Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Tajomný život húb: Skrytá sieť prírody

O čom je kniha Petra Wohllebena, známeho lesníka a spisovateľa

03. 10. 2024 Ekológia huby  Andrej Maťko
Tajomný život húb: Skrytá sieť prírody
Foto Peter Wohlleben: Tobias Wohlleben
Peter Wohlleben, známy nemecký lesník a spisovateľ, vo svojej knihe "Tajomný život húb" (Das geheime Netzwerk der Natur) odhaľuje fascinujúci svet húb a ich kľúčovú úlohu v lesných ekosystémoch. Jeho kniha poskytuje hlboký pohľad do skrytého života húb a ich vzťahov s inými organizmami, čím odkrýva komplexnú sieť vzájomných závislostí v prírode.

 

Kto je Peter Wohlleben?

Peter Wohlleben je nemecký spisovateľ a lesník, ktorý sa už od detstva zaujímal o ochranu prírody.


Už ako šesťročný chcel byť ochrancom prírody a počas školských rokov ho trápil osud veľrýb a odlesňovanie Amazonského pralesa. Vyštudoval lesníctvo s cieľom stať sa strážcom lesa, ale neskôr si uvedomil, že lesníctvo je skôr súčasťou problému než riešenia.


Pracoval asi 20 rokov v štátnej lesnej správe Porýnia-Falcka, kde zistil, že systém sa zvnútra ťažko mení. Preto založil vlastný ekologický lesný podnik pre svoju domovskú obec. V roku 2007 začal na podnet manželky písať knihy o tajnom živote stromov. Jeho 16. kniha "Tajný život stromov" sa stala svetovým bestsellerom a bola preložená do približne 50 jazykov. 


V roku 2017 založil Lesnú akadémiu, ktorú od roku 2018 vlastní jeho syn Tobias s manželkou Johannou. Dodnes pracuje ako lektor v akadémii, ak práve nepíše novú knihu alebo necestuje s prednáškami.


Wohlleben sa nakoniec vrátil k svojmu detskému snu a venuje sa ochrane prírody, pričom využíva svoje bohaté skúsenosti a znalosti o lesoch na vzdelávanie verejnosti prostredníctvom kníh a prednášok.


Huby: Neviditeľní architekti lesa

Huby predstavujú základný stavebný kameň lesných ekosystémov. Huby nie sú len samostatné organizmy, ale tvoria rozsiahle podzemné siete, ktoré prepájajú stromy a iné rastliny. Tieto siete, známe ako „mycéliá", fungujú ako komunikačné kanály medzi rôznymi druhmi rastlín.

 

Huby vytvárajú symbiotické vzťahy s koreňmi stromov, formujúc „mykorízu". Táto spolupráca umožňuje stromom získavať vodu a živiny z pôdy efektívnejšie, zatiaľ čo huby dostávajú energiu vo forme cukrov produkovaných stromami. Wohlleben zdôrazňuje, že bez týchto húb by mnoho stromov nemohlo prežiť, najmä v náročných podmienkach.



Komunikácia prostredníctvom hubových sietí

Huby majú fascinujúcu schopnosť slúžiť ako komunikačné médium medzi rastlinami. Stromy využívajú hubové siete na výmenu informácií a zdrojov. Napríklad, keď je jeden strom napadnutý škodcami, môže cez hubovú sieť vyslať varovné signály ostatným stromom, ktoré následne môžu aktivovať svoje obranné mechanizmy.

Staršie, väčšie stromy môžu cez tieto siete podporovať mladšie stromčeky, poskytujúc im živiny a pomáhajúc im prežiť v tienistom lesnom podraste. Táto "materská starostlivosť" medzi stromami, sprostredkovaná hubami, je jedným z najzaujímavejších objavov v oblasti lesnej ekológie.





Huby ako dekompoziční experti

Huby hrajú kľúčovú úlohu v rozklade organickej hmoty. Huby sú hlavnými rozkladačmi v lesných ekosystémoch, schopné rozložiť aj tie najtvrdšie organické materiály, ako je drevo. Tento proces je zásadný pre kolobeh živín v lese.

Rôzne druhy húb sa špecializujú na rozklad špecifických typov organickej hmoty. Niektoré huby sú schopné rozkladať lignín, jednu z najodolnejších zložiek dreva, čím uvoľňujú živiny uviaznuté v mŕtvych stromoch a umožňujú ich opätovné využitie v ekosystéme.

Huby prispievajú k tvorbe úrodnej lesnej pôdy. Ich schopnosť rozkladať organickú hmotu a uvoľňovať živiny je kľúčová pre udržanie zdravia a produktivity lesných ekosystémov.

 


Huby ako regulátori ekosystému

Huby ovplyvňujú dynamiku lesných ekosystémov. Huby môžu fungovať ako prirodzení regulátori populácií rôznych druhov. Napríklad, niektoré huby môžu napadnúť a kontrolovať populácie škodcov, čím pomáhajú udržiavať ekologickú rovnováhu.

Huby môžu ovplyvňovať konkurenciu medzi rôznymi druhmi stromov. Prostredníctvom svojich sietí môžu huby preferenčne podporovať určité druhy stromov, čím ovplyvňujú zloženie lesných spoločenstiev.

Táto regulačná úloha húb je často prehliadaná, ale je kľúčová pre udržanie biodiverzity a stability lesných ekosystémov zdôrazňuje Wohlleben..



Huby a klimatická zmena

Huby hrajú dôležitú úlohu v ukladaní uhlíka v pôde, čím pomáhajú zmierňovať účinky klimatických zmien.

Huby prispievajú k tvorbe stabilných foriem organického uhlíka v pôde, ktoré môžu pretrvávať stovky až tisíce rokov. Tento proces je kľúčový pre dlhodobé ukladanie uhlíka a znižovanie množstva skleníkových plynov v atmosfére.

Wohlleben však upozorňuje na potenciálne riziká spojené s otepľovaním klímy. Niektoré druhy húb môžu v teplejších podmienkach rásť rýchlejšie a agresívnejšie, čo môže viesť k zvýšenému rozkladu organickej hmoty a uvoľňovaniu uhlíka späť do atmosféry.



Huby a ľudské zdravie

Mnohé druhy húb majú liečivé vlastnosti, ktoré ľudia využívajú už tisíce rokov. Niektoré huby produkujú látky s antibiotickými účinkami, iné môžu posilňovať imunitný systém alebo mať protirakovinové účinky.

Huby majú veľký potenciál v oblasti vývoja nových liekov. Mnohé farmaceutické spoločnosti skúmajú huby ako zdroj nových liečiv, najmä v boji proti rezistentným baktériám a vírusom.

Niektoré huby avšak produkujú silné toxíny, ktoré môžu byť pre človeka smrteľné. Je dôležité byť opatrný pri zbere a konzumácii divokých húb.



Huby v priemysle a technológiách

Huby sa používajú na výrobu biodegradovateľných obalových materiálov, ktoré môžu nahradiť plasty. Niektoré spoločnosti experimentujú s pestovaním mycélia ako alternatívneho stavebného materiálu, ktorý je ľahký, pevný a izolačný.

Huby sa využívajú v bioremediácii - procese čistenia kontaminovaných pôd a vôd pomocou živých organizmov. Niektoré druhy húb sú schopné rozkladať toxické látky, ako sú ropné produkty alebo pesticídy, a premieňať ich na neškodné zlúčeniny.

Niektoré druhy húb môžu zvýšiť odolnosť plodín voči suchu a chorobám, čím znižujú potrebu chemických hnojív a pesticídov.

 


Ochrana hubových ekosystémov

Mnohé druhy húb sú ohrozené v dôsledku straty prirodzených biotopov, znečistenia a klimatických zmien.

Wohlleben navrhuje stratégie na ochranu hubovej biodiverzity, vrátane zachovania starých lesov, ktoré sú domovom mnohých vzácnych druhov húb. Zdôrazňuje tiež potrebu vzdelávania verejnosti o dôležitosti húb v ekosystémoch a ich hodnote pre ľudstvo.

Je potrebný holistický prístup k ochrane prírody, ktorý berie do úvahy komplexné vzťahy medzi hubami, rastlinami a živočíchmi. Ochrana húb je kľúčová pre zachovanie zdravých a odolných ekosystémov.

 



Záver

V závere knihy sa zhŕňajú hlavné myšlienky a zdôrazňuje sa, že huby sú oveľa viac než len organizmy, ktoré vidíme na povrchu. Sú to základné stavebné kamene lesných ekosystémov, sprostredkovatelia komunikácie medzi rastlinami a kľúčoví hráči v globálnych biogeochemických cykloch.

Wohlleben vyzýva čitateľov, aby prehodnotili svoj pohľad na huby a prírodu ako celok. Porozumenie komplexným vzťahom v prírode je kľúčové pre našu schopnosť chrániť a udržateľne využívať prírodné zdroje.


Kniha končí optimistickou poznámkou, že zvýšené povedomie o dôležitosti húb môže viesť k lepšiemu hospodáreniu s lesmi, udržateľnejším poľnohospodárskym praktikám a inovatívnym riešeniam mnohých environmentálnych problémov.

 

Týmto komplexným pohľadom na svet húb Peter Wohlleben nielen vzdeláva čitateľov, ale aj inšpiruje k hlbšiemu oceneniu a ochrane skrytých zázrakov prírody.

Súvisiace produkty

TIP

NOVÉ

Povaha osobnej reality

Povaha osobnej reality

22,00 €

NOVINKA – pokračovanie vypredaného bestselleru Seth hovorí je tu!PopisTáto kniha je považovaná za Sethovo „najväčšie“ dielo a je jednoznačne najlepším manuálom, aký kedy bol napísaný, o umení vedome vytvárať vlastnú realitu. Seth vysvetľuje, ako myšlienky, emócie a presvedčenia poskytujú jednotlivcom nástroje, ako skutočne prevziať zodpovednosť nielen za svoju myseľ, ale aj za svoj život.SethSeth, ktorý sám o sebe hovorí ako o multidimenzionálnej osobnosti, s nadhľadom chápe naše útrapy, je plný súcitu, má zmysel pre humor. Seth, počas prenosu textu vtelený do Jane, si  rád popíjal pivo, fajčil a spomínal na časy, kedy si aj on mohol užívať telesné slasti na zemi. Seth nemoralizuje, neprikazuje a nezakazuje. Sám tvrdí, že v mnohých svojich fyzických inkarnáciách bol okrem iného prostitútka, chudobná mnohodetná matka, ľahtikársky pápež, vrah aj obeť.  Kniha "Seth Speaks" spustila v USA v sedemdesiatych rokoch hnutie New Age. Seth je v jednej línii s knihami Rozhovory s duchmi, Rozhovory s Bohom. Podobný mediátor kvalitného duchovného materiálu je dnes pre našu generáciu Eckhart Tolle.O autorkeJane Roberts sa narodila v roku 1929 a vyrástla v Saratoga Springs, N.Y., kde navštevovala Skidmore College. Okrem písania poézie, poviedok, detskej literatúry, románov a metafyzických diel jej obrovsky populárna literatúra faktu zahŕňa tituly: Seth hovorí, Sethov materiál, Povaha osobnej reality, Povaha psychiky, Dobrodružstvá vo vedomí a mnohé ďalšie. Jane Roberts zomrela v roku 1984. Jej manžel, Robert Butts, je umelec a žije v Elmire, N.Y.Citáty z knihy„Predstavte si váš každodenný život ako stále sa meniaci trojrozmerný obraz, v ktorom Vy ste nielen maliarom čo ho kreslí, ale zároveň aj súčasťou obrazu.“"Vykonalo sa len zopár štúdií, ktoré by zistili, prečo je šťastný človek šťastný, ale práve jeho odpovede by boli veľmi relevantné.""Vaši lekári sú tiež obeťami vlastného systému viery. Neustále sa obklopujú negatívnymi predstavami. Ak je choroba považovaná za útočníka, potom sa jednotlivec zdá byť bezmocný. Pacient je niekedy nútený obetovať jeden orgán za druhým pre svoje a lekárove presvedčenie.“"K prirodzenému uzdraveniu pomocou zvuku môže dôjsť aj vtedy, keď robíte tak jednoduchú vec, ako je počúvanie dažďa. Nepotrebujete drogy, hypnózu, ani meditáciu. Potrebujete iba dovoliť a usmerniť slobodu vašej vedomej mysle. Keď ju necháte samu, budú v nej prúdiť myšlienky a obrazy, ktoré poskytnú vlastnú terapiu. “"Nové presvedčenie v súčasnosti, môže spôsobiť zmeny v minulosti,  a to na neuronálnej úrovni. Čas je simultánny. Súčasné presvedčenie môže skutočne zmeniť minulosť. V niektorých prípadoch uzdravenia, napríklad pri spontánnom zmiznutí rakoviny, alebo akéhokoľvek iného ochorenia, dochádza k zmenám, ktoré idú do minulosti a tam ovplyvňujú bunkovú pamäť, genetické kódy alebo neurónové vzorce. “"Ak si chorý, spomeň si, kedy si nebol. Hľadaj vo svojom živote dôkazy svojho zdravia. “"Ste multidimenzionálna osobnosť. Dôverujte zázraku svojho vlastného bytia. Nerobte počas svojho života rozdiely medzi fyzickým a duchovným, pretože duchovno hovorí fyzickým hlasom a telesné telo je výtvorom ducha “„Popieraním svojho tela sa nestanete duchovnejším. Toto je život, ktorý žijete! Dôverujte životu, ktorý cez Vás prúdi. Ak tak urobíte, ostatné reality o sebe dajú vedieť. Doplnia rozmer a hĺbku vašej súčasnej realite.“„Tvoje Ja nie je limitované! Nemá hranice ani oddelenia! Ty si tvorca svojho života! To je konštatácia faktu!“O kniheTechniky rozširovania vedomia a vnímania popisované v sethových knihách sa ľahko čítajú, ale trénovať ich denno-denne je už ťažšie. Ale práve tento tréning nás vedie k osvieteniu. Cvičenia sú prostriedok k úspechu. Tak ako športovec musí denne trénovať svoje svaly aj pohybovú zručnosť, tak aj my musíme denne trénovať naše vedomie. A upratovať v ňom a „prepisovať“ ako ryhy v platni staré, nefunkčné predstavy, zozbierané počas života od iných a odpozorované z aktuálne akceptovaných spoločenských a náboženských noriem správania a zmýšľania, do ktorých sme sa narodili. Ktoré nikto nespochybňuje, akokoľvek iracionálne by aj boli.   Konfliktné názoryČo nás vlastne paralyzuje? Čo nám bráni, aby sme boli vitálni, zdraví, kreatívni, produktívni, veľkorysí, nápomocní, láskaví a vnútorne vyvážení, kedy telo aj duch vibrujú na jednej frekvencií a kedy nám životné situácie a vykonávané aktivity dávajú energiu, na rozdiel od bežnej činnosti, kedy nám ju uberá? Sú to konfliktné názory.  Napríklad o starnutí. Z jednej strany chceme byť večne zdraví a mladí, z druhej strany si myslíme  a „veda to potvrdzuje“ a „oči to vidia“ že proces rozpadu, inak povedané strata vitality, ostrosti zmyslov, intelektuálnej bystrosti a pohyblivosti, spojenej s pribúdaním chorôb idú neúprosne vpred. Ale naše bunky, tvoriace naše orgány, potrebujú jasný povel. Keď sa tešíme, tak sa tešia aj oni. Keď sme v zdanlivo zúfalej situácii, sú aj oni zúfalé. A tým našu zúfalosť ešte znásobujú. Ak hnev, ktorý by mal ísť von, v sebe potláčame, tak si táto energia nájde cestu. Buď sa táto energia obráti proti nám vo forme auto-imúnnych, alebo iných chorôb, alebo explodujú v násilí voči iným, či už blízkym alebo vzdialeným, naším alebo cudzím.Ľahko sa hovoria „osvietené duchovné reči“ ľuďom, ktorý sa stiahli z reálneho života. Ale byť osvietený v reálnom každodennom živote, kde sa na vás zo všetkých strán valia negatívne informácie a problémy, a kde sa chronicky šíri strach, je ťažšie. Až vtedy sa ukáže sila odolávania, sila vzdoru a sila uchovania si čistoty svojho vedomia, zmýšľania, reagovania. Ak si myslíš že si osvietený, tak choď bývať dva mesiace k svojim rodičom.Kniha ktorú držíte v ruke, je tým najlepším návodom, ako si upratať svoje zmýšľanie, svoje vedomie, svoje ego. Ako pracovať s emóciami a predstavami.  Ako si, aj v zdanlivo šialenom svete, uchovať svoj svet. Ako sa nedať zasiahnúť nekončiacim zastrašovaním a katastrofickými scenármi, valiacimi sa na vás zo všetkých strán.Každá apokalypsa raz skočila a niekto ju aj prežil. Prežili ju práve tí, ktorí ju chceli prežiť! Ktorí si nepripúšťali žeby to nedali. Ktorí mali v sebe, čo sa po nemecky volá „Zuversicht“. V preklade niečo ako pozitívne očakávanie budúcnosti. A ktorí nemali strach, ani len zo smrti. Ak nemáme strach zo smrti, tak nami nikto nemôže manipulovať. Ak smrť nebudeme považovať za definitívny koniec, ale za zmenu energie z jednej v druhú, tak pred ňou nemusíme mať strach. Keď príde čas a my to chceme, tak jednoducho zmeníme náš fokus. Z telesno-duchovného na čisto duchovný.Podľa Setha je zmyslom nášho bytia práve rast ducha v spojení s telom. Cez vášne, slasť, bolesť aj utrpenie. Častokrát, sa až zažívaním celej škály pocitov rodí hĺbka v nás.Seth sa pýta: „Odkiaľ viete, že to, čo sa vám prihodilo je negatívne alebo pozitívne? Z vášho aktuálneho bodu pohľadu to neviete posúdiť. Negatívna udalosť vás môže uchrániť pred ešte negatívnejšou a môže vás priviesť k niečomu pre vás pozitívnemu. Naopak vysnívaná výhra v lotérii vás naopak môže priviesť k úplnej katastrofe.“Táto kniha vychádza iba v tlačenej forme. V prípade výpadkov elektriky, internetu, alebo dokonca zrútenia hospodárskych a spoločenských systémov, si ju môžete užívať slobodne kedykoľvek a kdekoľvek. Aj pri sviečke. Možno prispeje k vzniku nového, lepšieho svetového poriadku. Poriadku radosti, rastu, porozumenia, osvietenstva  a ozajstnej, zvnútra a z vyspelých vyrovnaných ľudí vychádzajúcej lásky.

Kúpiť

Súvisiace články

Candida

Candida

Vitamín B7

Vitamín B7

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency