Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Tancovaním k múdrosti, zdraviu a dlhovekosti?

Tanec zlepšuje nielen fyzickú kondíciu, ale zlepšuje náladu a kognitívne funkcie

25. 09. 2024 Pohyb tancovanie pohyb tancom  Andrej Maťko
Tancovaním k múdrosti, zdraviu a dlhovekosti?
Tanec je univerzálnym jazykom, ktorý spája ľudí naprieč kultúrami a generáciami. Keď sa spojí s tanečnou hudbou, vytvára jedinečný zážitok, ktorý má potenciál ovplyvniť naše telo aj myseľ. V posledných rokoch sa vedci čoraz viac zaujímajú o to, ako tanec na tanečnú hudbu ovplyvňuje naše duševné a fyzické zdravie. Tento článok sa zameriava na preskúmanie vedeckých štúdií, ktoré sa venujú tejto téme, a poskytuje komplexný pohľad na to, ako môže tanec na tanečnú hudbu zlepšiť naše celkové blaho. Budeme sa venovať jeho vplyvu na fyzickú kondíciu, jeho schopnosť zlepšovať náladu a kognitívne funkcie. Pozrieme sa aj na to, ako tanec môže pomôcť pri liečbe rôznych zdravotných problémov a ako ho možno využiť ako formu terapie.

Fyzické benefity tancovania na tanečnú hudbu

Tanec na tanečnú hudbu je vynikajúcou formou aeróbneho cvičenia, ktoré má množstvo pozitívnych účinkov na naše fyzické zdravie. Pravidelné tancovanie môže zlepšiť kardiovaskulárnu vytrvalosť, silu a flexibilitu. Štúdia publikovaná v časopise "Journal of Physiological Anthropology" zistila, že tanec môže byť rovnako efektívny ako tradičné formy cvičenia pri zlepšovaní telesnej kondície. Tanec tiež pomáha zlepšovať koordináciu, rovnováhu a držanie tela, čo je obzvlášť dôležité pre staršie osoby. Výskum publikovaný v "Frontiers in Aging Neuroscience" ukázal, že tanec môže znížiť riziko pádov u starších dospelých o 37%. Okrem toho, tanec na tanečnú hudbu môže pomôcť pri kontrole hmotnosti a znížení rizika obezity. Pravidelné tancovanie môže spáliť až 400 kalórií za hodinu, v závislosti od intenzity a štýlu tanca.

Duševné zdravie a emočná pohoda

Tanec na tanečnú hudbu má výrazný pozitívny vplyv na naše duševné zdravie a emočnú pohodu. Štúdie ukazujú, že tanec môže znížiť príznaky depresie a úzkosti. Výskum publikovaný v "Arts in Psychotherapy" zistil, že tanečná terapia môže významne znížiť príznaky depresie u pacientov s duševnými chorobami. Tanec tiež uvoľňuje endorfíny, tzv. hormóny šťastia, ktoré zlepšujú náladu a znižujú stres. Podľa štúdie publikovanej v "Journal of Applied Gerontology", tanec môže zvýšiť sebavedomie a sebadôveru, najmä u starších dospelých. Tanec na tanečnú hudbu tiež poskytuje príležitosť na sociálnu interakciu, čo môže pomôcť znížiť pocity izolácie a osamelosti. Pravidelné tancovanie môže zlepšiť celkovú kvalitu života a pocit pohody.



Kognitívne funkcie a prevencia demencie

Tanec na tanečnú hudbu má pozoruhodný vplyv na naše kognitívne funkcie a môže pomôcť v prevencii demencie. Štúdia publikovaná v "New England Journal of Medicine" zistila, že tanec bol jedinou fyzickou aktivitou spojenou so zníženým rizikom demencie o 76%. Tanec vyžaduje komplexné kognitívne procesy, ako je pamäť, pozornosť a priestorová orientácia, čo pomáha udržiavať mozog aktívny a zdravý. Výskum publikovaný v "Frontiers in Human Neuroscience" ukázal, že tanec môže zlepšiť exekutívne funkcie, vrátane plánovania, rozhodovania a multitaskingu. Tanec na tanečnú hudbu tiež stimuluje tvorbu nových neurónových spojení v mozgu, čo môže pomôcť spomaliť kognitívny pokles spojený so starnutím. Pravidelné tancovanie môže zlepšiť pamäť a schopnosť učiť sa nové veci, čo je obzvlášť dôležité pre staršie osoby. Štúdia publikovaná v "Journal of Aging and Physical Activity" ukázala, že tanečné intervencie môžu zlepšiť kognitívnu flexibilitu a rýchlosť spracovania informácií u starších dospelých.

Sociálne aspekty tancovania na tanečnú hudbu

Tanec na tanečnú hudbu má významný sociálny rozmer, ktorý prispieva k celkovému pozitívnemu vplyvu na naše zdravie. Tanečné aktivity často poskytujú príležitosť na stretnutia s novými ľuďmi a budovanie sociálnych väzieb. Štúdia publikovaná v "Journal of Aging Studies" zistila, že tanec môže pomôcť starším dospelým prekonať sociálnu izoláciu a zlepšiť ich sociálne zapojenie. Tanec tiež podporuje rozvoj komunikačných schopností, empatie a sociálnej inteligencie. Výskum publikovaný v "Research in Dance Education" ukázal, že tanec môže zlepšiť sebavyjadrenie a neverbálnu komunikáciu. Tanečné aktivity často vytvárajú pocit komunity a spolupatričnosti medzi účastníkmi. Pravidelné tancovanie môže pomôcť pri budovaní a udržiavaní dlhodobých priateľstiev a sociálnych sietí. Štúdia publikovaná v "Complementary Therapies in Medicine" zistila, že tanec môže zlepšiť kvalitu života a sociálne fungovanie u pacientov s chronickými ochoreniami.


Tanec ako forma terapie

Tanec na tanečnú hudbu sa čoraz častejšie využíva ako forma terapie pri rôznych fyzických a duševných zdravotných problémoch. Tanečná terapia sa ukázala ako účinná pri liečbe príznakov Parkinsonovej choroby. Štúdia publikovaná v "Journal of Neural Transmission" zistila, že tanečná terapia môže zlepšiť motorické funkcie a kvalitu života u pacientov s Parkinsonovou chorobou. Tanec sa tiež využíva pri liečbe porúch príjmu potravy, pričom pomáha zlepšiť vnímanie vlastného tela a sebavedomie. Výskum publikovaný v "European Eating Disorders Review" ukázal, že tanečná terapia môže byť účinnou doplnkovou liečbou pri anorexii a bulímii. Tanec na tanečnú hudbu sa používa aj pri liečbe post-traumatickej stresovej poruchy (PTSD), pričom pomáha pacientom spracovať traumatické zážitky prostredníctvom pohybu. Tanečná terapia sa ukázala ako účinná pri znižovaní úzkosti a depresie u pacientov s rakovinou. Štúdia publikovaná v "Cancer Nursing" zistila, že tanečná terapia môže zlepšiť kvalitu života a emočnú pohodu u pacientok s rakovinou prsníka.


Vplyv tancovania na tanečnú hudbu na hormóny a neurotransmitery

Tanec na tanečnú hudbu má výrazný vplyv na našu biochemiu, ovplyvňujúc produkciu rôznych hormónov a neurotransmiterov. Štúdie ukazujú, že tanec zvyšuje hladiny serotonína, neurotransmitera spojeného s pocitom šťastia a pohody. Výskum publikovaný v "Journal of Neuroscience" zistil, že tanec môže zvýšiť hladiny dopamínu, čo vedie k pocitom potešenia a odmeny. Tanec tiež znižuje hladiny kortizolu, hormónu stresu, čo môže pomôcť pri znižovaní úzkosti a napätia. Štúdia publikovaná v "Complementary Therapies in Medicine" ukázala, že tanec môže zvýšiť hladiny oxytocínu, hormónu spojeného s citovou väzbou a dôverou. Tanec na tanečnú hudbu tiež stimuluje produkciu endorfínov, prirodzených látok tlmiacich bolesť, čo môže viesť k pocitom eufórie. Pravidelné tancovanie môže pomôcť regulovať hladiny hormónov a neurotransmiterov, čo prispieva k celkovému zlepšeniu nálady a emočnej stability.

Tanec a spánok

Tanec na tanečnú hudbu môže mať pozitívny vplyv na kvalitu nášho spánku. Štúdie ukazujú, že pravidelná fyzická aktivita, vrátane tanca, môže zlepšiť kvalitu a dĺžku spánku. Výskum publikovaný v "Sleep Medicine Reviews" zistil, že cvičenie môže skrátiť čas potrebný na zaspanie a zvýšiť celkovú dobu spánku. Tanec môže pomôcť regulovať cirkadiánny rytmus, náš prirodzený spánkový cyklus. Štúdia publikovaná v "Journal of Physiological Anthropology" ukázala, že tanec môže zlepšiť subjektívnu kvalitu spánku u starších dospelých. Tanec na tanečnú hudbu môže tiež znížiť úzkosť a stres, ktoré často narúšajú spánok. Pravidelné tancovanie môže viesť k lepšiemu spánku, čo má následne pozitívny vplyv na celkové zdravie a pohodu. Zlepšenie kvality spánku prostredníctvom tanca môže viesť k zvýšenej energii a produktivite počas dňa.


Tanec a imunitný systém

Tanec na tanečnú hudbu môže posilniť náš imunitný systém a zvýšiť našu odolnosť voči chorobám. Štúdie ukazujú, že pravidelná fyzická aktivita, vrátane tanca, môže zvýšiť produkciu bielych krviniek, ktoré bojujú proti infekciám. Výskum publikovaný v "Journal of Behavioral Medicine" zistil, že tanec môže znížiť riziko infekcií horných dýchacích ciest. Tanec môže tiež znížiť zápal v tele, ktorý je spojený s mnohými chronickými ochoreniami. Štúdia publikovaná v "Frontiers in Immunology" ukázala, že tanec môže modulovať imunitné funkcie a znížiť zápalové markery. Tanec na tanečnú hudbu môže zvýšiť produkciu prirodzených zabíjačských buniek, ktoré sú dôležité v boji proti vírusom a rakovinovým bunkám. Pravidelné tancovanie môže viesť k celkovému zlepšeniu funkcie imunitného systému. Zlepšenie imunity prostredníctvom tanca môže viesť k zníženiu počtu dní práceneschopnosti a celkovému zlepšeniu zdravia.

Tanec a kardiovaskulárne zdravie

Tanec na tanečnú hudbu má významný pozitívny vplyv na naše kardiovaskulárne zdravie. Štúdie ukazujú, že pravidelné tancovanie môže znížiť riziko srdcových chorôb a mŕtvice. Výskum publikovaný v "American Journal of Preventive Medicine" zistil, že tanec môže znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb o 46%. Tanec pomáha znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu, čo sú dva hlavné rizikové faktory pre srdcové choroby. Štúdia publikovaná v "Journal of Aging and Physical Activity" ukázala, že tanec môže zlepšiť elasticitu artérií, čo je dôležité pre zdravie srdca. Tanec na tanečnú hudbu môže zvýšiť kapacitu pľúc a zlepšiť okysličenie krvi. Pravidelné tancovanie môže viesť k zlepšeniu celkovej kardiovaskulárnej kondície. Zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia prostredníctvom tanca môže viesť k dlhšiemu a kvalitnejšiemu životu.

Tanec a manažment chronickej bolesti

Tanec na tanečnú hudbu sa ukazuje ako účinný nástroj pri manažmente chronickej bolesti. Štúdie naznačujú, že tanec môže pomôcť zmierniť príznaky rôznych bolestivých stavov, vrátane fibromyalgie a artritídy. Výskum publikovaný v "Clinical Rehabilitation" zistil, že tanečná terapia môže znížiť intenzitu bolesti a zlepšiť funkčnosť u pacientov s chronickou bolesťou chrbta. Tanec môže pomôcť uvoľniť napätie v svaloch a zlepšiť flexibilitu, čo môže viesť k zníženiu bolesti. Štúdia publikovaná v "Complementary Therapies in Medicine" ukázala, že tanec môže zlepšiť kvalitu života u pacientov s chronickou bolesťou. Tanec na tanečnú hudbu môže odvrátiť pozornosť od bolesti a poskytnúť pozitívne rozptýlenie. Pravidelné tancovanie môže viesť k celkovému zlepšeniu manažmentu bolesti a zníženiu potreby liekov proti bolesti. Zlepšenie manažmentu bolesti prostredníctvom tanca môže viesť k zvýšenej mobilite a nezávislosti u pacientov s chronickou bolesťou.


Tip Vitariána

Vyskúšajte si Ecstatic Dance, v ktorom ide o tanec vychádzajúci zvnútra von. Nejde o formu a ako pri tom vyzeráme, ale ako sa pritom a potom cítime. Spojíme sa so svojou autenticitou, dáme do harmónie svoje telo, myseľ a dušu a na záver cítime pokoj a ukotvenosť vo svojom strede. Cez hudbu rôznych žánrov a temp, môžeme precítiť rôzne aspekty seba a oslobodiť sa od limitujúcich vzorcov mysle či energetických blokov v tele.

Vďaka tomu sa budeme cítiť blažene, až extaticky. A to všetko bez vplyvu drog či alkoholu.

Ecstatic Dance či extatický tanec na Slovensku organizuje Ecstatic Dance Slovakia, nájdete ich na facebooku, instagrame.

Súvisiace produkty

Vitamín D3 + K2 MK7 20 000 IU + 200 µg All-Trans, 120 kapsúl

Vitamín D3 + K2 MK7 20 000 IU + 200 µg All-Trans, 120 kapsúl

33,00 €

Optimalizovaný pomer látok miešaný pre dospelých jedincov je vhodný predovšetkým v mesiacoch chudobných na slnečné svetlo. Tento výrobok je výsledkom originálnej receptúry z nemeckého laboratória a je vyrobený z prírodných rastlinných olejov a vitamínu E. Neobsahuje žiadne geneticky modifikované látky, farbivá ani aromatické látky. Vitamín D3 pochádza z lišajníkového oleja a vitamín K2 z prírodných sójových bôbov natto.ZloženieMikrokryštalická celulóza, MCT olej, vitamín E (vo forme prírodného D-alfa-tokoferolu), vitamín D3 (vegetariánsky), vitamín K2 MK7 All-Trans, HPMC kapsule.ÚčinkyVždy začiatkom jesene môžeme pozorovať, ako sa dni krátia a ako nás slnko zohrieva čoraz kratšie. Znižujúca intenzita slnečných lúčov a ich kratšie pôsobenie však neovplyvňuje len našu náladu, ale i náš zdravotný stav. Spolu s ubúdajúcim slnečným žiarením ubúdajú i naše zásoby vitamínu D, a preto je v chladnejšom období, kedy slnko vychádza len zriedka, vhodné tento vitamín dopĺňať z iných zdrojov.Zvýšené hladiny vitamínu D sa odrazia na rýchlejšom metabolizme, prívale energie, silnejšej imunite, ostrejších inštinktoch, zrýchlenom hojení rán a rýchlejšej regenerácii. Vitamín je dôležitý i pri množstve prebiehajúcich ochorení, ako napríklad anémia, astma, rakovina pŕs, rakovina krčka maternice, pri koronárnych ochoreniach, depresiách, zubných kazoch, osteopénii a osteoporóze, krivici, atď.Prirodzeným tímovým hráčom je v prípade vitamínu D, vitamín K. Táto kombinácia vitamínov zaisťuje okrem iného vylučovanie prebytočného vápnika, ktorému bráni v ukladaní na nesprávnych miestach v organizme (napr. kĺby a cievy). Vitamín K navyše v tele aktivuje niekoľko dôležitých vitamínov a bráni zrážanlivosti krvi v prípadoch, kedy môže tento proces ohroziť zdravie či dokonca život jedinca.Odporúčané dávkovanie a skladovanieUžívajte 1 kapsulu s jedlom každých 20 dní.Poznámka:  Nevhodné pre deti do 7 rokov. Neprekračujte odporúčanú dennú dávku. Skladujte v chlade a suchu.Obsah balenia120 kapsúl (2 400 000 IU vitamínu D3 + 24 000 µg K2) / nádoba

Kúpiť

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency