funkcií, hlavne v súvislosti s trávením. Chlorella, ktorá je lyofilizovaná alebo pasterizovaná, môže mať nedostatok jej prospešných enzýmov.
Okrem toho, chlorella
- spôsobuje štvornásobne rýchlejšie množenie „dobrých baktérií“ laktobacilov v našich žalúdkoch. Ak sa chlorella užíva s jedlom, zlepšuje trávenie a asimiláciu živín.
- má vysoký obsah proteínu, približne 60 % čistého stráviteľného proteínu. Preto je jedným z najbohatších zdrojov proteínu na planéte – ďaleko prevyšujúc bielkoviny zo živočíšnych produktov ako je hovädzie mäso, kura a ryba (18 až 30 percent proteínu).
- je extrémne bohatá na vitamíny a minerály. Obsahuje vitamíny C a E, všetky vitamíny skupiny B (vrátane B12, ktorá v chlorelle môže a nemusí byť vo využiteľnej podobe pre ľudský metabolizmus), aminokyseliny, kyselinu listovú, beta-karotén, lyzín a jód. Chlorella je tiež výnimočne bohatá na železo a vápnik.
- je bohatá na esenciálna mastné kyseliny, obsahuje ich viac ako spirulina a modrozelené riasy. Okolo 20 % tvoria artérie čistiace omega-3, aj preto je chlorella sa účinná pri redukcii cholesterolu v tele a prevencii arteriosklerózy.
Jedna polievková lyžica chlorelly poskytuje 320 percent DDD (doporučenej dennej dávky) železa a 120 percent DDD vápnika.
Ako konzumovať chlorellu
Chlorella veľmi vylepšuje zdravé trávenie a celkové zdravie tráviaceho traktu. Zatiaľ čo je takmer nemožné chlorellou sa predávkovať, najlepšie je zavádzať ju do stravy postupne, aby bolo telu umožnené prispôsobiť sa jej hlboko regeneratívnym účinkom, najmä na tráviacu a črevnú sústavu.
Tri gramy chlorelly denne sú vhodnou udržiavacou dávkou chlorelly. S týmto množstvom si všimnete významné zmeny a vaše telo dostane veľa živín, ktoré musí mať, aby fungovalo správne. Na detoxikáciu od ortuti by malo užívať 5-7 gramov chlorelly denne. Táto dávka je celkom bežná a na tejto úrovni si človek všimne významné zmeny v trávení, energii a celkovom zdraví. Jedna čajová lyžička prášku je 5 gramov.
Sú ľudia, ktorí chlorellu neznášajú, čo môže byť kvôli nedostatku enzýmu celuláza. V tom prípade by bolo múdrejšie pouvažovať nad braním inej mikroriasy (spiruliny, AFA modrozelených rias alebo morského fytoplanktónu) alebo si k nej pridať doplnok tráviaceho enzýmu s celulázou, ktorý by pomohol chlorellu tráviť.
Tip Vitariána
Dajte si chlorellu pred jedlom, čo zlepší vaše trávenie alebo si ju priamo rozmixujte do smoothie.