10 % veľkonočná zľava platná do 17.4.2025. Zadajte zľavový kód "Velka-noc-10". Platí pre objednávky nad 300€

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
losos (mäso, ryba) 100 N 0 0 202 846 20 14 0 66 0 Odobrať
kura, prsia (mäso, hydina) 100 T 0 0 99 415 23 1 0 75 0 Odobrať
mangold 100 N 15 0 14 59 2 0 1 2 92 0 Odobrať
ríbezľe, červené 100 N 25 1 33 138 1 0 5 4 85 0 Odobrať
mandľové mlieko 100 N 30 2 45 188 1 2 5 0 Odobrať
rožok Kornspitz 100 T 43 14 315 1 319 13 15 32 0 3 Odobrať
ryža, dlhozrnná 100 T 60 47 344 1 441 7 1 78 0 7 Odobrať
majonéza 100 60 2 727 3 044 1 79 3 1 0 Odobrať
ryža, predvarená 100 T 65 51 344 1 441 7 1 78 1 12 7 Odobrať
ryža, biela, varená 100 T 70 17 106 444 2 0 24 0 73 2 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
133
10
2229
 
9335
 
76
 
112
 
226
 
8
 
402
 
19
 
( Items: 1 - 10 from 13 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
proso Obilnina N 71 49 354 1 482 11 4 69 4 13 6 Pridať
pstruh (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 0 0 102 427 20 3 0 76 0 Pridať
púpava Zelenina N 10 1 45 188 3 1 7 2 86 1 Pridať
pyré z lieskových orieškov Oriešky T 25 3 672 2 814 12 63 10 6 1 Pridať
quinoa Semiačka N 35 21 343 1 436 14 5 61 4 13 5 Pridať
quinoa-múka Semiačka S 40 0 Pridať
rak Živočíšna bielkovina T 0 0 65 272 15 1 0 83 0 Pridať
ratatouille Pokrm T 20 2 66 276 2 3 8 2 1 Pridať
ráž Obilnina N 35 21 293 1 227 9 2 61 13 14 5 Pridať
rážový chleba (30% ráž) Pečivo T 65 28 211 884 6 1 44 6 42 4 Pridať
( Items: 351 - 360 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency