Typy kuchynských nožov
V obchodoch môžete nájsť skutočne nepreberné množstvo rôznych typov nožov. Často sa však stáva, že niektoré z nich nebudete nikdy potrebovať alebo ich použijete len zriedkakedy – toto sa stáva často, ak si zaobstaráte veľkú sadu nožov. Ak si chcete uľahčiť výber a pochopiť, aké nože budete skutočne potrebovať, mali by ste sa zoznámiť s hlavnými typmi nožov a ich využitím.
Medzi tri najobľúbenejšie a najpoužívanejšie nože môžeme bezpochyby zaradiť:
- šúpací nôž
- univerzálny nôž strednej veľkosti
- väčší nôž so širokou čepeľou
Tieto nože tvoria najobľúbenejšiu kuchynskú trojku, ktorú nájdete v kuchyni každej gazdinky a šéfkuchára – bez ohľadu na ich kuchárske zručnosti.
Hoci si s týmito troma nožmi veľa kuchárov vystačí, pozrime sa aj na ďalšie nože, ktoré stoja za pozornosť:
Lúpací nôž (paring nôž)
Tento malý nôž s krátkou čepeľou je ideálny na lúpanie a krájanie zeleniny a ovocia. S týmto nožom môžete precízne olúpať šupku, odstrániť jadro alebo jemne vykrojiť hnedé časti a stonky. Lúpací nôž je spravidla najmenší zo všetkých komerčne dostupných typov kuchynských nožov.
Univerzálny nôž strednej veľkosti
Tento nôž je absolútnou nevyhnutnosťou v každej kuchyni. Jeho široké využitie vám dovolí použiť ho na krájanie zeleniny, chleba, syrov alebo údenín, porciovanie mäsa a kosenie zeleniny. Dĺžka a šírka čepele sú ideálne pre takmer všetky kuchárske operácie.
Šéfkuchársky nôž so širokou čepeľou
Vodca našej najpoužívanejšej trojice nožov je veľký nôž používaný európskymi šéfkuchármi. Tento masívny nôž so širokým a dlhým ostrím je optimálne prispôsobený na vykonávanie mnohých funkcií, vrátane rezania, drvenia a kosenia. Zvládne dokonale krájať a porciovať mäso, ryby, hydinu, zeleninu a ovocie, bylinky a mnoho ďalších potravín.
Nôž na chlieb
Tento špeciálny nôž vytvorený výhradne na krájanie chleba disponuje čepeľou s malými zárezmi. Vďaka vrúbkovanému ostrie sa tento nôž dokonale vyrovná s chrumkavou krustou a mäkkým a vzdušným vnútrom bez toho, aby chleba rozdrobil. Je vhodný pre akékoľvek pečivo.
Vykosťovací nôž
Tento dlhý úzky nôž má ideálny tvar na rýchle a efektívne vykostenie. Je primárne určený na oddeľovanie rybích, mäsových alebo hydinových filet, ale možno ho tiež ľahko použiť na krájanie týchto filet.
Kuchynský sekáčik na mäso
Kuchynský sekáčik na mäso je najväčší z tohto radu typov kuchynských nožov. Ľahko sa vysporiada s akýmkoľvek úlohou, na ktoré ostatné nože nestačia: jeho široká a ťažká čepeľ ľahko prereže kosti, kĺby a chrupavky. Je absolútne nevyhnutný na odkrojovanie hláv veľkých rýb, kosenie nie príliš veľkých kusov mäsa, ako aj na prípravu plneného kurčaťa. Vďaka svojej ideálne vyváženej hmotnosti a ostrosti vám tento nôž umožní pracovať rýchlo as minimálnym úsilím.
Santoku
Nôž Santoku, alebo niekedy označovaný ako nôž japonských šéfkuchárov, vykonáva rovnaké úkony ako ten európsky, t.j. rezanie, drvenie a kosenie. Vďaka typickej japonskej geometrii širokého ostrie, môžete s nožom manipulovať nielen dozadu a dopredu, ale aj smerom hore a dole - a nôž zostáva vždy v kontakte s krájacou doskou. Jeho používanie je pohodlnejšie.
Krájací nôž
Naša zbierka typov kuchynských nožov, by bola bez tohto príkladu neúplná - krájací nôž slúži na nakrájanie klobásy, šunky a syra na presné plátky. Je tiež vhodný na porciovanie rýb, mäsa a hydiny. Vďaka svojej pomerne úzkej a tenkej, ale zároveň dlhej čepeli je tento nôž vhodný pre najprecíznejšiu prácu, t.j. často sa používa na prípravu sushi, sashimi a iných japonských pokrmov.
Nôž na paradajky
Napriek svojmu názvu sa nôž na paradajky účinne používa na krájanie nielen paradajok, ale aj ďalšej zeleniny a ovocia, ktoré majú tvrdú kôru a dužinu alebo sú naopak veľmi delikátne, napr. citrusové plody a ananás. Zúbkovaná čepeľ sa dobre vyrovnáva s tvrdou kôrou, ale zároveň jemne prekrojí jemnú dužinu.
Nôž na steaky
Nôž na steaky je ideálny na krájanie mäsových vlákien, ale môže s ním tiež spracovávať ďalšie potraviny akejkoľvek konzistencie, ako napr. kapustové rolky, ryby a klobásy. Môže disponovať úplnou alebo čiastočnou vrúbkovanou čepeľou. Je tiež skvelý na porciovanie chleba na raňajky a namazanie plátkov maslom. Obvykle sa nakupuje v počte potrebnom na obsadenie stola.