Camu camu (Myrciaria dubia) je krík pôvodom z juhoamerických dažďových pralesov, ktorý produkuje ovocie obsahujúce viac vitamínu C ako akýkoľvek iný známy botanický zdroj (pre porovnanie: čerstvé bobule camu camu môžu obsahovať až do 4 percent vitamínu C, zatiaľ čo citrón obsahuje do 0,5 percenta vitamínu C). Niektorí si cenia, že bobule camu camu obsahujú tridsaťkrát viac vitamínu C ako pomaranče.
Posúďte slová Dr. Jamesa Dukeho, vedca USDA a autora The Green Pharmacy (Zelená lekáreň): „Camu camu si dávam pri prechladnutí... Uprednostňujem prijímať ho z camu camu, úžasného amazonského ovocia, ktoré má najvyšší obsah vitamínu C na svete“.
Domorodí amazonskí ľudia tradične zbierajú bobule camu camu v sezóne, sušia ich a používajú ich ako liečivo po zvyšok roka. Farba týchto purpurovočervených bobúľ sa sušením a spracovaním na prášok mení na svetlobéžovú.
Camu camu je vynikajúcim zdrojom vápnika, fosforu, draslíka železa, aminokyselín serín, valín a leucín, ako aj malých dávok vitamínov tiamínu, riboflavínu a niacínu. Ovocie camu camu je zvyčajne dostupné v sušenej práškovej forme. Prášok chutí lahodne a kyslo. Tradične sa camu camu používalo na:
- podporenie imunitného systému
- udržanie vynikajúceho zdraku
- nádhernú pokožku
- odvrátenie vírusových infekcií
- podporu silného kolagénu, šliach a väzov
- zníženie zápalov
- zlepšenie respiračného zdravia (pľúc)
- pomoc pri udržaní optimálnej jasnosti mysle v obdobiach stresu a úzkosti a
- hlavne na podporu funkcií mozgu, očí, srdca, pečene a kože.
Nie je pochýb o tom, že kyselina askorbová (vitamín C) je v telách ľudí a iných živočíchov potrebná na syntézu kolagénu. Jednou z dôležitých funkcii kolagénu je jeho funkcia v posilňovaní medzibunkového tmelu, ktorý drží bunky tela pokope v rôznych tkanivách. Nie je nepravdepodobné, že časť účinnosti vitamínu C proti bežnému prechladnutiu, chrípke a iným vírusovým ochoreniam môže byť pripísaná tomuto posilňujúcemu vplyvu a týmto spôsobom môže slúžiť na zamedzenie alebo prekážanie v pohybe vírusovým časticiam cez tkanivá a do buniek.
-Linus Pauling, Vitamin C, the Common Cold, and the Flu
V porovnávacej štúdii stoviek výťažkov z rastlín zoradených podľa účinnosti pri rôznych zdravotných problémoch sa camu camu umiestnilo podľa Dr. Dukea medzi stovkami bylín ako*:
- superpotravina #1 na liečbu astmy, aterosklerózy, glaukómu, hepatitídy, migrén, neplodnosti, opuchov, osteoartritídy, Parkinsonovej choroby, prechladnutia, proti bolesti, na šedý zákal a zápaly/ochorenia ďasien.
- superpotravina #2 proti depresii.
- superpotravina #4 ako antimutagén a antioxidant.
- superpotravina #6 proti vírusom.
*Poznámka: Výsledky tejto porovnávacej štúdie nie sú potvrdené FDA. Nerobíme žiadne presné tvrdenia o liečivých vlastnostiach bobúľ camu camu.
Odporučené dávkovanie
1 rovná polievková lyžica (3 gramy) prášku camu camu na osobu denne. Časom sa môže dávka zvýšiť. Príznaky hnačky naznačujú nadmerný príjem.
Ako prášok camu camu užívať
Pridajte jednu zarovnanú polievkovú lyžicu (3 gramy) alebo viac do štiav, smoothies, surových zmrzlín, surových dezertov, alebo jednoducho do vašej vody. Ako prírodný zdroj vitamínu C sa tento produkt môže používať spolu s MSM práškom ako omladzujúci kolagén.
Tip Vitariána
Osviežujúca camu camu limonáda plná vitamínu C
1 l vody
2 PL prášku camu camu
šťava z ½ citróna
2 PL surového medu / agávového sirupu / xylitolu
Môžete pridať aj čerstvé vetvičky mäty, šalvie alebo medovky