Rozšírená a liečivá
Čakanku obyčajná uprednostňuje suché pôdy, takže ju často nájdeme pri cestách, v blízkosti opustených pozemkov, stavenísk, priekop, násypov a pod. Zaujímavé je, že jej kvety sa otvárajú len za slnečného počasia, zhruba v rovnakom čase a asi o päť hodín sa zatvoria.
Listy čakanky sú výborným zdrojom vitamínov A, B, C, E a K, draslíka, vápnika, fosforu, medi, zinku a horčíka. Čakanka prečisťuje krv, pečeň, slezinu aj obličky. Je výborná na choroby pečene a žlčníka a zmierňuje bolesti pri žlčových a obličkových kameňoch. Má mierne močopudné a laxatívne účinky, pričom vyplavuje z organizmu prebytočnú žlč. Pôsobí ako protijed pri otravách pečene, napríklad skazenými potravinami alebo nadmerným množstvom alkoholu.
Čakanka tiež zlepšuje chuť do jedla, podporuje činnosť celej tráviacej sústavy a používa sa tiež ako prísada do čajových zmesí pri cukrovke. Je vhodná pre ľudí s veľmi citlivým žalúdkom alebo so žalúdočnými vredmi. Zvonku sa čerstvá šťava z koreňa vtiera do pokožky hlavy na podporu rastu vlasov.
Staroegyptskí kňazi konzumovali pred magickými úkonmi surovú vňať čakanky ako liečivý a posilňujúci prostriedok. Pre Rimanov bola zas čakanka osvedčeným prostriedkom na všetky choroby pečene.
Ako môžeme čakanku použiť?
Mladé, krehké listy a kvety sa môžu jesť surové alebo z nich môžete pripraviť rôzne šaláty, polievky a zelené smoothies. Pridaním kvetov čakanky dodáte jedlám farbu a budú vyzerať absolútne fantasticky. Listy sa môžu použiť aj na výrobu domáceho pesta.
Zápar
Jedna lyžičku posekanej sušenej vňate sa preleje pohárom vriacej vody a pije sa trikrát denne. Pomáha pri vyššie uvedených zdravotných problémoch. Odvar z vňate sa môže prikladať aj na vredy a vyrážky. Zápar z čakanky je úplne neškodný a môžeme ho piť aj samostatne a dlhodobo.
Odvar
Jedna lyžička pokrájaného sušeného koreňa sa povarí v dvoch šálkach vody a pije sa hlavne pri ťažkostiach žalúdka a pečene.
Z koreňov pestovaných rastlín sa vyrábajú aj náhrady kávy – napr. cigória, ajurvédske kávy a rôzne iné.
Základná charakteristika
Latinský názov: Cichorium intybus
Čeľaď: Asteraceae/Astrovité
Jedlé: Listy, stonky, kvety a korene.
Chuť: Zeleň a korene sú horké. Kvety sú jemne sladké.
Popis: Čakanka je mrazuvzdorná trvalka dorastajúca do výšky od
30 centimetrov do 1,2 metra. Veľké listy vo všeobecnosti rastú v prízemnej ružici, ako je to pri púpave. Malé kopijovité listy rastú zo stonky rastliny, sú väčšie pri zemi a smerom k vrcholu sa zmenšujú. Kvety čakanky rastú na stonke nepravidelne a majú modrofialový odtieň.
Obdobie zberu koreňa: September – november.
Obdobie zberu vňate: Od začiatku leta až do konca jesene.
Tip Vitariána
Pridajte listy čakanky do receptu na vaše obľúbené pesto a obohatíte tým jeho výživovú hodnotu. Pridaním čakankových kvetov a citrónovej štavy do vody, získate krásny a osviežujúci nápoj. Skúste si namiesto kávy pripraviť kávovinovú zmes s obsahom čakanky a získate tak jej blahodárne účinky.