Sladký a liečivý
Divo rastúcu ríbezľu egrešovú (egreš) nájdete rásť v celej Európe, juhovýchodnej Ázii a v Severnej Amerike. Prvé záznamy o pestovaní egrešov pochádzajú z 15. storočia z oblasti pri Moskve.
Egreš obsahuje veľké množstvo vitamínu C, E, A, kys. listovej, ďalej vitamíny zo skupiny B, z minerálov je to hlavne železo, draslík, horčík, mangán, meď a vápnik. Obsahuje aj rozpustnú vlákninu, ktorá efektívne znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu a zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu.
Egreše prečisťujú črevá od toxínov, zbavujú telo ťažkých kovov (hlavne mozog), majú odvodňujúce, močopudné účinky a podporujú obličky. Egreš sa tiež odporúča na zápchu, vďaka vysokému podielu vitamínu C je výbornou prevenciou proti chrípke, nachladnutiu a ochoreniam dýchacích ciest.
Toto liečivé ovocie spevňuje steny buniek a väzivové tkanivá, čím pomáha predchádzať cievnym ochoreniam, ktoré sú v dnešnej dobe najviac rozšírené. Konzumáciou egrešov tiež zlepšíte svoj zrak, podporíte rast vlasov a zlepšíte stav vašej pokožky.
Egreše sa odporúčajú aj mužom, ktorý majú problémy s prostatou.
Využitie egrešov
Možete ich jesť surové ako sladkú pochúťku. Takisto je možné z nich pripraviť lahodný džem, želé, sirup, šalát a víno. Čerstvá šťavá z egreša je výborná pri problémoch s pečeňou.
Pleťová maska z egrešov :
Stači ak vytlačíte dužinu a potriete si ňou pokožku na tvári alebo kdekoľvek inde. Nechajte pôsobiť 10-15 minút. Vyhladí vám vrásky, hydratuje a pokožku budete mať žiarivejšiu.
Základná charakteristika
Slovenský názov: Ríbezľa egrešová
Latinský názov: Ribes uva-crispa
Čeľaď: Grossulariaceae/Egrešovité
Jedlé: Bobule.
Chuť: Líši sa od kyslej po sladkú.
Popis: Egreše rastú na štíhlych vzpriamených kríkoch. Na stonkách a konároch kríka sa nachádzajú drevnaté tŕne. Listy egreša sa podobajú na päťlaločné javorové listy. Bobule sú veľké, okrúhle, pruhované a majú na jednom konci tvrdú špičku. Bobule sú často lepkavé a sladké. Kríky ríbezle egrešovej produkujú jedlé plody egreše v zelenej, žltej alebo červenej farbe podľa odrody a pestujú sa na komerčné a domáce použitie.
Obdobie zberu plodov: Jún - September.
Tip Vitariána
Pridajte egreše do vašich obľúbených smoothies, zvýšite ich nutričnú hodnotu a zlepšíte chuť. Určite vyskúšajte aj egrešovú pleťovú masku.