Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Hummus so zeleninovými hranolkami

RawFoodDiet, VegetarianDiet, VeganDiet, GlutenFreeDiet 5 minút 2 šálky (480 ml)
Hummus so zeleninovými hranolkami

Ingrediencie

  • 250 g cíceru
  • ½ polievkovej lyžice morskej soli na varenie
  • 4 strúčiky cesnaku
  • ½ strúčika pretlačeného cesnaku
  • 3 polievkové lyžice tahini, svetlej sezamovej pasty, alebo svetlé sezamové semiačka
  • 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • 3 - 4 polievkové lyžice olivového oleja
  • Morská soľ na dochutenie
  • Štipka rímskeho kmína (iba v prípade, že ho máte radi)
  • Štipka natronu (hydrogénuhličitan sodný a kuchynská soľ) na zmäknutie počas namáčania
  • Na ozdobu: čerstvá citrónová šťava, olivový olej, nasekaný petržlen, farebné korenie a štipka nasekaného čili korenia
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • Stonkový zeler
  • Plátok čakanky

Postup

  1. Cícer namočíme minimálne na 12 hodín do vody. Do misy pridáme i štipku natrónu, vďaka ktorému sa doba varenia cíceru značne skráti a cícer bude ľahšie stráviteľný.
  2. Alternatíva: Ešte zdravší humus získame, keď cícer necháme klíčiť 24 hodín až 3 dni. Na klíčenie môžeme použiť misku alebo sitko. Dôležité je klíčiaci cícer denne prepláchnuť vodou, a to až trikrát.
  3. Cícer spolu s cesnakom (necháme ho celý) a soľou varíme v 1 l vody. Cícer necháme krátko zovrieť, sitkom zozbierame vytvorenú penu, a potom varíme na malom ohni ešte jednu hodinu. Cícer je dostatočne mäkký, keď sa dá medzi prstami bez problémov rozdrviť. Po zliatí vody si hrsť cíceru odložíme na ozdobu.
  4. Na mäkko uvarený cícer spolu s uvareným cesnakom a asi 500 ml vody, v ktorej sa cícer varil, vložíme do Vitamixu. K tomu pridáme 1/2 strúčika pretláčaného čerstvého cesnaku, tahini, príp. rímsky kmín, citrónovú šťavu a 2 lyžice olivového oleja. Mixujeme najprv na nízkom stupni a pomaly zvýšime otáčky, kým nedosiahneme relatívne riedku krémovú konzistenciu. Po vychladnutí humus automaticky zmení konzistenciu na hustejšiu.
  5. Zmes dochutíme, prípadne upravíme konzistenciu pridaním ďalšieho množstva uvarenej vody alebo kvapku praženého sezamového oleja a opäť mixujeme.
  6. Kým humus vychladne, môžeme si pripraviť zeleninové hranolčeky. Mrkvu ošúpeme, stonkový zeler a listy čakanky umyjeme a všetko nakrájame na tenké plátky. Samozrejme si môžeme pripraviť aj iné druhy zeleniny, ako napr. papriku či fenikel. V lete sú vhodné aj čerstvé paradajky v kombinácií s červenou cibuľou.
  7. Misku naplníme humusom a ozdobíme nerozmixovanými  bôbmi cíceru. Nakoniec pokvapkáme trochou citrónovej šťavy a olivového oleja a posypeme nasekaným petržlenom, korením a čili. Zeleninové hranolčeky vložíme do pohára alebo nimi obložíme tanier s humusom.
Variant

Trochu uvarenej vody si môžeme odložiť do chladničky. Môže sa zísť v prípade, že na druhý deň zistíme, že konzistencia dipu je prihustá.

Dipy

Súvisiace recepty

Cesnaková nátierka

Cesnaková nátierka

Špenátový dip

Špenátový dip

Medové maslo

Medové maslo

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency