Pochádza z Mexika
Opuncia sa človekom začala kultivovať pred deväťtisíc rokmi v Mexiku. V súčasnosti je jej pestovanie rozšírené hlavne celej Južnej Amerike, USA, Severnej a Južnej Afrike, v Indii a nám bližšie v Španielsku, Taliansku a Grécku.
Opuncia je bohatá na vitamíny A, B, C, betakarotén, rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu, kys. listovú, mnohé esenciálne aminokyseliny a minerály ako vápnik, horčík, meď, draslík, zinok, fosfor a železo. Plody opuncie sú uznávané pre svoju schopnosť stabilizovať cukor v krvi, takže sú vhodné pre diabetikov.
Tento kaktus má priaznivý vplyv na prostatu, zlepšuje činnosť obličiek a močového ústrojenstva. Ovlivňuje aj činnosť mozgu a osvedčila sa pri depresiách a nespavosti. Upravuje metabolizmus, regeneruje pečeň, tým pádom postupne zlepšuje stav pleti, vlasov, nehtov a zrak. Pre svoje hydratačné účinky sa používa aj na výrobu rôznych šampónov, krémov a mydiel.
Liečivé účinky opuncie sú v Mexiku známe už celé stáročia.
Použitie opuncie
Plody opuncie sa väčšinou konzumujú čerstvé, ale je možné ich aj pripraviť rôznymi spôsobmi. Pripravujú sa z nich džúsy, džemy, alkoholičké nápoje, pridávajú sa do cukroviniek, čajových zmesí a výrába sa z nich aj sladidlo. Odštavením opuncie si môžete pripraviť veľmi lahodný exotický nápoj.
Opuncia má rôznorodé použitie. Používa sa ako krnivo pre dobytok, vysádza sa ako živý plot alebo vetrolam. Na opunciových plantážach sa v súčasnosti v niektorých oblastiach pestuje červec nopálový (Dactylopius coccus). Z chrobáčika červca nopálového, parazitujúceho na stonkách opuncie, sa získavá farbivo karmín alebo košenila. Používa sa v kozmetických prípravkoch, napr. aj v drahých dámskych rúžoch.
Základná charaktersitika
Upozornenie: Všetky odrody opuncie sú jedlé. Prosím vás, uistite sa, že kaktus, ktorý sa chystáte zbierať, nie je chránený alebo ohrozený druh. Opuncia má tŕne, takže si nasaďte rukavice, aby ste sa nepichli.
Latinský názov: Opuntia spp.
Čeľaď: Cactaceae/Kaktusovité
Jedlé: Celá rastlina, ale konzumujú sa hlavne plody a stonky.
Chuť: Plody sú šťavnaté a sladké. Zelené listy majú nádych kyslosti a ich chuť pripomína uhorku.
Popis: Ostnaté zaguľatené plody vyrastajú na plochých kaktusových listoch. Tŕne na plodoch kaktusov pripomínajú maličké chlpy a sú menšie ako tie na plochých listoch. Kvety sú veľké, nápadné a vyskytujú sa v mnohých farbách.
Tip Vitariána
Plody opuncie sú výborné v smoothies, šalátoch, alebo iba ako pochúťka. Na Slovensku nenájdete plody opuncie veľmi ľahko, ale keď budete v teplejších krajinách, určite sa po nich rozhliadnite.