Objav
Tento v tuku rozpustný vitamín objavili v roku 1913 McCollum a Davis z University of Wisconsin a Osborne a Mendel z Yale University.
Prišli na to, že potkanom na strave, v ktorej bola jediným zdrojom tuku masť, sa rozvinuli problémy s očami a nedokázali rásť. Neskôr sa zistilo, že k vývinu týchto problémov viedol nedostatok karoténu, žltého pigmentu rastlín. Karotén sa v organizme premenil na vitamín A.
Meranie
Vitamín A sa meria v medzinárodných jednotkách. Existuje vzorec, ktorým sa mikrogramy (1 milióntina gramu) vitamínu menia na medzinárodné jednotky (IU). Množstvo vitamínu A v potravinách a potreby tohto vitamínu sa vyjadrujú buď v týchto medzinárodných jednotkách IU alebo v mikrogramoch.
Chémia
Vitamín A je relatívne odolný voči teplu, ale ľahko môže byť zničený ultrafialovým žiarením (ako na slnku). Chemicky sa vyskytuje v rôznych formách: retinal, retinol a kyselina retinová.
Fyziológia
Väčšina vitamínu A v strave sa nachádza vo forme karoténu, žltého pigmentu rastlín. Približne polovica konzumovaného karoténu sa v tele mení na vitamín A a druhá polovica sa využíva ako uhľovodík. Keďže vitamín A je rozpustný v tuku, ak strava neobsahuje tuk alebo ak pečeň vylučuje príliš málo žlče (žlč je potrebná na trávenie tukov) alebo ak sa vylučuje príliš málo hormónu štítnej žľazy, v črevách bude slabá absorpcia vitamínu A. Tento vitamín sa ukladá v pečeni.
Funkcie
Vitamín A sa v tele využíva rôznymi dôležitými spôsobmi:
- Telo ho potrebuje na udržanie normálneho zraku pri slabom osvetlení.
- Vitamín A je tiež potrebný pre syntézu hlienu, sekrétu, ktorý telo používa na udržanie zdravých membrán lemujúcich oči, ústa a gastrointestinálnu, dýchaciu a urogenitálnu sústavu.
- Vitamín A je tiež potrebný pre normálny vývoj kostry a zubov,
- pre tvorbu spermií,
- pre normálny priebeh ženského reprodukčného cyklu,
- na tvorbu hormónu nadobličiek kortizónu z cholesterolu,
- na udržiavanie pevnosti všetkých bunkových membrán.
Potreby
Dospelí muži potrebujú 5000 IU (1500 μg) vitamínu A denne, dospelé ženy 4000 IU (1200 μg), tehotné alebo dojčiace ženy 5000 IU (1500 μg) a deti približne 1/10 potreby dospelých. Potreby dojčiat jednoducho spĺňa materské mlieko.
Zdroje
Zdravé zdroje vitamínu A zahŕňajú tmavozelenú listovú zeleninu (šalát a iné zelené listy), zelenú zeleninu (brokolica, špargľa), žltú alebo oranžovú zeleninu (mrkva, atď.) a žlté alebo oranžové ovocie (broskyne, dynky, atď.).
Ako si môžete všimnúť, najväčšími zdrojmi vitamínu A je rybí olej a pečeň zvierat. Tieto zdroje vitamínu A však nie sú najvhodnejšie, pretože hrozí predávkovanie sa vitamínom A a otrava. Zelenina a ovocie sú však vhodnými a bezpečnými zdrojmi, pri ktorých predávkovanie sa nehrozí. Najmä žlté, oranžové a červené ovocie a zelenina obsahujú veľa betakaroténu, z ktorého si telo tvorí vitamín A. Betakaroténom sa predávkovať nedá. Avšak pečeň obsahuje aj veľa vitamínu A a nemala by sa konzumovať, a to hlavne vo väčšom množstve.
Surové rastlinné zdroje vitamínu A
Medzi najväčšie vitariánske zdroje vitamínu A, teda zdravé zdroje v surovej kvalite, patrí ovocie goji, mrkva, ktorá je snáď najviac známa posilňovaním zraku a pozitívnym vplyvom na pokožku, sladké zemiaky a sušené marhule.
Vplyv nedostatku
Nedostatok vitamínu A je v USA zriedkavý a zvyčajne sa objavuje pri chronickej hnačke z kolitídy a iných takýchto chorobách, ochorení pečene alebo užívaní minerálneho oleja. Osoba s nedostatkom vitamínu A trpí šeroslepotou a degeneráciou membrán (oči, nos, dutiny, stredné ucho, pľúca, urogenitálny trakt).
Účinky pri nadbytku
Nadbytočný príjem vitamínu A má za následok toxicitu (otravu), spôsobujúcu stratu chuti do jedla, zvýšenú podráždenosť, vysušovanie a odlupovanie pokožky, stratu vlasov, bolesť kostí a kĺbov, krehkosť kostí, bolesti hlavy a zväčšenie pečene a sleziny. Predávkovanie sa betakaroténom, provitamínom A, na rozdiel od vitamínu A nehrozí. Takže nehrozí predávkovanie sa zeleninou a ovocím, ale je dobré vyhýbať sa rybiemu oleju a pečeni zvierat, ktoré mnohokrát spôsobili otravu najmä lovcom žijúcim v polárnych kruchoch, ktorí boli na jedenie zvierat odkázaní. Predávkovanie sa týmto vitamínom nastáva približne pri 50 000 IU (15 000 μg) na deň u dospelých a 20 000 IU (6 000 μg) u detí.
Tip Vitariána
Nadbytok betakaroténu z ovocia a zeleniny nemôže uškodiť, ale začne sa vylučovať cez pokožku a tá získava pekný mierne opálený odtieň.