Mini pizze s orechovým syrom
Ingrediencie na orechový syr:
- 1/2 šálky mandlí
- 1/2 šálky kešu orieškov
- 6 PL vody
- 3 PL citrónovej šťavy
- 2 a 1/2 PL sušeného droždia
- 1/3 ČJ himalájskej soli
- 1/4 ČL sladkej papriky
- 1/8 ČL čili papriky
Mandle, kešu orechy, vodu, citrónovú šťavu, sušené droždie a soľ mixujte vo vysokovýkonnom mixéri, až kým konzistencia nie je jemná a homogénna. Potom syr preložte do misy, posypte červenou paprikou a čili práškom a premiešajte lyžicou.
Ingrediencie na mini pizze:
- 1 malá cuketa nakrájaná na 0,5 cm krúžky
- 2 veľké paradajky bez semien pokrájané na malé kúsky
- čerstvá bazalka
Na nakrájané kolieska cukety naneste bohatú vrstvu mandľového kešu syra, posypte zopár kúskami paradajok a posekanými lístkami bazalky. Kešu syr si môžete pripraviť i deň vopred a skladovať v chladničke, no na cuketu ho natrite tesne predtým, ako prídu hostia. Časom totiž uvoľňuje vlhkosť. Ak nie ste milovníkom cukety, môžete použiť ako korpus pre mini pizze mrkvu alebo uhorku.
Tortilla čipsy so štyrmi druhmi omáčok
Skvelou alternatívou čipsov sú počas silvestrovskej noci vitariánske tortilla čipsy so zaujímavými omáčkami. Pripraviť si môžete humus, domáce wasabi, guacamole alebo paradajkovú čili omáčku, ktorá v zime dobre zahreje. Okrem tortíll alebo raw chlebíkov si do omáčok môžete namáčať i čerstvé hranolky zo zeleniny. Hodí sa mrkva, biela reďkovka alebo stopkový zeler.
Exotický farebný šalát Pad Thai zo zeleninových špagiet
Tento rok sa môžete vyhnúť zvädnutému listovému šalátu a pripraviť si niečo oveľa originálnejšie. Na prípravu tohto šalátu budete potrebovať špiralizér alebo veľkú dávku trpezlivosti pri krájaní.
Ingrediencie na zálievku:
- 1/4 šálky mandľového masla
- 2 PL tamari sójovej omáčky
- 3 PL citrónovej šťavy
- 1/2 PL agáve
- 2 PL postrúhaného zázvoru (prípadne menej, ak je pre vás chuť zázvora príliš intenzívna)
- 1 malý postrúhaný strúčik cesnaku
Ingrediencie na šalát:
- 2 ošúpané cukety
- 4 ošúpané mrkvy
- 1/4 hlávky červenej kapusty
- 2 vňate z jarnej cibuľky
- 2 hrste čerstvých klíčkov
- 1/4 šálky rozdrvených kešu orechov
- 2 PL sezamových semienok
- Čerstvé pokrájané lístky koriandru
Zmiešajte v miske s vrchnákom mandľové maslo s tamari omáčkou, citrónovou šťavou, agáve, zázvorom a cesnakom. Misku zatvorte a dobre pretrepte. Ak je mandľové maslo prihusté, použite na výrobu dresingu mixér. Na výrobu zeleninových špagiet z cukety a mrkvy použite špiralizér. Fialovú kapustu a jarnú cibuľku pokrájajte ostrým nožom na malé rezance. Cuketové a mrkvové špagety zmiešajte vo veľkej miske s kapustou, cibuľou a čerstvými klíčkami.
Pri podávaní nechajte hostí, nech si šalát namiešajú tak, ako im bude vyhovovať. Naservírujte na stôl špagetový zeleninový šalát, dresing, rozdrvené orechy, sezamové semienka a čerstvý koriander. Súčasťou tohto šalátu sú veľmi výrazné chute. Niektorí môžu koriander milovať, iní jeho chuť neznesú, a tak najlepšie urobíte, ak im dovolíte namiešať si tieto exotické chute podľa vlastných preferencií.
Čokoládovo-kávové energetické guľôčky
Pred niekoľkými týždňami sme vám poskytli tipy na alternatívy vianočných sladkostí a teraz k nim dopĺňame lahôdku pre dospelých: čokoládovo-kávové raw guľôčky. Na Silvestra potrebujeme energiu až do neskorého rána a tieto guľôčky so surovým kakaom, kávovými zrnami a maca práškom sú presne to, čo bude vaše telo potrebovať.
Ingrediencie:
- 1 PL chia semienok namočených asi na 5 minút v 1,5 PL vody
- 1 šálka kešu orechov
- 1/2 šálky odkôstkovaných datlí
- 1/4 šálky rozdrvených kakaových bôbov
- 1/2 až 1 ČL pomletých kávových zŕn
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1/2 ČL maca prášku
- 1/8 ČJ Himalájskej alebo morskej soli
Gel z chia semienok a vody, ktorý sme získali po asi 5 minútach namáčania, zmiešame s na múčku pomletými kešu orechmi. Pridáme rozdrvené kakaové bôby, pomleté kávové zrná, vanilku, maca prášok a soľ. Vymiešame ručne alebo za pomoci mixéra a formujeme malé guľôčky. Obaľujeme ich v rozdrvených kakaových bôboch, kokosovej múčke, konopných semienkach, maku alebo v bio pomarančovej kôre.
Tip Vitariána
Silvestrovskou zábavou a alkoholom skúšané telo niekedy nápor koncoročných osláv nezvládne ani napriek konzumácii zdravých dobrôt. Vyhnite sa tento rok opici a pripravte si Alkohol Killer, nápoj s obsahom presne toho, čo telo po ťažkej párty potrebuje. Pripravte si ho ešte pred odchodom na párty a dajte si jeden pohár pred spaním a druhý hneď po zobudení. Nový rok 2018 by sa tak mal začať bez bolesti hlavy a plávajúceho žalúdku.