10 % veľkonočná zľava platná do 17.4.2025. Zadajte zľavový kód "Velka-noc-10". Platí pre objednávky nad 300€

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
želé, ovocné 100 T 80 57 289 1 210 0 0 71 6 Odobrať
kukurica 100 T 70 46 331 1 386 9 4 65 9 13 5 Odobrať
hranolky 100 T 90 32 290 1 214 4 15 36 4 44 3 Odobrať
koláč suchý 100 T 47 27 430 1 801 1 19 58 0 16 5 Odobrať
rážový chleba , miešaný 100 T 50 22 210 879 6 1 44 6 41 4 Odobrať
chleba toastovací, bez cukru 100 T 45 22 260 1 089 7 5 48 4 36 4 Odobrať
rážový chleba, hrubozrnný 100 T 37 14 193 808 7 1 39 8 43 3 Odobrať
hrach, sušený 100 S 30 14 325 1 361 18 6 48 12 10 4 Odobrať
repa červená, varená 100 T 65 3 25 105 1 0 5 2 92 0 Odobrať
repa červená, surová 100 N 30 3 41 172 2 0 8 3 86 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
239
14
2394
 
10025
 
55
 
51
 
421
 
47
 
380
 
35
 
( Items: 1 - 10 from 17 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
proso Obilnina N 71 49 354 1 482 11 4 69 4 13 6 Pridať
pstruh (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 0 0 102 427 20 3 0 76 0 Pridať
púpava Zelenina N 10 1 45 188 3 1 7 2 86 1 Pridať
pyré z lieskových orieškov Oriešky T 25 3 672 2 814 12 63 10 6 1 Pridať
quinoa Semiačka N 35 21 343 1 436 14 5 61 4 13 5 Pridať
quinoa-múka Semiačka S 40 0 Pridať
rak Živočíšna bielkovina T 0 0 65 272 15 1 0 83 0 Pridať
ratatouille Pokrm T 20 2 66 276 2 3 8 2 1 Pridať
ráž Obilnina N 35 21 293 1 227 9 2 61 13 14 5 Pridať
rážový chleba (30% ráž) Pečivo T 65 28 211 884 6 1 44 6 42 4 Pridať
( Items: 351 - 360 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency