Zmes je určená na fermentovanie rastlinných surovín, ako aj na individuálnu prípravu vysoko kvalitného syra, určeného na priamu spotrebu (s krátkou dobou skladovania v chlade).
Zloženie
Čisté mliekarenské kultúry, prebiotiká (inulin), syridlo.
Dôležité
V prípade, že na prípravu použijete čerstvé alebo domáce mlieko, je nutné ho predtým tepelne ochrániť (pasterovať) zahriatím najmenej na 75°C.
Sáčky obsahujúce zmes na prípravu čerstvého domáceho syra je nutné skladovať na tmavom mieste pri teplote do 25°C.
Pri použití zmesi na prípravu čerstvého domáceho syra vo fermentore Kuvings získáte výborný jemný syr, ktorý nemá kyslú chuť ako pri zrážaní mlieka octom alebo citrónovou štavou. Pri oddelení syra cez filter, získáte ako druhotný produkt lahodnú a veľmi zdravú syrovátku.
Pri výrobe syra je velmi dôležitá kvalita mlieka. Nie sú vhodné trvanlivé mlieka a mlieka pasterizované s vysokými teplotami (UHT). Prírodný syr môžete ďalej upravovať a modifikovať jeho chuť.
Odporúčania pri výrobe syra
- Pokiaľ ponecháte v nádobe fermentoru syrovinu dlhšie, než je v danom recepte uvedé, bude kyslejší a zároveň sa vytvorí mnoho syrovátky.
- Doba trvania fermentácie sa môže líšiť v závislosti na teplote použitých surovín. Ak by ste použili mlieko priamo z chladničky, doba fermentácie sa predĺži. Odporúčané je mlieko zohriat na 35 °C alebo pred použitím uchovať pri izbovej teplote.
- Syr zfermentoru je veľmi jemný. Pre tuhšiu konzistenciu syra sa dá prefiltrovaný produkt dostatočne dofiltrovať (vykvapkať alebo jemne vytlačiť) cez jemnú čistú bavlnenú látku.
- Počas doby fermentácie nepohybujte s prístrojom. Pohyb a miešanie negatívne ovplivňujú proces fermentácie.
- Dezinfikujte prístroj pred jeho použitím. Všetky komponenty, ako je plastová nádoba, veko nádoby a úchyt, musia byť dezinfikované v mikrovlnnej rúre alebo octovou vodou.
- Uistite sa, že mlieko, ktoré použijete, je vhodné pre výrobu syra. Nepoužívajte mlieko pasterované technológiou UHT (za vysokých teplôt).
- Syr musí byť uchovaný v chlade. Uschovávajte ho v inej nádobe, než ktorá bola použitá pri výrobe. V opačnom prípade hrozí nebezpečenstvo poškodenia. Zároveň odporúčame ponechať syr v nádobe s dobre uzatvárateľným vekom, ktoré neprepustí pachy iných potravín a uchová syr vláčný.
- Dajte odkvapkať syrovinu, najlepšie počas celej noci do chlaničky. Po odkvapaní syrovátky syr vyberte a uložte do chladničky.
- Pri použití zmesi na prípravu čerstvého domáceho syra vo fermentore Kuvings získáte výborný jemný syr, ktorý nemá kyslú chuť, ako pri zrážaní mlieka octom alebo citrónovou štavou. Pri oddelení syra cez filter, získáte ako druhotný produkt lahodnú a veľmi zdravú syrovátku.
Tip Vitariána
Prírodný syr nastrúhajte na hrubom strúhadle a potom doň zamiešajte 2 lyžice kyslej smotany. Týmto spôsobom získate skvelý domáci „Cottage“. Pokial chcete ochutený Cottage, stačí pridať nasekané bylinky, cesnak a pod.
Ako vyrobiť syr s použitím zmesi Kuvings na prípravu čerstvého domáceho syra (syridlo):
- Mlieko 1 l, zmes Kuvings na prípravu čerstvého domáceho syra (syridlo).
- Do nádoby nalejte 1 l mlieka a ohrejte na teplotu 35 °C (Pozor! Teplota nesmie byť vyššia, kultúry by sa zničili!). Do zohriateho mlieka nalejte syridlo a dôkladne premiešajte.
- Prikryte nádobu s viečkom, ktoré uzavriete otočením v smere hodinových ručičiek a vložte ju do prístroja.
- Zapojte prístroj do zásuvky, podržte vypínač po dobu 2 sekúnd. Na displeji sa objavý písmeno „F“, ktoré označuje režim STANDBY (pripravené k prevádzke). Ručne nastavte čas 1 hodina a teplotu 35 °C.
- Postup nastavení: pridržte vypínač tak dlho, až kým sa nerozsvieti písmeno „F“. Potom stisknete tlačítko TIME a reguláciou -/+ nastavte 1 hodinu. Potom stlačte tlačítko TEMP a reguláciou -/+ nastavte 35 °C (toto nastavenie musíte previesť, až kým nezaznie akustický signál, po ktorom už žiadne nastavenia nie sú možné - musíte opäť stisknúť vypínač, až pokým sa neobjavý písmeno „F“ a nastavenie zopakovať).
- Po uplnutí 1 hodiny vzniknutú syrovinu opatrne nakrájejte nožom tak, aby vznikli „hranoly“. Nádobu uzavrite a nechajte hodinu v kľude stáť pri izbovej teplote.
- Po hodine syrovinu opatrne premiešajte a nechajte niekoľko minút stáť.
- Potom ju pomaly a opatrne nalejte do druhej nádoby, do ktorej ste umiestnili filter pre výrobu syra. Dôležité je v tejto fáze syr nemiešať, ani sním príliš nehýbať!!
- Dajte odkvapkať syrovinu, najlepšie počas celej noci do chlaničky. Po odkvapaní syrovátky syr vyberte a uložte do chladničky. Je pripravený na konzumáciu či ďalšie spracovanie.