Zdravé starnutie je dlhoročným snom ľudstva. Lekársky výskum sa už mnoho rokov snaží vystopovať mechanizmy podporujúce zdravie a predlžujúce život. Prírodný polyamín "spermidín" má v bunkových kultúrach (in vitro = v laboratóriu) a u zvierat dokázateľný predlžujúci účinok. Veľký medzinárodný výskumný tím pod vedením Lekárskej univerzity v Innsbrucku je teraz prvýkrát schopný preukázať anti-aging efekt spermidínu aj u ľudí.
Prielomová medzinárodná štúdia Univerzity Innsbruck
Ak budete konzumovať veľa spermidínu s jedlom, môžete predĺžiť svoj zdravý život. Toto potešujúce zistenie potvrdzuje veľký medzinárodný výskumný tím v rámci tirolského K-projektu VASCage (COMET, FFG), ktorý okrem iného zisťuje, do akej miery sú zložky potravín schopné systémovo ovplyvňovať zápaly a procesy starnutia. Výsledky novej štúdie, ktorá sa uskutočnila pod vedením Lekárskej univerzity v Innsbrucku a spolu s univerzitou v Innsbrucku a nemocnicou Bruneck, ako aj s výskumníkmi v Grazi, Londýne a Paríži, boli práve zverejnené v časopise American Journal of Clinical Nutrition (AJCN)
Silné epidemiologické dôkazy o účinkoch na predĺženie života u ľudí
„Naše validné výsledky sú založené na údajoch od 829 subjektov z štúdie Bruneck a špecifických diétnych dotazníkoch na výpočet príjmu potravy. Môžeme tak potvrdiť účinok spermidínu na procesy súvisiace s vekom, ktorý je už známy z rôznych modelových organizmov, a teraz po prvýkrát aj jeho úlohu nezávislej ovplyvňujúcej premennej na dĺžku života u človeka,“ vysvetľuje neurológ Stefan Kiechl, ktorý je generálnym manažérom na Lekárskej univerzite v Innsbrucku. V úzkej spolupráci s Herbertom Tilgom (vedúcim nutričného projektu VASCage) a mladým výskumníkom Raimundom Pechlanerom Stefan Kiechl skúmal, do akej miery množstvo spermidínu prijatého v potrave koreluje s dĺžkou života.
Výsledok: Testované osoby, ktoré prijímali v strave veľa spermidínu, t. j. aspoň 80 µmol (mikromolov) spermidínu denne, mali počas 20-ročného pozorovania výrazne nižšie riziko úmrtia. "Výhoda prežitia stravy bohatej na spermidín v porovnaní so stravou chudobnou na spermidín (<60 µmol za deň) je približne päť rokov," vysvetľuje Pechlaner.
Ochranná funkcia prostredníctvom signálneho efektu
Obsah spermidínu, ktorý sa nachádza vo vysokých koncentráciách v semennej tekutine a v iných telových bunkách a je produkovaný aj niektorými črevnými baktériami, sa v priebehu života znižuje. "Tomuto vývoju možno čeliť stravou s potravinami bohatými na spermidín, ako je naklíčená zelenina, hrach, celozrnné produkty, jablká, šalát, huby, orechy, zemiaky alebo vyzretý syr," zdôrazňujú vedci z Innsbrucku.
Pri individuálnom príjme potravy by sa človek ocitol v hornej tretine príjmu spermidínu napríklad s dvoma porciami celozrnného chleba, dvoma šalátmi a jedným jablkom v dennom menu.
Mechanicky je život predlžujúci účinok spermidínu založený predovšetkým na jeho schopnosti stimulovať autofágiu. V tomto samočistiacom procese bunky, ktorý sa spúšťa aj niekoľkohodinovým pôstom, sú poškodené alebo už nepotrebné zložky buniek rozbité a využité. Pretože autofágia s vekom stráca účinnosť, v bunkách sa vyskytujú usadeniny relevantné pre ochorenie, ktoré následne môžu viesť k demencii, cukrovke, nádorom a ateroskleróze.
Spermidín je „kalorické reštrikčné mimetikum“, ktoré napodobňuje biochemické a funkčné účinky kalorického obmedzenia. „Zvýšený príjem spermidínu signalizuje bunke, aby začala samočistiaci proces a chráni tak pred usadeninami a predčasným starnutím,“ hovorí Kiechl.
Možno bude spermidín tým liekom ktorý nám pomôže počas celého života účinne udržať nielen optimálnu váhu ale aj zdravie a funkčnosť buniek a tým aj funkčnosť našich orgánov a tým aj celého tela. A to do vysokého veku.
G L O S Á R
Autofágia
Autofágia (z gr. αὐτόφαγος „autóphagos“ – sám seba jesť je bunkový proces, pri ktorom sú vnútrobunečné makromolekulárne štruktúry alebo celé organely rozkladané (degradované). Je to jeden z mechanizmov udržania bunkovej homeostázy (stálosť vnútorného prostredia). Umožňuje bunke recyklovať staré bunkové komponenty či nefunkčné proteíny a predstavuje núdzový zdroj energie v stresových podmienkach. V imunitnom systéme sa ďalej autofágia podieľa na boji proti patogénnym mikroorganizmom vstupujúcim do buniek a prezentácii antigénov na bunkovom povrchu.
Autofágiu koordinuje najmenej 32 rôznych proteínov. Identifikované gény, ktoré sa zúčastňujú na autofágii, bývajú pomenované skratkou Atg (čiže autophagy-related gene) nasledovanou číslom. Najprv musí vzniknúť autofagozóm, teda vačok, ktorý do seba uzavrie vnútrobunkový materiál, ktorý má byť degradovaný. Následne autofagozóm dozrieva a splýva s lyzozómom za vzniku tzv. autolyzozómu, ktorý už obsahuje enzýmy schopné degradovať uzavretý materiál.
Autofagozóm
Autofagozóm je vačok, ktorý do seba uzavrie vnútrobunkový materiál, ktorý má byť degradovaný.
Organely
Organely sú drobné mikroskopické útvary vo vnútri buniek, so špecifickou funkciou, ktoré sú funkčné obdobou orgánov u živočíchov.
Lyzozóm je guľovitý membránový útvar, ktorý slúži na hydrolytickú degradáciu látok pochádzajúcich z bunky aj z jej okolia. Vnútri lyzozómov sa nachádza vhodné prostredie na degradáciu mnohých rôznych typov organických látok, ako sú cukry, tuky, bielkoviny i nukleové kyseliny. Preto obsahujú 50 rôznych druhov enzýmov a navyše aj výrazne kyslé prostredie (pH 5). Kyslé prostredie vo vnútri lyzozómu vytvára protónová pumpa V-ATPáza.
Homeostáza
Homeostáza (z gréč. homoios, rovnaký, a stasis, trvanie, státie) znamená samočinné udržiavanie hodnoty nejakej veličiny na približne rovnakej hodnote. U živých organizmov je to schopnosť udržiavať stabilné vnútorné prostredie, ktoré je nevyhnutnou podmienkou ich fungovania a existencie, aj keď sa vonkajšie podmienky menia.
Kalorické reštrikčné mimetiká
Kalorické reštrikčné mimetiká (CRM - caloric restriction mimetic) sú zlúčeniny, ktoré napodobňujú biochemické a funkčné účinky kalorického obmedzenia. Sú to zlúčeniny, ktoré stimulujú autofágiu uprednostňovaním deacetylácie bunkových proteínov. Tento proces deacetylácie možno dosiahnuť tromi triedami zlúčenín, ktoré vyčerpávajú acetylkoenzým A (AcCoA; jediný donor acetylových skupín), ktoré inhibujú acetyltransferázy (skupina enzýmov, ktoré acetylujú lyzínové zvyšky v rade proteínov) alebo ktoré stimulujú aktivitu deacetyláz a tým môžu zvrátiť pôsobenie acetyltransferáz.
TIP VITARÁNA
Ak si chceme byť istý efektom omladenia tak by sme mali skombinovať všetky tri súčasti podporujúce autofágiu: 1. obmedzenie príjmu kalórií , 2. zvýšenie príjmu potravín obsahujúcich spermidín a 3. výživovým doplnkom s vysokým obsahom spermidínu.
Ak si po celom dni reštrikcie kalórií dáte Cheddar syr s pohárom červeného vína obsahujúceho resveratrol (druhú látku ktorá spúšťa autofágiu) tak si to omladzovanie môžete ešte aj užiť.