Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Ako si vybrať správny nôž

Druhy kuchynských nožov

14. 11. 2022 Prístroje Japonské nože  Andrej Maťko
Ako si vybrať správny nôž

Typy kuchynských nožov

V obchodoch môžete nájsť skutočne nepreberné množstvo rôznych typov nožov. Často sa však stáva, že niektoré z nich nebudete nikdy potrebovať alebo ich použijete len zriedkakedy – toto sa stáva často, ak si zaobstaráte veľkú sadu nožov. Ak si chcete uľahčiť výber a pochopiť, aké nože budete skutočne potrebovať, mali by ste sa zoznámiť s hlavnými typmi nožov a ich využitím. 

Medzi tri najobľúbenejšie a najpoužívanejšie nože môžeme bezpochyby zaradiť:

  • šúpací nôž
  • univerzálny nôž strednej veľkosti
  • väčší nôž so širokou čepeľou

Tieto nože tvoria najobľúbenejšiu kuchynskú trojku, ktorú nájdete v kuchyni každej gazdinky a šéfkuchára – bez ohľadu na ich kuchárske zručnosti. 

Hoci si s týmito troma nožmi veľa kuchárov vystačí, pozrime sa aj na ďalšie nože, ktoré stoja za pozornosť: 

Lúpací nôž (paring nôž)

Tento malý nôž s krátkou čepeľou je ideálny na lúpanie a krájanie zeleniny a ovocia. S týmto nožom môžete precízne olúpať šupku, odstrániť jadro alebo jemne vykrojiť hnedé časti a stonky. Lúpací nôž je spravidla najmenší zo všetkých komerčne dostupných typov kuchynských nožov. 


Univerzálny nôž strednej veľkosti

Tento nôž je absolútnou nevyhnutnosťou v každej kuchyni. Jeho široké využitie vám dovolí použiť ho na krájanie zeleniny, chleba, syrov alebo údenín, porciovanie mäsa a kosenie zeleniny. Dĺžka a šírka čepele sú ideálne pre takmer všetky kuchárske operácie.

 

Šéfkuchársky nôž so širokou čepeľou

Vodca našej najpoužívanejšej trojice nožov je veľký nôž používaný európskymi šéfkuchármi. Tento masívny nôž so širokým a dlhým ostrím je optimálne prispôsobený na vykonávanie mnohých funkcií, vrátane rezania, drvenia a kosenia. Zvládne dokonale krájať a porciovať mäso, ryby, hydinu, zeleninu a ovocie, bylinky a mnoho ďalších potravín.

 

Nôž na chlieb

Tento špeciálny nôž vytvorený výhradne na krájanie chleba disponuje čepeľou s malými zárezmi. Vďaka vrúbkovanému ostrie sa tento nôž dokonale vyrovná s chrumkavou krustou a mäkkým a vzdušným vnútrom bez toho, aby chleba rozdrobil. Je vhodný pre akékoľvek pečivo.

 


Vykosťovací nôž

Tento dlhý úzky nôž má ideálny tvar na rýchle a efektívne vykostenie. Je primárne určený na oddeľovanie rybích, mäsových alebo hydinových filet, ale možno ho tiež ľahko použiť na krájanie týchto filet.

 

Kuchynský sekáčik na mäso

Kuchynský sekáčik na mäso je najväčší z tohto radu typov kuchynských nožov. Ľahko sa vysporiada s akýmkoľvek úlohou, na ktoré ostatné nože nestačia: jeho široká a ťažká čepeľ ľahko prereže kosti, kĺby a chrupavky. Je absolútne nevyhnutný na odkrojovanie hláv veľkých rýb, kosenie nie príliš veľkých kusov mäsa, ako aj na prípravu plneného kurčaťa. Vďaka svojej ideálne vyváženej hmotnosti a ostrosti vám tento nôž umožní pracovať rýchlo as minimálnym úsilím. 


 

Santoku

Nôž Santoku, alebo niekedy označovaný ako nôž japonských šéfkuchárov, vykonáva rovnaké úkony ako ten európsky, t.j. rezanie, drvenie a kosenie. Vďaka typickej japonskej geometrii širokého ostrie, môžete s nožom manipulovať nielen dozadu a dopredu, ale aj smerom hore a dole - a nôž zostáva vždy v kontakte s krájacou doskou. Jeho používanie je pohodlnejšie. 

 

Krájací nôž

Naša zbierka typov kuchynských nožov, by bola bez tohto príkladu neúplná - krájací nôž slúži na nakrájanie klobásy, šunky a syra na presné plátky. Je tiež vhodný na porciovanie rýb, mäsa a hydiny. Vďaka svojej pomerne úzkej a tenkej, ale zároveň dlhej čepeli je tento nôž vhodný pre najprecíznejšiu prácu, t.j. často sa používa na prípravu sushi, sashimi a iných japonských pokrmov.

 

Nôž na paradajky

Napriek svojmu názvu sa nôž na paradajky účinne používa na krájanie nielen paradajok, ale aj ďalšej zeleniny a ovocia, ktoré majú tvrdú kôru a dužinu alebo sú naopak veľmi delikátne, napr. citrusové plody a ananás. Zúbkovaná čepeľ sa dobre vyrovnáva s tvrdou kôrou, ale zároveň jemne prekrojí jemnú dužinu.

 

Nôž na steaky

Nôž na steaky je ideálny na krájanie mäsových vlákien, ale môže s ním tiež spracovávať ďalšie potraviny akejkoľvek konzistencie, ako napr. kapustové rolky, ryby a klobásy. Môže disponovať úplnou alebo čiastočnou vrúbkovanou čepeľou. Je tiež skvelý na porciovanie chleba na raňajky a namazanie plátkov maslom. Obvykle sa nakupuje v počte potrebnom na obsadenie stola.


Z týchto viacúčelových alebo vysoko špecializovaných typov kuchynských nožov môže každý tvoriť individuálnu zbierku nástrojov šéfkuchára.

Súvisiace produkty

NOVÉ

Samura MO-V Nôž na ovocie a zeleninu 9 cm (SM-0010)

Samura MO-V Nôž na ovocie a zeleninu 9 cm (SM-0010)

27,00 €

Nože Samura predstavujú symbiózu japonskej nožiarskej tradície a európskej spoľahlivostiNože značky Samura sú vyrobené z najlepšej japonskej a švédskej ocele , kalené na 58 - 61 HRC. Čepele majú japonský tvar a jemné zúženie zo špičky, vďaka čomu disponujú fantastickým rezným výkonom. Nože Samura sú naostrené v uhle 17 stupňov . To je viac ako pri japonských nožoch, ale menej ako pri európskych nožoch. Na rukoväť používame najlepšie moderné materiály: Micarta, G10, stabilizované drevo, plast s jemným povrchom, kratón a kompozity. Viac o histórii značky Samura.Tento nôž na ovocie a zeleninu Samura MO-V je považovaný za najmenší zo všetkých kuchynských nožov, pokiaľ ide o veľkosť, ale v žiadnom prípade z hľadiska významu. Je to jeden z najžiadanejších nožov a stal sa nevyhnutným prvkom v každej kuchyni. Je navrhnutý na lúpanie a krájanie drobnej zeleniny a ovocia a jeho krátka úzka čepeľ si s touto úlohou hravo poradí. Vďaka veľmi ľahkej (len 73 gramov), kompaktnej a ergonomickej protišmykovej oválnej rukoväti je tento nôž na ovocie a zeleninu maximálne prispôsobený aj pre prácu v dlhom časovom úseku.Odporúčame ručné umývanie.Samura MO-V SM-0010 Nôž na ovocie a zeleninuCelková dĺžka:     21,7 cmDĺžka čepele:     9 cmHmotnosť:            85 gPrednosti nožov Samuravyrobené z najlepšej japonskej a švédskej ocele, kalené na 58 - 61 HRCfantastický rezný výkon vďaka japonskému tvaru čepele a jemnému zúženiu zo špičkynaostrenie v uhle 17 stupňov (t.j. viac ako pri japonských nožoch, ale menej ako pri európskych nožoch)rukoväte vyrobené z najlepších moderných materiálov: Micarta, G10, stabilizované drevo, plast s jemným povrchom, kratón a kompozity Ako vybrať ten správny nôž?Ak si chcete uľahčiť výber a pochopiť, aké nože budete skutočne potrebovať, mali by ste sa zoznámiť s  hlavnými typmi nožov  a ich využitím. Viac k tejto téme sme pre vás zhrnuli v článku ako vybrať správny nôž .  Japonský kuchynský nôž - priamy potomok samurajského mečaJaponské nože sú dokonalým spojením legendárnych tradícií minulosti a špičkových technológií budúcnosti. Viacej o vlastnostiach japonských nožov.  Starostlivosť o kuchynské nožeSprávna starostlivosť o kuchynské nože je celá veda, jednoduchá, ale veľmi dôležitá. Dodržiavaním niekoľkých jednoduchých pravidiel môžete výrazne predĺžiť životnosť dobrého noža a pretvoriť vaše rutinné varenie na jednoduchý a fascinujúci proces. 5 zásad správnej starostlivosti o nože.Brúsenie a leštenie nožov - Účel a dôležitosťVlastnosti kvalitného kuchynského noža, značne závisia na stupni jeho konečného brúsenia a leštenia v poslednej fáze výroby . Týmto procesom je ovplyvnená nielen schopnosť noža udržať ostrosť po dlhšiu dobu, ale aj samotný výkon – maximálne výsledky s minimálnym úsilím. Navyše tiež odráža krásu a dokonalosť vzhľadu noža a poskytuje dodatočnú ochranu proti korózii. Kvalita a prísne dodržiavanie obrábacích techník nám poskytuje odpoveď na otázku, prečo sú niektoré nože lepšie, pokiaľ porovnávame ich reznú kapacitu a zachovanie ostrosti. Dôležitosť brúsenia a leštenia nožov.Ako na brúsenie nožov ľahko a rýchlo. Video: Kvalitné kuchynské nože Samura Video: Kvalitné kuchynské nože Samura

Kúpiť

Súvisiace články

Mäso

Mäso

Pôst a autofágia

Pôst a autofágia

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency