Prečo jesť zelené potraviny?
Dr. Joachim Mutter, snáď najaktívnejší zástanca zelených potravín z radov profesionálnych lekárov, píše vo svojej knihe Jezte zelene nasledovné:
„Surový chlorofyl je najpôvodnejšia, najdôležitejšia a pre zdravie najprospešnejšia zložka stravy. Nechajte na svojom „semafore zdravia“ naskočiť zelenú. S každým svojim jedlom by sme mali jesť niečo zelené.“
Prečo je také dôležité prijímať dostatok chlorofylu? Množstvo vedeckých štúdií dokazuje, že chlorofyl na seba viaže jedy, a tak sa jeho pôsobením pôvodcovia chorôb stávajú neškodnými, zlepšujú sa naše životné funkcie, odstraňujú sa telesné pachy a podporuje sa hojenie rán a prekrvenie. V chlorofyle sa nachádza i množstvo účinných aktívnych látok, bielkovín, mastných kyselín a pomocných rastlinných látok. Chlorofyl má dokonca chemicky rovnakú štruktúru ako červené krvné farbivo (hemoglobín), no na rozdiel od neho v chlorofyle nájdeme aj železo. Prijmite našu vitariánsku výzvu a urobte si z tohtoročného zeleného štvrtka skutočne zelený deň! Ako na to?
„Vita“ menu Zeleného štvrtka
Raňajky
Divoké jedlé byliny už rastú všade: v záhradách, lesíkoch aj v parkoch. Po zime, kedy sme si do smoothie sypali špenátové lístky prípadne trhali listy kupovaných hlávkových šalátov, prichádza jarná revolúcia divokých bylín: púpava, sedmokráska, skorocel a žihľava. Vybehnite pred raňajkami na krátku prechádzku a natrhajte si dve hrste divokých bylín. Na výživné ranné smoothie postačí rozmixovať:
- 1-2 hrste divokých bylín
- 1 zrelé mango
- 1 zrelý banán
- Šťavu z 1 citróna
Desiata
Ak si medzi raňajkami a obedom radi na niečom pochutíte, skúste vymeniť krekry za tekutú transfúziu a naservírujte si do pohára matcha čaj alebo zelený jačmeň. S matcha čajom zrýchlite svoj metabolizmus až o tretinu a mladý jačmeň, ktorý stál na počiatku zrodu vitariánstva, zasa pomáha s ochoreniami kože, spomaľuje bunkové starnutie, lieči anémiu, srdcovocievne problémy, cukrovku, potlačuje rast rakovinových buniek a je účinným pomocníkom v oblasti prevencie civilizačných ochorení.
Obed
Na obed si môžeme pokojne dopriať zelené hody v podobe dvoch chodov. Na začiatok nás zasýti čerstvá hrášková polievka (nič nepokazíme ak ju posypeme čerstvými klíčkami) a skvelým pokračovaním bude domáce guacamole zo zrelého avokáda, ktoré si môžeme do vyhladnutých úst servírovať na čerstvých zelených tyčinkách zo stopkového zeleru, mladej cukety, jarnej cibuľky, mladej zelenej špargle alebo na ružičkách brokolice.
Olovrant
Po sýtom slanom obede je čas na sladkú dobrotu. Na rade je opäť ovocie, z ktorého si môžeme pripraviť zelený ovocný šalát. Stačí pokrájať kiwi, zelené jablko a hrušku, zmiešať so zopár bobuľkami hrozna a pokvapkať medom alebo agáve sirupom. Ak máte chuť na niečo dekadentnejšie, pokojne si ovocie polejte kokosovou polevou (vyrobíte ju rozšľahaním dužiny z čerstvého kokosu). Nič nepokazíte ani pridaním lístkov čerstvej mäty.
Večera
Navečer je opäť čas na niečo slané. Ideálnym večerným jedlom sú šaláty – ľahké, chutné a výživné. Na jar, keď je na trhu a v záhradách dostatok čerstvých bylín, máme možnosť využívať chute, na ktoré sme v zime zabudli. Jednou z nich je napríklad voňavý kôpor, ktorý sa dokonale hodí do jednoduchého šalátu s uhorkou a avokádom:
- 1 šalátová uhorka
- 1 menšie avokádo
- 1 zväzok kôpru
- Šťava z ½ citróna
- Himalájska soľ
Olivový olej, uhorku, avokádo a kôpor nakrájame (možno pridať i posekaný ľadový šalát), premiešame a pridáme všetky ostatné ingrediencie. Necháme pár minút postáť, aby sa chute zmiešali a môžeme sa pustiť do večere.
Tip Vitariána
Ak by ste do svojho jedálnička radi zakomponovali viac divokých bylín, ale zatiaľ ich veľa nepoznáte, nechajte sa inšpirovať odborníkom a nadšencom Sergejom Boutenkom, ktorý vás so svojim kartičkami Divoké a jedlé prevedie lesnými chodníkmi a naučí vás, ktoré rastliny z nášho okolia sú jedlé a výživné.