Zázrak z Apenín
Brokolica má tak trochu divoký pôvod. Svojej tmavozelenej farbe vďačí svojim predchodcom, divo rastúcim bylinám z oblasti Stredozemného mora. Jej domovom je pravdepodobne Apeninský polostrov, no vo veľkom sa okrem Talianska pestuje aj v západnej Európe a USA. Vzhľadom a vzrastom pripomína karfiol, obsahom a vnútorným bohatstvom sa podobá kapuste, na koľko sama spadá do čeľade kapustovitých. Ide o dvojročnú zeleninu, ktorú zbierame dvakrát ročne. Vyžaduje obdobné pestovateľské postupy ako karfiol, je však menej náročná, takže nie je problém pestovať ju v našich záhradách.
Kvet plný života
Brokolica je právom považovaná za jednu z najzdravších zelenín vôbec. Je cenná predovšetkým pre svoj vysoký obsah vitamínu C, ktorého v sto gramoch obsahuje až 110 miligramov. Ak zjeme pól brokolicovej hlavy, pokryjeme tak celodennú dávku vitamínu C. Ak hľadáme brokolicu s najvyšším obsahom céčka, musíme sa poobzerať po najtmavších kúskoch - čím sú ružičky brokolice tmavšie, tým je v nej viac céčka a betakaroténu.
Betakarotén je silným antioxidantom, a tak znižuje riziko cievnych ochorení, mŕtvice, šedého zákalu a dokonca rakoviny. Brokolica pomáha organizmu dokonca znášať ionizujúce žiarenie! Do výbavy tejto rastlinky ďalej patrí výdatné množstvo železa a kyseliny listovej. Ako vieme, práve kyselina listová je vhodná pre tehotné ženy, na koľko redukuje riziko vzniku závažnej zdravotnej poruchy v období prenatálneho vývoja - ráštepu.
Brokolica je veľmi bohatá na vitamíny a minerály. Z vitamínov nájdu svoje zastúpenie najmä skupiny vitamínov B, C, E a provitamín A. Z minerálov ponúka brokolica najmä vápnik, železo, síru, zinok a fosfor.
Na rôzne neduhy
Vedci zistili, že pravidelná konzumácia brokolice chráni náš organizmus pred vznikom niektorých druhov rakoviny, napríklad pred pľúcnymi nádormi u fajčiarov, rakovinou hrubého čreva či maternice. Táto zelenina totiž obsahuje látku zvanú isothiokyanát, ktorá je statočným bojovníkom s týmto ochorením. Dbajme však na konzum brokolice v surovej podobe, pretože pri tepelnej úprave sa isothiokyanát znehodnocuje.
Železo a kyselina listová hrajú značnú rolu pri prevencii a liečbe anémie. Brokolica účinkuje proti prekysleniu organizmu, ďalej pomáha pri liečbe osteoporózy a odporúča sa pri ochorení pečene, žlčníka, žalúdka a obličiek. Zaháňa taktiež stres a nervozitu, hojne by si ju mali dopriať ženy v tehotenstve a ľudia s vysokým krvným tlakom.
Prírodné antibiotikum?
Brokolica obsahuje vysoký obsah látky (glukorafanin), ktorý bráni nádorovému bujneniu a taktiež zázračne zabíja baktériu Helicobacter pylori. Práve táto baktéria je podľa mnohých odborníkov zodpovedná za vznik vredových ochorení či rakoviny žalúdka. V testoch sa zistilo, že brokolica efektívne bojuje aj s Helicobacterom, na ktorého antibiotiká už neúčinkujú. Konzumáciou brokolice teda akoby posielame „antibakteriálnu posilu“ do svojho tráviaceho traktu, ktorá dobré posilní a zlé odstráni.
Surová je jedovatá?
Okolo brokolice sa dlho viedli fámy o tom, že surová je jedovatá. Čo je na tom pravdy? Pravdou je, že brokolica obsahuje veľmi veľa síry, ktorá sa varom vyparí. Sírany môžu spôsobiť nadúvanie a ďalšie zdravotné komplikácie, a však takéto negatívne účinky sa dostavia len pri vysokom a častom príjme surovej brokolice. Brokolica naopak v surovom stave blahodarne pôsobí, na rozdiel od tej varenej obsahuje vysoký podiel vitamínu C a už spomínaný isothyokianát. Kuchári modernej kuchyne využívaju surovú brokolicu často: jemne „osekávajú“ povrch brokolicových hlavičiek a posypú nim hotové šaláty.
Tip Vitariána
Ak budete na trhu či v obchode vyberať brokolicu, dbajte na to, aby rastlinka nebola zvädnutá ani žltá - čerstvá brokolica má totiž výrazný zelený až modrozelený odtieň. Uskladňujeme ju v chladničke, najlepšie vo fólií, kde vydrží v dobrej forme ešte dva až tri dni. Pri nákupe väčšieho množstva kúskov ju môžeme s kľudom aj zamraziť, uchová si tak väčšinu výživných látok.