Čím začať? Získajte náskok!
Už cez zimu si môžeme začať pripravovať svoju zeleninovú úrodu. Niektoré semiačka, ako je napríklad paprika a paradajky, sa najskôr vysievajú vnútri. Až po niekoľkých týždňoch sa rastlinky presádzajú von po tom, ako im už nehrozia mrazy. Ideálny čas na sadenie prvej zeleniny, ktorá znesie studenšie podnebie von do záhrady, býva v neskoršom februári alebo po tom ako je pôda pripravená na sadenie - teda ako náhle je rozmrznutá a ľahko sa rozpadá. Ak je príliš mokrá, znižuje to priaznivé prevzdušňovanie.
Bylinky
Ešte predtým, ako sa začneme venovať zelenine, sú tu bylinky. Tie určite patria k najpopulárnejším rastlinám, ktoré si môžete pestovať vnútri aj počas zimných mesiacov. Vyskúšajte si pestovanie týchto piatich najpopulárnejších: bazalky, pažítky, oregana, petržlenovej vňate a tymiánu.
Paradajky a paprika
Získajte náskok s úrodou tým, že si začnete vnútri pestovať vaše paradajky a papriku zo semiačok. Čerstvá chrumkavá paprika je záhradným obľúbencom. Paprika zaberá málo miesta a môže produkovať vysoké výnosy, ak sa sadí blízko seba. V záhrade si môžete zasadiť veľa rôznych odrôd: môže byť malá, veľká, štipľavá, sladká a rôznych farieb. Paprikové semiačka sa vysievajú ešte o niečo skôr ako paradajky, na dosiahnutie najlepších výsledkov začnite papriku sadiť vnútri od konca januára do ¾ februára. Po 8-10 týždňoch sa po posledných mrazoch bude môcť presadiť von.
Paradajky sú najpopulárnejšia záhradná zelenina. Pestovanie paradajok nie je len zábava, ale paradajky patria aj k najchutnejšiemu "ovociu" na svete. Môžu mať rôzne farby, tvary a veľkosti. A ak o tom ešte neviete, domáce chutia najlepšie.
Paradajkám trvá 6-8 týždňov, kým zo semiačka vyrastú na rastlinu, ktorá sa dá presadiť von, takže je najlepšie semienka zasiať vo februári, prípadne do polovice marca. Von sa môžu presadiť v období po posledných mrazoch.
Zasaďte jarnú zeleninu hneď, ako sa pôda dá obrábať
Medzi bežné skoré jarné plodiny patrí hrášok, špenát, šaláty, rukola, reďkovka, cibuľa a pór. Aby ste úrodu mohli zberať dlhšie, naplánujte si do záhrady rôzne odrody s rôznym dátumom dozrievania. Po tejto zelenine pokračujte s brokolicou, kapustou, kučeravým kelom, kvakou a zemiakmi. Ak žijete v oblastiach, kde sú dlhšie prízemné mrazy, skoré hľuzy zamulčite.
Zelené listy: šalát, špenát, rukola!
Začnite siať rôzne druhy šalátov, špenát a rukolu. Tie nepotrebujú veľa slnka a už o mesiac alebo 2 si budete môcť dopriať výnimočne chutné zelené smoothies každý deň! Sú to skvelé jarné plodiny.
Jednoročné a viacročné kvety
Teraz je aj správny čas, aby sa umožnilo klíčenie vašim jarným kvetom a aby boli pripravené na jar. Dajte si pozor, aby ste ich zasadili až po posledných mrazoch. Niektoré z kvetov, s ktorými môžete začať už v januári, aby mohli ísť von po posledných mrazoch sú napríklad cínie, nechtík, sedmokrásky, maky a echinacea. Niektoré z nich sú jedlé a môžu tiež obohatiť vaše mixované nápoje a šaláty.
Čo ďalej?
Po tejto zelenine môže v sadení nasledovať mrkva, cvikla, petržlen a stále kučeravý kel. Keď sa oteplí a nehrozia mrazy, presadíme von aj paradajky a papriku, to býva niekedy až v máji.
Chráňte sadenice pred mrazom
Skoré jarné sadenice sú ohrozené mrazom, ktorý sa ešte v noci môže objaviť. Ak očakávate tvrdé mrazy, zakryte sadenice cez noc s niečím, čo máte po ruke – prevráteným vedrom alebo kartónmi, na ktoré položíte kamene, alebo s veľkým kvetináčom. Ak máte skleník, je to ideálne miesto na pestovanie jarnej zeleniny pri nestálom skorom jarnom počasí.
Nemáte záhradu? Pestujte v kvetináčoch a na balkóne
Na to, aby ste si vedeli niečo vlastné dopestovať, nepotrebujete veľa miesta. Je lepšie, ak má váš balkón dostatok slnečného svetla. V jednom kvetiáči môžeme skombinovať aj viacero rastlín, ale zistite si, ktoré rastliny sa navzájom podporujú. Niektoré rastliny sa môžu ťahať do výšky, ak sa majú na čo zachytiť, napríklad fazuľa, hrach, uhorky a tekvica. Rozmyslite si, či si zasejete vlastné semienka, alebo si nakúpite už predpestované rastliny aj podľa toho, koľko miesta máte na balkóne.
Zeleninovú úrodu si môžete začať plánovať a chystať už v januári a februári. Ak nemáte vlastnú záhradu, vyskúšajte pestovanie v kvetináčoch alebo väčších nádobách na balkóne. Bio zelenina dopestovaná bez pesticídov je omnoho chutnejšia a výživnejšia. Ak ste ešte nepestovali, vyskúšajte to.
Tip Vitariána
Počas zimy, kedy sa nedá pestovať zelenina, si môžete obohatiť stravu hlavne čerstvými klíčkami alebo zelenými listami, ktoré nájdete vonku po celý rok (púpavové listy, žihľava, atď.).