Niektorí ľudia si myslia, že jesť ovocie nalačno je nezdravé. Ovocie a plody ráno na raňajky, však zaručia dobrý a zdravý začiatok dňa! Každý, kto rád jedáva ovocie, no má problémy s trávením surovej stravy, by si mal rozmyslieť, kedy a ako najlepšie ho konzumovať. Ovocie je zdravé, to vie každý. Stačí si ho kúpiť a zjesť...ale nie je to také jednoduché.
Ovocie vždy prvé
Najdôležitejším pravidlom pri konzumácii ovocia je to, že by sa malo jesť vždy nalačno. V skutočnosti má tú zvláštnosť, že rýchlo prechádza žalúdkom, aby bolo následne strávené v tenkom čreve. Len tak môžu plody rozvinúť svoj detoxikačný účinok a dodať vášmu telu energiu v podobe jednoduchých sacharidov, vitamínov, minerálov a vody.
Ak si však ovocie vychutnávate len ako dezert, potom sa v žalúdku stretnú so škrobovými a bielkovinovými zvyškami a zabráni sa rýchlemu prechodu cez žalúdok. Fruktóza sa uvoľní v žalúdku a začne fermentovať spolu so zvyškom obsahu žalúdka. Akonáhle sa ovocie stretne s potravinovou kašou a žalúdočnou kyselinou v žalúdku, celý obsah žalúdka začne „hniť“. Samozrejme, že to môže spôsobiť problémy v žalúdku a črevách a začnú sa tvoriť nepríjemne páchnuce plyny.
Zo žalúdka rýchlo do krvného obehu
Ovocie zostáva v žalúdku maximálne hodinu, šťavy a smoothie dokonca len 30 minút, škrobové potraviny okolo dvoch hodín, mliečne výrobky okolo štyroch hodín, mäso až osem hodín a tuk ešte dlhšie. Jesť ovocie s tučným a mäsitým jedlom je preto pre trávenie mimoriadne kontraproduktívne.
V zásade nie je optimálne konzumovať sacharidy a bielkoviny spolu. Každá skupina potravín potrebuje špecifické tráviace enzýmy. Ak sa tieto zmiešajú v jedle, rôzne enzýmy nemôžu optimálne fungovať, čo značne sťažuje trávenie. Trávi sa v rovnakom poradí, v akom bola potrava prijatá. Ak teda zjete ovocie na záver, musí čakať v žalúdku veľa hodín, kým príde na rad jeho trávenie.
Kontinentálne raňajky
Naše klasické európske „kontinentálne raňajky“, pozostávajúce z:
- chleba s maslom a marmeládou, nutellou, medom, syrom alebo salámou,
- praženice so slaninou,
- muesli s ovocím,
sú tou najhoršou možnou kombináciou potravín.
Raňajky obsahujú:
- viacej druhov sacharidov (ovocie, cukor, nutella, med, muesli, chlieb),
- viacej druhov tukov (maslo, syr, slanina, nutella, olej na praženie)
- viacej druhov bielkovín (vajíčka, syr, saláma, šunka).
V žalúdku sa z toho vytvorí pekelný „mišmaš“, ktorý nám určite nedá energiu, pretože potrebujeme ďalšiu energiu, aby sme toto sústo strávili. Výsledkom teda nie je energia, ale malátnosť. Živiny a energia sa nám po takýchto raňajkách dostavia najskôr po 4 hodinách.
Nebojte sa ráno najesť do sýta
Ráno potrebujeme energiu, a tú potrebujeme rýchlo. A cukry z plodov dokáže telo ráno najrýchlejšie spáliť, to jest premeniť na energiu. Výskumná skupina okolo vedkyne Olga Ramich vykonala štúdie, v ktorých porovnávala účinky toho istého jedla ráno a popoludní. "Zistili sme, že hladina cukru v krvi stúpa výrazne viac po neskorom jedle ako ráno." Telo dokáže ráno lepšie metabolizovať sacharidy.
Raňajky sú preto ideálnym jedlom, aby ste deň začali veselo, fit a to so zdravým ovocím. Vyskúšajte ovocný šalát. Zapiť ho môžete čerstvo pripravenou šťavou. Alebo ovocné smoothie s pridaním listovej zelene.
Jablká, jahody, kiwi, čučoriedky, banány, pomaranče ... veľa farieb a chutí, veľa fytochemikálii, to jest silných antioxidantov, veľa vitamínov, železa, horčíka a vlákniny poskytujú dobrý základ pre zdravú výživu, teda úspešný deň a dobrý pocit v tele aj duši.
Ovocie aj večer?
Večer už nepotrebujeme toľko energie a preto by sme nemali konzumovať ani ovocie – to jest jednoduché cukry ani škrob (chleba, cestoviny, zemiaky, ryžu) – to jest zložité cukry. Ak ich nespálime, tak sa nám v noci budú ukladať ako tuk.
Na večeru by sme mali zjesť niečo, čo naše telo potrebuje pre regeneráciu. A tým je nízko kalorická zelenina. Doplniť ju môžeme zdravými tukmi a bielkovinami, ktoré sa nachádzajú v orieškoch, semiačkach a syroch. Mäso sa neodporúča, pretože sa trávi najdlhšie zo všetkých potravín a mohlo by nám to spôsobiť rušnú noc s potením sa, zobúdzaním sa a nepríjemnými snami. Ráno sme potom nie oddýchnutí a regenerovaní, ale unavený a zle naladení.
Nízko kalorická večera je pre vás tou najlepšou ochranou pred obezitou, zápalovými a kardiovaskulárnymi ochoreniami a rakovinou.
Tip Vitariána
Dokonalé farebné raňajky z čerstvého ovocia, plodov a listovej zeleniny
Ovocie si môžete jest celé, alebo si ho nakrájate alebo spravíte ovocný šalát, smoothie alebo šťavu.
- Chrumkavé na precvičenie zubov a masáž ďasien: jablká a hrušky
- Šťavnaté pre radosť: broskyňa, ananás, slivka
- Bobuľovité so silnými antioxidantami: čučoriedky, brusnice, maliny, černice, ríbezle, jahody
- Kyslé a horké na podporu tráviacich štiav: pomaranč, mandarínka, grapefruit a citrón
- Mazľavé na lepší prechod črevami: banán, mango, avokádo
- Zelené s obsahom chlorofylu na prečistenie: zelený šalát, polníček, listový špenát
A aby sme mali aj niečo teplé tak si k tomu dáme dva poháre zeleného čaju vyrobeného z celých listov (nie sáčkový čaj) a bez cukru. Kvalitné čaje si nekupujte v supermarkete (tam ich nenájdete), ale v špecializovaných obchodoch s čajmi. Moje najobľúbenejšie sú japonské Sencha čaje a thajské Oulongy. Na zdravie!