10 % veľkonočná zľava platná do 17.4.2025. Zadajte zľavový kód "Velka-noc-10". Platí pre objednávky nad 300€

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kukuričný sirup 100 T 115 0 Odobrať
kura, prsia (mäso, hydina) 100 T 0 0 99 415 23 1 0 75 0 Odobrať
kvaka, žltá 100 N 72 7 46 193 1 0 10 0 87 1 Odobrať
laktóza, mliečný cukor 100 S 45 45 405 1 696 0 0 100 0 0 8 Odobrať
limonáda 100 T 95 11 49 205 0 0 12 1 93 1 Odobrať
liči, lychee 100 N 50 9 75 314 1 0 17 2 80 1 Odobrať
losos (mäso, ryba) 100 N 0 0 202 846 20 14 0 66 0 Odobrať
majonéza 100 60 2 727 3 044 1 79 3 1 0 Odobrať
makrela (mäso, ryba) 100 T 0 0 180 754 19 12 0 68 0 Odobrať
maliny, čerstvé 100 N 25 1 33 138 1 0 5 5 85 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
75
3
1816
 
7605
 
66
 
106
 
147
 
8
 
553
 
12
 
( Items: 1 - 10 from 25 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
marmeláda, s cukrom Sladkosť T 65 46 289 1 210 0 0 71 0 6 Pridať
marmeláda, s ovocným cukrom Sladkosť T 30 9 109 456 0 0 29 0 69 2 Pridať
maslo Mliečny výrobok N 0 0 754 3 157 1 83 1 0 15 0 Pridať
mäso hovädzie, fašírka (mäso, hovädzie) Živočíšna bielkovina T 0 0 216 905 23 14 0 61 0 Pridať
med Sladkosť N 80 60 306 1 281 0 0 75 6 Pridať
melasa sirup Sirup T 70 49 288 1 206 2 0 70 6 Pridať
melón Ovocie N 72 6 38 159 1 0 8 0 90 1 Pridať
melón Ovocie N 60 3 25 105 1 0 5 1 94 0 Pridať
melón žltý Ovocie N 60 7 54 226 1 0 12 1 85 1 Pridať
melón žltý Ovocie N 65 8 54 226 1 0 12 1 85 1 Pridať
( Items: 261 - 270 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency