Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Konzervy - efektnívny spôsob uchovávania potravín?

Zdravotné riziká spojené s konzumáciou potravín v konzervách

25. 09. 2024 konzervovanie potravín plechové konzervy  Andrej Maťko
Konzervy - efektnívny spôsob uchovávania potravín?
Konzervované potraviny sú neoddeliteľnou súčasťou modernej stravy. Ich praktickosť, dlhá trvanlivosť a dostupnosť z nich robia populárnu voľbu pre mnohých spotrebiteľov. Avšak, ako pri každom type potravín, aj konzumácia konzervovaných produktov prináša isté zdravotné riziká. V tomto článku sa pozrieme na hlavné zdravotné riziká spojené s konzumáciou potravín v konzervách, ich príčiny a možné dôsledky pre ľudské zdravie.


Vysoký obsah soli

Jedným z najvýraznejších rizík spojených s konzervovanými potravinami je ich často vysoký obsah soli. Soľ sa používa ako konzervant a na zvýraznenie chuti, ale jej nadmerná konzumácia môže viesť k vážnym zdravotným problémom. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by dospelí nemali konzumovať viac ako 5 gramov soli denne, čo je ekvivalent jednej čajovej lyžičky [1].

Nadmerná konzumácia soli môže viesť k vysokému krvnému tlaku, zvýšenému riziku srdcových chorôb a mozgovej príhody. Štúdia publikovaná v časopise Circulation zistila, že zníženie príjmu soli o 1 gram denne by mohlo zabrániť približne 9 300 úmrtiam na kardiovaskulárne choroby ročne v Spojenom kráľovstve [2].

Pre zníženie príjmu soli z konzerv odborníci odporúčajú vyberať si konzervy s nízkym obsahom soli alebo bez pridanej soli, pred konzumáciou opláchnuť obsah konzervy vodou a obmedziť celkové množstvo konzervovaných potravín v strave.


Prídavné látky

Mnohé konzervované potraviny obsahujú rôzne prídavné látky, ktoré slúžia na predĺženie trvanlivosti, zlepšenie vzhľadu alebo chuti. Tieto látky môžu u niektorých jedincov vyvolávať nežiaduce reakcie. Medzi bežné prídavné látky v konzervách patria konzervačné látky (napr. dusitany, sorbáty), stabilizátory, farbivá a zvýrazňovače chuti (napr. glutamán sodný).

Štúdia publikovaná v časopise The Lancet naznačila možné spojenie medzi niektorými potravinárskymi farbivami a hyperaktivitou u detí [3]. Hoci sú tieto zistenia stále predmetom diskusie, mnohí odborníci odporúčajú opatrný prístup k potravinám s vysokým obsahom prídavných látok.

Pre minimalizáciu rizík spojených s prídavnými látkami je dôležité čítať etikety a vyberať si produkty s minimom prídavných látok. Uprednostňovanie konzerv s jednoduchým zložením a striedanie konzervovaných potravín s čerstvými môže tiež pomôcť znížiť expozíciu týmto látkam.



BPA (Bisfenol A)

BPA je chemická látka používaná pri výrobe niektorých plastov a epoxidových živíc, ktoré sa používajú na vnútorný náter konzerv. Táto látka môže prenikať do potravín a je predmetom obáv z hľadiska jej potenciálnych účinkov na zdravie.

Štúdia publikovaná v časopise Environmental Health Perspectives zistila, že u ľudí, ktorí konzumovali konzervované polievky počas piatich dní, sa hladiny BPA v moči zvýšili o viac ako 1000% v porovnaní s tými, ktorí jedli čerstvé polievky [4].

Potenciálne zdravotné riziká spojené s BPA zahŕňajú narušenie endokrinného systému, možné účinky na reprodukčné zdravie a potenciálne vplyvy na vývoj mozgu u detí. Niektoré štúdie tiež naznačujú možné spojenie s určitými typmi rakoviny, hoci tento výskum je stále prebiehajúci.

Pre zníženie expozície BPA odborníci odporúčajú hľadať konzervy označené ako "BPA-free", uprednostňovať sklenené obaly alebo kartónové obaly (Tetra Pak) a obmedziť celkovú konzumáciu konzervovaných potravín.

 

Strata živín

Proces konzervovania môže viesť k strate niektorých dôležitých živín, najmä vitamínov. Hoci konzervované potraviny stále obsahujú mnoho cenných živín, je dôležité si uvedomiť, že môžu byť menej výživné ako ich čerstvé ekvivalenty.

Štúdia publikovaná v Journal of the Science of Food and Agriculture zistila, že konzervovanie môže viesť k strate až 90% vitamínu C v niektorých potravinách [5]. Vitamín C je obzvlášť citlivý na teplo a oxidáciu, ktoré sú súčasťou procesu konzervovania. Okrem vitamínu C sa často strácajú aj niektoré B vitamíny, najmä tiamín a riboflavín.

Pre minimalizáciu straty živín odborníci odporúčajú konzumovať konzervované potraviny čo najskôr po zakúpení a kombinovať ich s čerstvými potravinami. Výber konzerv, ktoré boli spracované metódami šetrnými k živinám (napr. rýchle zmrazenie pred konzervovaním), môže tiež pomôcť zachovať viac živín.

 

Kontaminácia kovmi

Hoci je to zriedkavé, existuje riziko kontaminácie potravín kovmi z poškodených konzerv alebo z procesu výroby. Medzi kovy, ktoré môžu kontaminovať potraviny, patria olovo, cín a hliník.

Štúdia publikovaná v časopise Food and Chemical Toxicology zistila, že niektoré konzervované potraviny môžu obsahovať zvýšené hladiny cínu, najmä ak sú skladované pri vysokých teplotách [6]. Hoci nízke hladiny cínu nie sú považované za škodlivé, vysoké dávky môžu spôsobiť gastrointestinálne problémy.

Pre zníženie rizika kontaminácie kovmi je dôležité nekupovať ani nekonzumovať potraviny z poškodených konzerv, vyhýbať sa konzervám s viditeľnou koróziou alebo hrdzou a správne skladovať konzervy, aby sa zabránilo ich poškodeniu.



Vysoký obsah cukru

Niektoré konzervované potraviny, najmä ovocie a hotové jedlá, môžu obsahovať vysoké množstvo pridaného cukru. Nadmerná konzumácia cukru je spojená s radom zdravotných problémov, vrátane obezity, diabetu 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení.

Štúdia publikovaná v JAMA Internal Medicine zistila, že ľudia, ktorí získavali 17-21% svojich denných kalórií z pridaných cukrov, mali o 38% vyššie riziko úmrtia na kardiovaskulárne choroby v porovnaní s tými, ktorí konzumovali menej ako 10% kalórií z pridaných cukrov [7].

Pre zníženie príjmu cukru z konzervovaných potravín odborníci odporúčajú vyberať si konzervy bez pridaného cukru alebo v prírodnej šťave, čítať etikety a porovnávať obsah cukru, a obmedziť konzumáciu konzervovaného ovocia v sirupe.

 

Histamínová otrava

Histamínová otrava je menej známe, ale potenciálne vážne riziko spojené najmä s konzervovanými rybami. Vzniká, keď sa baktérie dostanú do kontaktu s rybami bohatými na histidín a premenia ho na histamín.

Podľa štúdie publikovanej v Journal of Food Protection, histamínová otrava je jednou z najčastejších foriem otravy spôsobenej konzumáciou rýb [8]. Príznaky môžu zahŕňať vyrážku, svrbenie, nevoľnosť, vracanie a bolesti hlavy.

Pre prevenciu histamínovej otravy je dôležité kupovať konzervy od spoľahlivých výrobcov, správne skladovať konzervy pri odporúčanej teplote a nekonzumovať ryby z poškodených alebo vydutých konzerv.

 

Baktérie a kvasinky

Hoci je proces konzervovania navrhnutý tak, aby zabránil rastu mikroorganizmov, pri poškodení konzervy alebo nesprávnom spracovaní môže dôjsť ku kontaminácii potraviny baktériami alebo kvasinkami.

Jedným z najnebezpečnejších rizík je botulizmus, spôsobený toxínom produkovaným baktériou Clostridium botulinum. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), hoci je botulizmus zriedkavý, môže byť život ohrozujúci [9].

Pre prevenciu bakteriálnej kontaminácie je kľúčové nekupovať ani nekonzumovať potraviny z poškodených konzerv, skladovať konzervy na chladnom a suchom mieste, dodržiavať dátum spotreby a pri domácom konzervovaní dodržiavať správne postupy a hygienické štandardy.

Záverom možno povedať, že konzervované potraviny môžu byť súčasťou zdravej stravy, ak sa konzumujú s mierou a rozumom. Je však dôležité byť si vedomý potenciálnych zdravotných rizík a prijať opatrenia na ich minimalizáciu.


Odporúčania

Napriek potenciálnym rizikám spojeným s konzervovanými potravinami, tieto produkty môžu byť stále súčasťou vyváženej stravy, ak sa konzumujú s rozvahou. Pre minimalizáciu zdravotných rizík a maximalizáciu výhod konzervovaných potravín odborníci odporúčajú nasledujúce postupy:

1. Čítajte etikety: Vždy si pozorne prečítajte zloženie produktu a nutričné informácie. Hľadajte konzervy s nízkym obsahom soli, bez pridaného cukru a s minimom prídavných látok.

2. Vyplachujte obsah: Ak je to možné, pred konzumáciou opláchnite obsah konzervy vodou. Tým môžete znížiť obsah soli a niektorých prídavných látok.

3. Vyberte si správne obaly: Uprednostňujte konzervy označené ako "BPA-free" alebo alternatívne obaly, ako sú sklenené nádoby či kartónové obaly (Tetra Pak).

4. Kontrolujte integritu konzervy: Nekupujte ani nekonzumujte potraviny z poškodených, hrdzavých alebo vydutých konzerv.

5. Správne skladovanie: Uchovávajte konzervy na chladnom a suchom mieste, aby ste predĺžili ich trvanlivosť a znížili riziko bakteriálnej kontaminácie.

6. Rozmanitosť v strave: Kombinujte konzervované potraviny s čerstvými a mrazenými alternatívami pre vyváženú stravu bohatú na živiny.

7. Dodržiavajte dátumy spotreby: Aj keď majú konzervy dlhú trvanlivosť, je dôležité rešpektovať dátumy uvedené na obale.

8. Buďte opatrní pri domácom konzervovaní: Ak sa venujete domácemu konzervovaniu, dodržiavajte osvedčené postupy a hygienické štandardy, aby ste minimalizovali riziko bakteriálnej kontaminácie.

Je dôležité si uvedomiť, že hoci konzervované potraviny môžu predstavovať určité zdravotné riziká, pri správnom zaobchádzaní a konzumácii môžu byť cennou súčasťou stravy. Konzervované potraviny sú často cenovo dostupné, majú dlhú trvanlivosť a môžu pomôcť zabezpečiť prístup k ovociu a zelenine mimo sezóny.

Navyše, niektoré štúdie naznačujú, že určité konzervované potraviny môžu mať dokonca vyšší obsah niektorých živín v porovnaní s ich čerstvými náprotivkami. Napríklad, štúdia publikovaná v Journal of the Science of Food and Agriculture zistila, že konzervované paradajky obsahujú vyššie hladiny lykopénu, silného antioxidantu, v porovnaní s čerstvými paradajkami [10].

Kľúčom k zdravému využívaniu konzervovaných potravín je teda informovanosť, rozmanitosť a umiernenosť. Pravidelné začleňovanie rôznych typov potravín do stravy - čerstvých, mrazených a konzervovaných - môže pomôcť zabezpečiť vyváženú a nutrične bohatú stravu.

 

 
Zdroje


[1] World Health Organization. (2020). Salt reduction. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction

[2] He, F. J., & MacGregor, G. A. (2011). Salt reduction lowers cardiovascular risk: meta-analysis of outcome trials. The Lancet, 378(9789), 380-382. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)61174-4/fulltext

[3] McCann, D., Barrett, A., Cooper, A., et al. (2007). Food additives and hyperactive behaviour in 3-year-old and 8/9-year-old children in the community: a randomised, double-blinded, placebo-controlled trial. The Lancet, 370(9598), 1560-1567. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(07)61306-3/fulltext

[4] Carwile, J. L., Ye, X., Zhou, X., Calafat, A. M., & Michels, K. B. (2011). Canned soup consumption and urinary bisphenol A: a randomized crossover trial. JAMA, 306(20), 2218-2220. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/1383371

[5] Rickman, J. C., Barrett, D. M., & Bruhn, C. M. (2007). Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds. Journal of the Science of Food and Agriculture, 87(6), 930-944. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.2825

[6] Blunden, S., & Wallace, T. (2003). Tin in canned food: a review and understanding of occurrence and effect. Food and Chemical Toxicology, 41(12), 1651-1662. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691503001647

[7] Yang, Q., Zhang, Z., Gregg, E. W., Flanders, W. D., Merritt, R., & Hu, F. B. (2014). Added sugar intake and cardiovascular diseases mortality among US adults. JAMA Internal Medicine, 174(4), 516-524. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1819573

[8] Lehane, L., & Olley, J. (2000). Histamine fish poisoning revisited. International Journal of Food Microbiology, 58(1-2), 1-37. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168160500002968

[9] Centers for Disease Control and Prevention. (2021). Botulism. https://www.cdc.gov/botulism/index.html

[10] Dewanto, V., Wu, X., Adom, K. K., & Liu, R. H. (2002). Thermal processing enhances the nutritional value of tomatoes by increasing total antioxidant activity. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50(10), 3010-3014. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0115589


Súvisiace produkty

Vitamín D3 + K2 MK7 20 000 IU + 200 µg All-Trans, 120 kapsúl

Vitamín D3 + K2 MK7 20 000 IU + 200 µg All-Trans, 120 kapsúl

33,00 €

Optimalizovaný pomer látok miešaný pre dospelých jedincov je vhodný predovšetkým v mesiacoch chudobných na slnečné svetlo. Tento výrobok je výsledkom originálnej receptúry z nemeckého laboratória a je vyrobený z prírodných rastlinných olejov a vitamínu E. Neobsahuje žiadne geneticky modifikované látky, farbivá ani aromatické látky. Vitamín D3 pochádza z lišajníkového oleja a vitamín K2 z prírodných sójových bôbov natto.ZloženieMikrokryštalická celulóza, MCT olej, vitamín E (vo forme prírodného D-alfa-tokoferolu), vitamín D3 (vegetariánsky), vitamín K2 MK7 All-Trans, HPMC kapsule.ÚčinkyVždy začiatkom jesene môžeme pozorovať, ako sa dni krátia a ako nás slnko zohrieva čoraz kratšie. Znižujúca intenzita slnečných lúčov a ich kratšie pôsobenie však neovplyvňuje len našu náladu, ale i náš zdravotný stav. Spolu s ubúdajúcim slnečným žiarením ubúdajú i naše zásoby vitamínu D, a preto je v chladnejšom období, kedy slnko vychádza len zriedka, vhodné tento vitamín dopĺňať z iných zdrojov.Zvýšené hladiny vitamínu D sa odrazia na rýchlejšom metabolizme, prívale energie, silnejšej imunite, ostrejších inštinktoch, zrýchlenom hojení rán a rýchlejšej regenerácii. Vitamín je dôležitý i pri množstve prebiehajúcich ochorení, ako napríklad anémia, astma, rakovina pŕs, rakovina krčka maternice, pri koronárnych ochoreniach, depresiách, zubných kazoch, osteopénii a osteoporóze, krivici, atď.Prirodzeným tímovým hráčom je v prípade vitamínu D, vitamín K. Táto kombinácia vitamínov zaisťuje okrem iného vylučovanie prebytočného vápnika, ktorému bráni v ukladaní na nesprávnych miestach v organizme (napr. kĺby a cievy). Vitamín K navyše v tele aktivuje niekoľko dôležitých vitamínov a bráni zrážanlivosti krvi v prípadoch, kedy môže tento proces ohroziť zdravie či dokonca život jedinca.Odporúčané dávkovanie a skladovanieUžívajte 1 kapsulu s jedlom každých 20 dní.Poznámka:  Nevhodné pre deti do 7 rokov. Neprekračujte odporúčanú dennú dávku. Skladujte v chlade a suchu.Obsah balenia120 kapsúl (2 400 000 IU vitamínu D3 + 24 000 µg K2) / nádoba

Kúpiť

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency