Brúsenie a leštenie nožov - Účel a dôležitosť
Spočiatku leštenie slúžilo iba ako ochrana kovových materiálov proti korózii
- hladký povrch, na ktorom nie sú žiadne defekty
- priehlbiny a výčnelky
- je odolnejšia proti vzniku korozívnych procesov
Až s vývojom technológie výroby nerezovej ocele pridaním oxidu chromitého došlo k tomu, že mnoho výrobcov prestalo vykonávať leštenie nožov a obmedzili sa iba na brúsenie. Veľmi rýchlo sa ukázalo, že sa nerezová oceľ takto chová iba za prítomnosti povrchu z oxidu chromitého, ktorý bez leštenia rýchlo stráca svoju integritu, pričom má tendenciu vytvárať korózne škvrny na miestach, kde povrch zmizol. Výsledkom je, že nôž rýchlo stráca svoje rezné vlastnosti a estetický vzhľad. Je nepríjemné používať hrdzavý nástroj a zároveň je to nehygienické pri manipulácii s potravinami.
Z tohto dôvodu sú oba tieto konečné procesy - brúsenie a leštenie, neoddeliteľné a jeden bez druhého nemôžu existovať. Teda pokiaľ chceme vytvoriť skutočne dokonalý nôž tej najvyššej kvality.
Podstata brúsenia a leštenia kvalitného kuchynského noža
Brúsenie a leštenie vysoko kvalitného kuchynského noža jednoducho znamená, že povrch čepele je dovedený až do stavu absolútnej dokonalosti. Slúži tiež ako konečná fáza výroby, potom, čo je čepeľ už vytvarovaná a obrúsená hrubšími brusivami.
Začína sa brúsením, t.j. procesom, ktorý slúži na vyrovnanie čepele a odstránenie rôznych druhov nepravidelností ako je drsnosťou, škrabancov, odrenín, apod. Okrem toho je v prípade potreby možné tiež mierne upraviť tvar noža . Brúsenie sa vykonáva v niekoľkých stupňoch , pričom každý z nich má iný mechanický účinok na povrch noža, ktorý je daný rôznou veľkosťou brúsnych zŕn, tj od hrubších po jemnejšie.
Až v momente, keď je brúsenie dokončené , teda ľudským okom nemožno uvidieť žiadne defekty a povrch je dokonale rovný , môžeme postupovať na konečné leštenie povrchu noža. V skutočnosti je postup leštenia veľmi podobný brúseniu, používa sa však extrémne jemné brusivo, vo forme pasty alebo suspenzie. Tento proces slúži na najviac možné vyhladenie povrchu, vďaka ktorému dosiahneme vysoký lesk a efekt priehľadnej hĺbky, ktorá prepožičiava nožu neuveriteľne krásny a dokonalý vzhľad.
Majstri v brúsení
Majstri Samury sú skutočnými profesionálmi, čo sa týka techniky a metódy brúsenia a leštenia. Z toho dôvodu predstavujú naše nože skutočné umelecké diela s vynikajúcimi charakteristikami. Týmto sa v skutočnosti odlišuje vysokokvalitný kuchynský nôž od nekvalitného vylisovaného kusu.
S brúsením a leštením vám pomôžu rôzne typy brúsnych kameňov Samura, ktoré predstavujú vrcholnú možnosť ostrenia a údržbu nožov. Ako ďalší variant, ktorý v domácich podmienkach často víťazí v pomere "čas / úsilie / výsledok", predstavuje Samura elektrická diamantová brúska , ktorý si hravo poradí ako s brúsením, tak s leštením noža. Manipulácia s elektrickým brúskom je veľmi intuitívna a zvládne ju naozaj každý.