10 % veľkonočná zľava platná do 17.4.2025. Zadajte zľavový kód "Velka-noc-10". Platí pre objednávky nad 300€

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
losos (mäso, ryba) 100 N 0 0 202 846 20 14 0 66 0 Odobrať
mlieko, plnotučné 100 T 30 1 64 268 3 4 5 0 88 0 Odobrať
oriešky pekanové 100 N 15 2 740 3 099 9 72 14 1 Odobrať
krúpy 100 N 36 22 302 1 265 10 1 62 11 12 5 Odobrať
jablkové víno 100 F 40 1 47 197 0 0 3 1 0 Odobrať
šošovica, zelená 100 T 25 13 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Odobrať
jogurt, nízkotučný 100 F 15 1 48 201 4 2 5 0 89 0 Odobrať
olej ľanový 100 N 0 896 3 752 0 100 0 0 0 Odobrať
olivy, čierne 100 N 15 1 351 1 470 2 36 5 0 44 0 Odobrať
hrach, sušený 100 S 30 14 325 1 361 18 6 48 12 10 4 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
56
2
3290
 
13778
 
90
 
235
 
193
 
34
 
320
 
16
 
( Items: 1 - 10 from 33 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
šunka zo stehna, bravčová (mäso, bravčové) Živočíšna bielkovina T 0 0 274 1 147 17 23 0 59 0 Pridať
bravčové, plece (mäso, bravčové) Živočíšna bielkovina T 0 0 271 1 135 17 23 0 60 0 Pridať
klobása biela, bavorská Živočíšna bielkovina 0 0 287 1 202 11 27 0 60 0 Pridať
kurča do polievky (mäso, hydina) Živočíšna bielkovina T 0 0 257 1 076 19 20 0 60 0 Pridať
mozarella Mliečny výrobok F 0 0 225 942 20 16 1 0 60 0 Pridať
syr Romadur, 20% Mliečny výrobok F 0 0 178 745 24 9 0 0 60 0 Pridať
mäso hovädzie, fašírka (mäso, hovädzie) Živočíšna bielkovina T 0 0 216 905 23 14 0 61 0 Pridať
šľahačka Sladkosť T 0 0 309 1 294 2 32 3 0 62 0 Pridať
kačka (mäso, hydina) Živočíšna bielkovina T 0 0 227 951 18 17 0 64 0 Pridať
cesnak Zelenina N 30 9 139 582 6 0 28 0 64 2 Pridať
( Items: 321 - 330 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency