10 % veľkonočná zľava platná do 17.4.2025. Zadajte zľavový kód "Velka-noc-10". Platí pre objednávky nad 300€

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
mozarella 100 F 0 0 225 942 20 16 1 0 60 0 Odobrať
keksy 100 T 70 42 498 2 085 6 26 60 2 6 5 Odobrať
cestoviny Tagliatelle 100 T 55 47 363 1 520 10 3 86 0 7 Odobrať
ovos 100 N 40 24 354 1 482 13 7 60 6 13 5 Odobrať
oriešok lieskový 100 N 15 2 647 2 709 13 61 11 7 6 1 Odobrať
suchár 100 T 70 51 368 1 541 10 4 73 4 9 6 Odobrať
pizza, Margerita 100 T 60 18 216 905 9 7 30 0 3 Odobrať
physalis 100 N 15 1 32 134 1 1 6 2 1 Odobrať
cukor (sacharóza) 100 T 70 70 400 1 675 0 0 100 0 8 Odobrať
obilné klíčky 100 N 15 2 70 293 3 0 13 3 80 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
257
8
3173
 
13286
 
85
 
125
 
441
 
23
 
173
 
37
 
( Items: 1 - 10 from 33 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
pohánka, celozrnná Obilnina N 40 28 338 1 415 10 2 71 4 14 6 Pridať
želatína Uhľovodík - škrob T 0 0 338 1 415 84 0 0 14 0 Pridať
ráž Obilnina N 35 21 293 1 227 9 2 61 13 14 5 Pridať
ovsené vločky Obilnina S 45 26 351 1 470 13 8 57 10 13 5 Pridať
fazuľa, sušená Strukovina S 28 16 321 1 344 21 1 56 0 13 5 Pridať
ryža nelúpaná Obilnina T 54 40 343 1 436 7 2 73 2 13 6 Pridať
ovos Obilnina N 40 24 354 1 482 13 7 60 6 13 5 Pridať
pohánka Obilnina N 55 39 341 1 428 10 2 71 4 13 6 Pridať
škrob, modifikovaný Uhľovodík - škrob N 100 86 351 1 470 0 0 86 1 13 7 Pridať
quinoa Semiačka N 35 21 343 1 436 14 5 61 4 13 5 Pridať
( Items: 281 - 290 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency