10 % veľkonočná zľava platná do 17.4.2025. Zadajte zľavový kód "Velka-noc-10". Platí pre objednávky nad 300€

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
gaštany jedlé 100 N 60 25 196 821 3 2 41 8 48 3 Odobrať
ryžový chleba 100 T 70 33 239 1 001 8 2 48 4 Odobrať
saláma, poľovnícka 100 T 0 345 1 445 12 33 0 53 0 Odobrať
škrob, modifikovaný 100 N 100 86 351 1 470 0 0 86 1 13 7 Odobrať
gaštanová múčka 100 N 65 52 390 1 633 8 4 80 0 7 Odobrať
grep 100 N 25 2 45 188 1 0 9 2 89 1 Odobrať
granátové jablko, čerstvé 100 N 35 6 78 327 1 1 17 0 1 Odobrať
ryžové cestoviny 100 T 90 77 370 1 549 7 0 85 0 7 Odobrať
sépia 100 N 0 68 285 15 1 0 82 0 Odobrať
korenie, zelené, surové 100 N 0 16 67 1 0 2 1 94 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
280
28
2098
 
8786
 
56
 
42
 
368
 
12
 
379
 
31
 
( Items: 1 - 10 from 10 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
olivy, zelené Ovocie N 15 0 133 557 1 13 2 2 75 0 Pridať
sushi Živočíšna bielkovina N 55 14 135 565 6 1 25 0 2 Pridať
cesnak Zelenina N 30 9 139 582 6 0 28 0 64 2 Pridať
sorbet, s cukrom Sladkosť N 65 21 140 586 0 32 0 3 Pridať
ďatle, čerstvé Ovocie N 40 15 142 595 2 1 37 1 55 3 Pridať
zemiaky, opekané Uhľovodík - škrob N 95 15 145 607 2 8 16 0 1 Pridať
zemiaky francúzské, zapečené Pokrm T 95 15 145 607 2 8 16 1 Pridať
jarná rolka Pokrm T 0 0 150 628 8 1 25 2 Pridať
cestoviny, slíže, z hladkej múky Obilnina T 70 21 150 628 5 1 30 0 3 Pridať
bravčový rezeň (mäso, bravčové) Živočíšna bielkovina T 0 0 156 653 21 8 0 70 0 Pridať
( Items: 241 - 250 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency