10 % veľkonočná zľava platná do 17.4.2025. Zadajte zľavový kód "Velka-noc-10". Platí pre objednávky nad 300€

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
jablkové víno 100 F 40 1 47 197 0 0 3 1 0 Odobrať
olej ľanový 100 N 0 896 3 752 0 100 0 0 0 Odobrať
kokosové mlieko 100 N 40 0 166 695 0 17 0 0 94 0 Odobrať
grepová šťava, bez cukru 100 N 45 5 47 197 1 0 10 0 89 1 Odobrať
mrkvová šťava 100 N 40 2 22 92 1 0 5 0 93 0 Odobrať
čučoriedky, čerstvé 100 N 25 2 37 155 1 1 6 5 84 1 Odobrať
maslo 100 N 0 0 754 3 157 1 83 1 0 15 0 Odobrať
mrkva, varené 100 T 85 3 18 75 1 0 3 3 91 0 Odobrať
nektarinky 100 N 35 4 53 222 1 0 12 2 80 1 Odobrať
mrkva, surová 100 N 30 2 28 117 1 0 5 3 86 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
18
0
2068
 
8659
 
6
 
201
 
45
 
14
 
633
 
4
 
( Items: 1 - 10 from 38 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
jahňacina, stehno Živočíšna bielkovina T 0 0 234 980 18 18 0 64 0 Pridať
zemiaky, pečené Uhľovodík - škrob T 90 23 122 511 3 1 25 0 65 2 Pridať
losos (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina N 0 0 202 846 20 14 0 66 0 Pridať
cestovina Lasagne, z hrubej múky Pokrm T 60 13 166 695 7 6 22 0 66 2 Pridať
avokádo Ovocie N 10 0 221 925 2 24 0 6 66 0 Pridať
cestovina Lasagne, z hladkej múky Pokrm T 75 8 166 695 7 6 11 0 66 1 Pridať
banán na varenie, surový Ovocie N 45 13 123 515 1 0 28 2 67 2 Pridať
banán na varenie, uvarený Ovocie T 70 19 121 507 1 0 28 2 67 2 Pridať
haring (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 0 0 201 842 17 15 0 67 0 Pridať
hovädzina, pečená (mäso, hovädzie) Živočíšna bielkovina T 0 0 174 729 21 10 0 68 0 Pridať
( Items: 331 - 340 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency