Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Nuda ako brána ku kreativite

Prečo potrebujeme dať mysli priestor

30. 09. 2024 digitálna stimulácia kognítivné preťaženie kreativita digitálny detox  Andrej Maťko
Nuda ako brána ku kreativite
V dnešnej dobe neustálej konektivity a zábavy na dosah ruky sa môže zdať, že nuda je prekonaný koncept. Smartfóny, sociálne médiá a nekonečný prúd obsahu nám ponúkajú možnosť byť neustále stimulovaní. Ale čo ak práve táto neustála stimulácia bráni nášmu mozgu v niečom kľúčovom? Vedecké štúdie naznačujú, že nuda môže byť kľúčom k odomknutiu našej kreativity a tvorivosti.

Nuda a kreativita: Čo hovoria výskumy

Množstvo vedeckých štúdií podporuje myšlienku, že nuda môže byť katalyzátorom kreativity. Podľa výskumu Dr. Sandi Mannové z University of Central Lancashire, ľudia, ktorí sa nudili pred kreatívnou úlohou, vykazovali väčšiu kreativitu ako tí, ktorí sa pred úlohou venovali zaujímavej činnosti.

"Nuda nás núti hľadať nové a zaujímavé cesty k stimulácii. To môže viesť k väčšej kreativite a inovatívnemu mysleniu," hovorí Dr. Mannová.


Ďalšia štúdia publikovaná v časopise Academy of Management Discoveries zistila, že nuda môže viesť k väčšej produktivite v kreatívnych úlohách. Výskumníci zistili, že účastníci, ktorí absolvovali nudnú úlohu pred kreatívnym cvičením, generovali viac a rôznorodejšie nápady ako kontrolná skupina.



Neustála stimulácia a jej vplyv na myseľ

Na druhej strane, neustála stimulácia prostredníctvom technológií môže mať negatívny vplyv na našu schopnosť kreatívne myslieť. Dr. Gloria Mark z University of California, Irvine, skúmala vplyv digitálnych rozptýlení na produktivitu a kreativitu.

"Naše výskumy ukazujú, že ľudia kontrolujú svoje e-maily v priemere 74-krát denne a používajú v priemere 35 rôznych aplikácií týždenne. Táto neustála zmena pozornosti môže viesť k zníženiu kreativity a produktivity," vysvetľuje Dr. Mark.

Neustále prepínanie medzi rôznymi zdrojmi stimulácie môže viesť k tzv. "kognítivnemu preťaženiu", kedy naša myseľ nemá priestor na spracovanie informácií a generovanie nových nápadov. Výskum Dr. Mark ukázal, že po prerušení práce trvá v priemere 23 minút a 15 sekúnd, kým sa človek vráti k pôvodnej úlohe s plnou koncentráciou.

Štúdia publikovaná v časopise Computers in Human Behavior zistila, že študenti, ktorí mali počas prednášky k dispozícii laptopy a mali povolené surfovať po internete, dosiahli významne horšie výsledky v testoch porozumenia ako tí, ktorí laptopy nemali. Toto zistenie naznačuje, že neustála dostupnosť digitálnych rozptýlení môže negatívne ovplyvniť našu schopnosť spracovávať a pamätať si informácie.


Dôležitosť sebareflexie

Sebareflexia je kľúčovým prvkom v procese kreativity a osobného rastu. Dr. Susan Davidová z Harvard Medical School zdôrazňuje dôležitosť "emocionálnej agility" - schopnosti rozpoznať a reagovať na naše vnútorné skúsenosti.

"Keď sme neustále bombardovaní vonkajšími podnetmi, strácame spojenie s našimi vnútornými myšlienkami a pocitmi. Sebareflexia nám umožňuje lepšie porozumieť sebe samým a našim kreatívnym impulzom," tvrdí Dr. Davidová.


Bez priestoru na sebareflexiu môžeme stratiť príležitosti na osobný rast a kreatívne objavy. Dr. Davidová vo svojom výskume zistila, že ľudia, ktorí pravidelne praktizujú sebareflexiu, sú lepšie schopní zvládať stres, riešiť problémy a dosahovať svoje ciele.

Štúdia publikovaná v Journal of Personality and Social Psychology ukázala, že ľudia, ktorí si pravidelne vedú denník a venujú sa sebareflexii, vykazujú vyššiu mieru emocionálnej inteligencie a lepšie zvládajú životné výzvy. Tento výskum zdôrazňuje dôležitosť vytvorenia priestoru pre vnútorný dialóg a spracovanie našich skúseností.



Ako kultivovať nudu v digitálnom veku

Napriek všadeprítomnosti technológií existujú spôsoby, ako kultivovať nudu a vytvoriť priestor pre kreativitu:

1. Plánované "digitálne detoxy": Vyčlenenie času bez technológií môže pomôcť obnoviť našu schopnosť byť s vlastnými myšlienkami. Výskum publikovaný v časopise Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking zistil, že ľudia, ktorí si dali pauzu od sociálnych médií na jeden týždeň, vykazovali významné zlepšenie v oblasti well-beingu a zníženie príznakov depresie a úzkosti.

2. Mindfulness a meditácia: Tieto praktiky môžu pomôcť trénovať myseľ, aby bola prítomná a menej závislá na vonkajšej stimulácii. Štúdia publikovaná v časopise Consciousness and Cognition ukázala, že ľudia, ktorí pravidelne meditujú, majú lepšiu schopnosť sústrediť sa a sú menej náchylní na rozptýlenie.

3. Čas v prírode: Pobyt v prírode bez technológií môže poskytnúť priestor pre nudu a následne kreativitu. Výskum publikovaný v Proceedings of the National Academy of Sciences zistil, že ľudia, ktorí strávili 90 minút prechádzkou v prírode, vykazovali zníženie aktivity v časti mozgu spojenej s depresiou a obsesívnym myslením.

4. Kreatívne hobby: Venovanie sa aktivitám ako maľovanie, písanie alebo hudba môže podporiť tvorivé myslenie. Štúdia publikovaná v Journal of Positive Psychology ukázala, že zapojenie sa do kreatívnych aktivít môže viesť k zvýšeniu pozitívnych emócií a pocitu šťastia.

5. Obmedzenie notifikácií: Zníženie počtu upozornení na našich zariadeniach môže znížiť rozptýlenie a vytvoriť viac priestoru pre nudu. Výskum publikovaný v IEEE Pervasive Computing zistil, že vypnutie notifikácií na smartfónoch viedlo k významnému zníženiu stresu a zvýšeniu produktivity.



10 tipov ako pomôcť mysli sa ukľudniť a začať byť kreatívnou

1. Pravidelná meditácia: Začnite s 5-10 minútami denne a postupne predlžujte čas. Meditácia pomáha utíšiť myseľ a zlepšuje schopnosť sústredenia.

2. Journaling: Venujte každý deň 10-15 minút zapisovaniu svojich myšlienok a pocitov. Táto praktika podporuje sebareflexiu a môže viesť k novým nápadom.

3. Prechádzky v prírode: Pravidelné prechádzky v prírode bez technológií môžu pomôcť resetovať myseľ a podporiť kreatívne myslenie.

4. Cvičenie: Fyzická aktivita nie len zlepšuje zdravie, ale aj podporuje tvorbu nových neurónov v mozgu, čo môže viesť k zvýšenej kreativite.

5. Čítanie fikcie: Ponorenie sa do imaginárnych svetov môže stimulovať kreativitu a empatiu.

6. Experimentovanie s novými aktivitami: Skúšanie nových vecí pomáha vytvárať nové neurónové spojenia v mozgu a podporuje flexibilné myslenie.

7. Vytvorenie "nudného" času: Vyčleňte si čas bez akejkoľvek stimulácie a dovoľte mysli, aby sa nudila. Môže to viesť k nečakaným nápadom.

8. Pravidelný spánkový režim: Dostatok kvalitného spánku je kľúčový pre kognitívne funkcie a kreativitu.

9. Mindful eating: Jedzte bez rozptýlenia a plne sa sústreďte na chuť a textúru jedla. Táto praktika môže pomôcť trénovať pozornosť a prítomnosť.

10. Obmedzenie multitaskingu: Sústreďte sa na jednu vec naraz. Neustále prepínanie medzi úlohami môže znižovať kreativitu a produktivitu.

Záver

V dobe, kedy je zábava vždy na dosah ruky, môže byť ťažké nájsť čas na nudu. Avšak výskumy naznačujú, že práve tieto momenty môžu byť kľúčové pre našu kreativitu a osobný rast. Vytvorením priestoru pre nudu a sebareflexiu môžeme odomknúť nové úrovne tvorivosti a inovácie.

Namiesto toho, aby sme sa nudy báli, mali by sme ju prijať ako príležitosť. Možno práve v tých nudných chvíľach, keď nie sme rozptýlení našimi zariadeniami, môžeme objaviť naše najkreatívnejšie nápady a najhlbšie vhľady. Implementáciou uvedených tipov a vytvorením priestoru pre nudu v našom živote môžeme kultivovať našu kreativitu a podporiť osobný rast.



Zdroje:

1. Mann, S., & Cadman, R. (2014). Does Being Bored Make Us More Creative? Creativity Research Journal, 26(2), 165-173.

2. Baird, B., Smallwood, J., Mrazek, M. D., Kam, J. W., Franklin, M. S., & Schooler, J. W. (2012). Inspired by distraction: Mind wandering facilitates creative incubation. Psychological Science, 23(10), 1117-1122.

3. Mark, G., Gudith, D., & Klocke, U. (2008). The cost of interrupted work: More speed and stress. Proceedings of the SIGCHI Conference on Human Factors in Computing Systems, 107-110.

4. David, S. (2016). Emotional Agility: Get Unstuck, Embrace Change, and Thrive in Work and Life. Avery.

5. Westgate, E. C., & Wilson, T. D. (2018). Boring thoughts and bored minds: The MAC model of boredom and cognitive engagement. Psychological Review, 125(5), 689-713.

6. Gasper, K., & Middlewood, B. L. (2014). Approaching novel thoughts: Understanding why elation and boredom promote associative thought more than distress and relaxation. Journal of Experimental Social Psychology, 52, 50-57.

7. Eastwood, J. D., Frischen, A., Fenske, M. J., & Smilek, D. (2012). The Unengaged Mind: Defining Boredom in Terms of Attention. Perspectives on Psychological Science, 7(5), 482-495.

8. Sio, U. N., & Ormerod, T. C. (2009). Does incubation enhance problem solving? A meta-analytic review. Psychological Bulletin, 135(1), 94-120.

9. Csikszentmihalyi, M. (1996). Creativity: Flow and the Psychology of Discovery and Invention. Harper Collins Publishers.

10. Smallwood, J., & Schooler, J. W. (2015). The Science of Mind Wandering: Empirically Navigating the Stream of Consciousness. Annual Review of Psychology, 66(1), 487-518.




Súvisiace produkty

TIP

NOVÉ

Povaha osobnej reality

Povaha osobnej reality

22,00 €

NOVINKA – pokračovanie vypredaného bestselleru Seth hovorí je tu!PopisTáto kniha je považovaná za Sethovo „najväčšie“ dielo a je jednoznačne najlepším manuálom, aký kedy bol napísaný, o umení vedome vytvárať vlastnú realitu. Seth vysvetľuje, ako myšlienky, emócie a presvedčenia poskytujú jednotlivcom nástroje, ako skutočne prevziať zodpovednosť nielen za svoju myseľ, ale aj za svoj život.SethSeth, ktorý sám o sebe hovorí ako o multidimenzionálnej osobnosti, s nadhľadom chápe naše útrapy, je plný súcitu, má zmysel pre humor. Seth, počas prenosu textu vtelený do Jane, si  rád popíjal pivo, fajčil a spomínal na časy, kedy si aj on mohol užívať telesné slasti na zemi. Seth nemoralizuje, neprikazuje a nezakazuje. Sám tvrdí, že v mnohých svojich fyzických inkarnáciách bol okrem iného prostitútka, chudobná mnohodetná matka, ľahtikársky pápež, vrah aj obeť.  Kniha "Seth Speaks" spustila v USA v sedemdesiatych rokoch hnutie New Age. Seth je v jednej línii s knihami Rozhovory s duchmi, Rozhovory s Bohom. Podobný mediátor kvalitného duchovného materiálu je dnes pre našu generáciu Eckhart Tolle.O autorkeJane Roberts sa narodila v roku 1929 a vyrástla v Saratoga Springs, N.Y., kde navštevovala Skidmore College. Okrem písania poézie, poviedok, detskej literatúry, románov a metafyzických diel jej obrovsky populárna literatúra faktu zahŕňa tituly: Seth hovorí, Sethov materiál, Povaha osobnej reality, Povaha psychiky, Dobrodružstvá vo vedomí a mnohé ďalšie. Jane Roberts zomrela v roku 1984. Jej manžel, Robert Butts, je umelec a žije v Elmire, N.Y.Citáty z knihy„Predstavte si váš každodenný život ako stále sa meniaci trojrozmerný obraz, v ktorom Vy ste nielen maliarom čo ho kreslí, ale zároveň aj súčasťou obrazu.“"Vykonalo sa len zopár štúdií, ktoré by zistili, prečo je šťastný človek šťastný, ale práve jeho odpovede by boli veľmi relevantné.""Vaši lekári sú tiež obeťami vlastného systému viery. Neustále sa obklopujú negatívnymi predstavami. Ak je choroba považovaná za útočníka, potom sa jednotlivec zdá byť bezmocný. Pacient je niekedy nútený obetovať jeden orgán za druhým pre svoje a lekárove presvedčenie.“"K prirodzenému uzdraveniu pomocou zvuku môže dôjsť aj vtedy, keď robíte tak jednoduchú vec, ako je počúvanie dažďa. Nepotrebujete drogy, hypnózu, ani meditáciu. Potrebujete iba dovoliť a usmerniť slobodu vašej vedomej mysle. Keď ju necháte samu, budú v nej prúdiť myšlienky a obrazy, ktoré poskytnú vlastnú terapiu. “"Nové presvedčenie v súčasnosti, môže spôsobiť zmeny v minulosti,  a to na neuronálnej úrovni. Čas je simultánny. Súčasné presvedčenie môže skutočne zmeniť minulosť. V niektorých prípadoch uzdravenia, napríklad pri spontánnom zmiznutí rakoviny, alebo akéhokoľvek iného ochorenia, dochádza k zmenám, ktoré idú do minulosti a tam ovplyvňujú bunkovú pamäť, genetické kódy alebo neurónové vzorce. “"Ak si chorý, spomeň si, kedy si nebol. Hľadaj vo svojom živote dôkazy svojho zdravia. “"Ste multidimenzionálna osobnosť. Dôverujte zázraku svojho vlastného bytia. Nerobte počas svojho života rozdiely medzi fyzickým a duchovným, pretože duchovno hovorí fyzickým hlasom a telesné telo je výtvorom ducha “„Popieraním svojho tela sa nestanete duchovnejším. Toto je život, ktorý žijete! Dôverujte životu, ktorý cez Vás prúdi. Ak tak urobíte, ostatné reality o sebe dajú vedieť. Doplnia rozmer a hĺbku vašej súčasnej realite.“„Tvoje Ja nie je limitované! Nemá hranice ani oddelenia! Ty si tvorca svojho života! To je konštatácia faktu!“O kniheTechniky rozširovania vedomia a vnímania popisované v sethových knihách sa ľahko čítajú, ale trénovať ich denno-denne je už ťažšie. Ale práve tento tréning nás vedie k osvieteniu. Cvičenia sú prostriedok k úspechu. Tak ako športovec musí denne trénovať svoje svaly aj pohybovú zručnosť, tak aj my musíme denne trénovať naše vedomie. A upratovať v ňom a „prepisovať“ ako ryhy v platni staré, nefunkčné predstavy, zozbierané počas života od iných a odpozorované z aktuálne akceptovaných spoločenských a náboženských noriem správania a zmýšľania, do ktorých sme sa narodili. Ktoré nikto nespochybňuje, akokoľvek iracionálne by aj boli.   Konfliktné názoryČo nás vlastne paralyzuje? Čo nám bráni, aby sme boli vitálni, zdraví, kreatívni, produktívni, veľkorysí, nápomocní, láskaví a vnútorne vyvážení, kedy telo aj duch vibrujú na jednej frekvencií a kedy nám životné situácie a vykonávané aktivity dávajú energiu, na rozdiel od bežnej činnosti, kedy nám ju uberá? Sú to konfliktné názory.  Napríklad o starnutí. Z jednej strany chceme byť večne zdraví a mladí, z druhej strany si myslíme  a „veda to potvrdzuje“ a „oči to vidia“ že proces rozpadu, inak povedané strata vitality, ostrosti zmyslov, intelektuálnej bystrosti a pohyblivosti, spojenej s pribúdaním chorôb idú neúprosne vpred. Ale naše bunky, tvoriace naše orgány, potrebujú jasný povel. Keď sa tešíme, tak sa tešia aj oni. Keď sme v zdanlivo zúfalej situácii, sú aj oni zúfalé. A tým našu zúfalosť ešte znásobujú. Ak hnev, ktorý by mal ísť von, v sebe potláčame, tak si táto energia nájde cestu. Buď sa táto energia obráti proti nám vo forme auto-imúnnych, alebo iných chorôb, alebo explodujú v násilí voči iným, či už blízkym alebo vzdialeným, naším alebo cudzím.Ľahko sa hovoria „osvietené duchovné reči“ ľuďom, ktorý sa stiahli z reálneho života. Ale byť osvietený v reálnom každodennom živote, kde sa na vás zo všetkých strán valia negatívne informácie a problémy, a kde sa chronicky šíri strach, je ťažšie. Až vtedy sa ukáže sila odolávania, sila vzdoru a sila uchovania si čistoty svojho vedomia, zmýšľania, reagovania. Ak si myslíš že si osvietený, tak choď bývať dva mesiace k svojim rodičom.Kniha ktorú držíte v ruke, je tým najlepším návodom, ako si upratať svoje zmýšľanie, svoje vedomie, svoje ego. Ako pracovať s emóciami a predstavami.  Ako si, aj v zdanlivo šialenom svete, uchovať svoj svet. Ako sa nedať zasiahnúť nekončiacim zastrašovaním a katastrofickými scenármi, valiacimi sa na vás zo všetkých strán.Každá apokalypsa raz skočila a niekto ju aj prežil. Prežili ju práve tí, ktorí ju chceli prežiť! Ktorí si nepripúšťali žeby to nedali. Ktorí mali v sebe, čo sa po nemecky volá „Zuversicht“. V preklade niečo ako pozitívne očakávanie budúcnosti. A ktorí nemali strach, ani len zo smrti. Ak nemáme strach zo smrti, tak nami nikto nemôže manipulovať. Ak smrť nebudeme považovať za definitívny koniec, ale za zmenu energie z jednej v druhú, tak pred ňou nemusíme mať strach. Keď príde čas a my to chceme, tak jednoducho zmeníme náš fokus. Z telesno-duchovného na čisto duchovný.Podľa Setha je zmyslom nášho bytia práve rast ducha v spojení s telom. Cez vášne, slasť, bolesť aj utrpenie. Častokrát, sa až zažívaním celej škály pocitov rodí hĺbka v nás.Seth sa pýta: „Odkiaľ viete, že to, čo sa vám prihodilo je negatívne alebo pozitívne? Z vášho aktuálneho bodu pohľadu to neviete posúdiť. Negatívna udalosť vás môže uchrániť pred ešte negatívnejšou a môže vás priviesť k niečomu pre vás pozitívnemu. Naopak vysnívaná výhra v lotérii vás naopak môže priviesť k úplnej katastrofe.“Táto kniha vychádza iba v tlačenej forme. V prípade výpadkov elektriky, internetu, alebo dokonca zrútenia hospodárskych a spoločenských systémov, si ju môžete užívať slobodne kedykoľvek a kdekoľvek. Aj pri sviečke. Možno prispeje k vzniku nového, lepšieho svetového poriadku. Poriadku radosti, rastu, porozumenia, osvietenstva  a ozajstnej, zvnútra a z vyspelých vyrovnaných ľudí vychádzajúcej lásky.

Kúpiť

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency